0
Your Καλαθι
Η ιστορία των αισθήσεων - Γεύση
Περιγραφή
Μια πρωτότυπη, πολύπλευρη και πολυδιάστατη παρουσίαση της αίσθησης της γεύσης μέσα από τη φυσιολογία της, αλλά και τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο.
Ένα βιβλίο που εξετάζει όλες τις πλευρές της γεύσης με την επιστημονική και ποιητική περιέργεια που χαρακτήριζε τους ανθρώπους της Αναγέννησης.
Στα επί μέρους κεφάλαια εξετάζονται:
Η σχέση φαγητού και σεξ.
Γιατί ο άνθρωπος είναι παμφάγος.
Πώς επιδρά η σοκολάτα στην ψυχολογία μας.
Φούγκου, τρούφες και άλλες συγκλονιστικές γευστικές απολαύσεις.
Πώς και γιατί χρησιμοποιείται η βανίλια ως καρύκευμα των ροφημάτων και γλυκών.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Έχουν δική τους ιστορία οι αισθήσεις μας; Ίσως και να έχουν, αν δεχτούμε ότι κι αυτές υπόκεινται στην εκπαιδευτική καλλιέργεια. Αλλωστε και μόνο το γεγονός ότι οι αντιλήψεις μας γι' αυτές διαφέρουν από τόπο σε τόπο μαρτυρεί ότι οι αισθήσεις, πέρα από τη φυσιολογία τους, έχουν σχέση και με την κοινωνική μας θέση. Η Νταϊάν Ακερμαν ξεκίνησε ως ποιήτρια, αλλά έχει πάρει και διδακτορικό. Έγραψε όμως όχι μόνο ποίηση, παρ' όλο που διατηρεί μια ποιητικότητα στο λόγο της. Σε τούτη τη σειρά έξι βιβλίων για τις αισθήσεις επιχειρεί όχι μόνο να τις εξηγήσει αλλά και να μας διασκεδάσει μ' αυτές, αφού φροντίζει να μην είναι αυστηρώς επιστημονική η ματιά της. Πώς γίνεται αυτό; Επιστρατεύοντας έναν λόγο ήδη καλλιεργημένο, το λόγο της, εξετάζει πολυδιάστατα τις αισθήσεις κάνοντας χρήση της εμπειρίας της και από άλλους κλάδους γνώσης: μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος. Επιπλέον φροντίζει να πληροφορεί τον αναγνώστη και διαχρονικώς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των αισθήσεων και τις αντιλήψεις των ανθρώπων διαφόρων πολιτισμών.
Κείμενα που «παίζουν» ανάμεσα στην επιστημονική περιέργεια και την ποιητική σύλληψη.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 21/03/2003
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις