Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος...

Πολιτειολογική μελέτη
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 4.50
3.15
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €2.90
+
499662
Συγγραφέας: Αντωνιάδης, Χρήστος
Εκδόσεις: Θαρσώ
Σελίδες:66
Επιμελητής:ΚΑΡΙΚΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:24/04/2019
ISBN:9786188315846
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Οι «προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος» που διατυπώνονται στο παρόν βιβλίο αποτελούν αντικείμενο πολυετούς έρευνας, είναι σε μεγάλο βαθμό πρωτότυπες και έχουν χαρακτήρα ριζοσπαστικό. Διατυπώθηκαν ύστερα από συγκριτική έρευνα και βαθιά μελέτη των πολιτικών συστημάτων, ανά τον κόσμο.

Κριτικές

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Εμφανέστατα επηρεασμένος από το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά και το Ελβετικό πολιτικό σύστημα, o Χρηστος Αντωνιάδης εισηγείται την πολιτειακή αναδόμηση του τρόπου παραγωγής πολιτικής και κοινωνικής ανάπτυξης έχοντας ως γνώμονα τον περιορισμό της εξουσίας των ολιγαρχών και της οχλοκρατίας προς όφελος μιας ρεπουμπλικανικής πολιτείας που θα κυβερνάται από τους φωτισμένους του έθνους και του λαού. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η αναδόμηση αυτή είναι αναγκάια διότι “οι θεσμοί έχουν κατακρημνισθεί, τα ήθη έχουν εκμαυλιστεί , οι αξίες έχουν απαξιωθεί και η συνεχίση της αποσάρθωσης των πάντων με τους σημερινούς ρυθμούς, θα οδηγήσει σε γενικευμένη διάλυση όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά του ίδιου του ιστού κοινωνικής συνοχής.”(βλέπε σελ.3).
Η μελέτη κατατάσσεται επιστημολογικά στην κλάδο των προτάσεων πολιτικής (policy papers) και χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια, τα οποία περιλαμβάνουν προτάσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την συνταγματική αναθεώρηση με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, του νομοθετικού σώματος, την τοπική αυτοδοίκηση, τον εκλογικό νόμο και την οικονομία.
Στο πρώτο κεφάλαιο, προτείνεται η αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης σε πολυκομματικό. Ο συγγραφέας, που δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το ελβετικό σύστημα διακυβέρνησης χαρακτηρίζοντας το “ζηλευτό”, επισημαίνει πως το πολυκομματικό μοντέλο θα συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης μεταξύ κομμάτων με διαφορετική ιδεολογική και προγραμματική σύνθεση. Στο μοντέλο αυτής της πολυκομματικής κυβέρνησης, Πρόεδρος της Κυβέρνησης θα ορίζεται “αυτός που προέρχεται από το πολιτικό κόμμα με την μεγαλύτερη δύναμη σε έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων και παράλληλα τα άλλα τρία κόμματα θα κατέχουν απο μια θέση Αντιπροέδρου και ταυτόχρονα με κάποιο χαρτοφυλάκιο.”
Κατόπιν, ο συγγραφέας προσδιορίζει τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας των δύο προτεινόμενων νομοθετικών σωμάτων που θα αντικαταστήσουν το Κοινοβούλιο α) της Γερουσίας και β) της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Γερουσία ή άλλως Συμβούλιο του Έθνους θα έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί επι των διαφόρων νομοσχεδίων, που θα ψηφίζονται στην Βουλή των Αντιπροσώπων,ενώ θα έχει το δικαίωμα αναπομπής προς επανέξεταση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Γερουσία δεν θα λειτουργεί ως απλός γνωμοδοτικό όργανο καθώς θα έχει την δυνατότητα να εκδίδει ψηφίσματα και να καλεί σε ακρόαση τους πολίτες.Οι Γερουσιαστές δεν θα εκλέγονται από τον λαό για να αποφευχθεί η πιθανότητα ελέγχου τους από τα κόμματα. Αντ’αυτού η Γερουσία θα στελεχώνεται από καθηγητές Πανεπιστημίου, Δημάρχους, αξιωματικούς του Στρατού και τέως πρεσβευτές. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει την κύρια ευθύνη ψήφισης των νομοσχεδίων, αλλά ο αριθμός των μελών της θα πρέπει να μειωθεί και η λίστα των βουλευτών επικρατείας να καταργηθεί. Σκοπός της μείωσης του αριθμού των βουλευτών είναι να περιοριστεί το φαινόμενο της εκλογής βουλευτών “αποκλειστικά με βάση τη δημοσιότητα τους στην τηλεόραση ή στους αθλητικούς χώρους.” (Βλέπε σελ. 40)
Οι εκλογές θα διεξάγονται αποκλειστικά κάθε τέσσερα χρόνια με την απλή αναλογική. Ο συγγραφέας υπερασπίζεται αυτή την πρόταση του τονίζοντας πως η απλή αναλογική χρησιμοποιείται στα πιο προηγμένα κράτη του κόσμου, δίνει την “ελευθερία στους πολίτες να εκφραστούν ” και “συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της πόλωσης, που δημιουργεί η ενισχυμένη αναλογική.” (Βλέπε σελ.44 )
Εν κατακλείδι, το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη μια πρόταση πολιτικής για την πολιτειακή αναδόμηση, που είναι επηρεασμένη από το Ελβετικό Σύστημα, το σουηδικό σύστημα και το αμερικανικό ρεπουμπλικανικό δόγμα των checks and balances, όπου η δημοκρατία λειτουργεί με περιορισμούς όχι μόνο για τα δικαιώματα του πολιτή, αλλά και για το εύρος των εξουσιών της νομοθετικών οργάνων και του προέδρου. Η προτεινόμενη πολιτειακή μεταρρυθμίση προβλέπει την διάχυση των εξουσιών σε άλλα νέα αιρετά όργανα, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο του κομματάρχη - πρωθυπουργού, που νέμεται την εξουσία και κυβερνά δυναστικά για κάθε τέσσερα χρόνια και λογοδοτεί στους πολίτες στο τέλος κάθε εκλογών.

Ένα βιβλίο που διαφέρει από τα συνηθισμένα. Αξίζει όλοι να το πάρουμε!!!

Πέρα από πομφόλυγες και ιδεολογικές αγκυλώσεις καινοτομεί και τολμά να προτείνει ώριμες και σοβαρές λύσεις για το πολιτικό και πολιτειακό μας σύστημα. Προτάσεις που συμβαδίζουν με την ψυχολογία του Έλληνα και περιφρουρούν ένα υγιές δημοκρατικό πολίτευμα.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο περιέχει ποικίλες και άκρως ενδιαφέρουσες, αλλά πάνω από όλα λειτουργικές προτάσεις για μία αναδιαμόρφωση και βελτίωση του πολιτικού συστήματος.

Αξίζει το περιεχόμενό του να διαβαστεί, αλλά και να εφαρμοστεί, και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.

Το βιβλίο «Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος» εισηγείται, καινούργια μοντέλα διακυβέρνησης και είναι ένα πρωτοποριακό και «ανατρεπτικό» ως προς το υπάρχον πολιτικό σύστημα, βιβλίο, μέσα από μία διαδικασία διεύρυνσης της δημοκρατίας και καθιέρωσης της αξιοκρατίας στον δημόσιο βίο.
Οι προτάσεις που διατυπώνονται στο παρόν εγχειρίδιο αποτελούν αντικείμενο πολυετούς έρευνας, είναι σε μεγάλο βαθμό πρωτότυπες και έχουν χαρακτήρα ριζοσπαστικό. Διατυπώθηκαν ύστερα από συγκριτική έρευνα και βαθιά μελέτη των πολιτικών συστημάτων, ανά τον κόσμο.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!