Δώδεκα παραμύθια

259738
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες:224
Μεταφραστής:ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ ΑΓΑΘΗ
Εικονογράφος:ΟΤΤΟ ΣΒΕΝΤ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/10/2004
ISBN:9789601611648


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Ο τόμος αυτός περιέχει δώδεκα από τα πιο γνωστά και πιο αγαπημένα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με πλούσια εικονογράφηση από τον καταξιωμένο Δανό καλλιτέχνη Σβεντ Όττο Σ.

Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, Η Τοσοδούλα, Ο μολυβένιος στρατιώτης, Το ασχημόπαπο, Ο χοιροβοσκός, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα, Το μαγικό τσακμάκι, Ο χιονάνθρωπος, Το έλατο, Ο Χαζο-Χανς, Οι άγριοι κύκνοι.





ΚΡΙΤΙΚΗ



Στον καλαίσθητο και εξαιρετικά προσεγμένο αυτόν τόμο με την πολύ ωραία, πολύ ατμοσφαιρική εικονογράφηση του Σβεντ Οτο Σ. περιέχονται δώδεκα από τα πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ενδιαφέροντα και σοφά όλα τους, ικανά να γοητεύουν, ακόμα και να ενδυναμώνουν ή και να γεννούν αισθήματα παρ' ότι και χρόνια πολλά πέρασαν αφότου δημοσιεύτηκαν και πολλές αλλαγές επέφεραν στις συνήθειες και τις συνειδήσεις των ανθρώπων τα γεγονότα και ο καιρός. Αλλά έτσι συμβαίνει πάντοτε με την αληθινή τέχνη. Διατηρεί αψεγάδιαστη την ομορφιά της και ακέραιη τη δύναμή της στους αιώνες. Για την ευαισθητοποίηση και την τέρψη, την ανακούφιση και την τόλμη των λαών. Και τα παραμύθια του μεγάλου Δανού συγγραφέα το διαθέτουν αυτό το προσόν, αυτό το θαυμαστό χάρισμα. Εξού και μέχρι σήμερα συνεπαίρνουν τον αναγνώστη και παντού διαβάζονται με συγκίνηση και ενδιαφέρον.

Η «Πριγκίπισσα και το μπιζέλι» είναι παραμύθι που διατηρεί ακόμα τη φρεσκάδα του και μια λεπτότατη ειρωνεία, καθώς περιγράφει με λίγες μόνον λέξεις την καλομαθημένη και αβρή πριγκίπισσα που νυχτώθηκε μες στη βροχή και χτύπησε την πόρτα του βασιλιά, ο οποίος είχε γιο που γύρευε μια αληθινή πριγκίπισσα για σύντροφό του...

Στην «Τοσοδούλα», τη γοητευτικότατη μικροσκοπική κοπελίτσα που τράβηξε τα μύρια όσα έως ότου... αποκατασταθεί, δεν είναι και λίγα τα μαθήματα ήθους που παίρνει ο νεαρός αναγνώστης, εκτός βεβαίως των μεγάλης ομορφιάς εικόνων και διαλόγων που γέμουν το παραμύθι. Και τι τάχα να πούμε για το υπέροχο και αξεπέραστο «Ασχημόπαπο», το περιφρονημένο και αποδιωγμένο «αλλιώτικο» παπάκι με τη χρυσή καρδιά, που χλευάστηκε, κυνηγήθηκε το φτωχό, μέχρι που πήρε των ομματιών του και μέχρι που μεταμορφώθηκε στον εξαίσιο κύκνο, στην ομορφιά του οποίου όλοι υποκλίθηκαν. Λέγεται ότι απ' όλα τα παραμύθια του ετούτο είναι το πλέον αυτοβιογραφικό του Δανού παραμυθά.

Στο πασίγνωστο και μελαγχολικό «Κοριτσάκι με τα σπίρτα»« που ονειρεύεται την ευτυχία μόνο του στην παγωμένη νύχτα, είναι εμφανής η αναφορά στη μητέρα τού Χ.Κ. Αντερσεν, καθώς κι εκείνη σαν ήταν παιδούλα ήταν μια πωλήτρια των δρόμων. Μια αγωνίστρια από τα γεννοφάσκια της. Πλύστρα αργότερα. Ομως το κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα ξυπόλητο μες στη νύχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με ξυλιασμένα ποδαράκια, αφού ο καιρός εκεί ψηλά δεν αστειεύεται, που φοβόταν και τουρτούριζε, μπορούσε να ονειρευτεί. Κι έτσι έσβησε. Πάνω στο πιο λαμπρό και ευτυχισμένο όνειρο. Η εικονογράφηση του παραμυθιού, όλων των παραμυθιών του τόμου, είναι εξαιρετικά ωραία. Εδώ ο εικονογράφος έστησε με μεγάλη μαεστρία το σκηνικό της μοναξιάς τής κοπελίτσας, την οποία ζωντάνεψε με μεγάλη τρυφερότητα. Τα υπόλοιπα παραμύθια είναι «Ο μολυβένιος στρατιώτης», «Ο χοιροβοσκός», «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το μαγικό τσακμάκι», «Ο χιονάνθρωπος», «Το έλατο», «Ο χαζο-Χανς» και «Οι άγριοι κύκνοι».

Η αρκετά λεπταίσθητη απόδοση είναι της Αγαθής Δημητρούκα.



ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 22/04/2005

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!