0
Your Καλαθι
Τα πρόσθετα των τροφίμων
Ένας οδηγός για τις χρωστικές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά και λοιπά πρόσθετα
Περιγραφή
Τι είναι οι πρόσθετες ύλες των τροφίμων.
Στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, εκτός των φυσικών τους συστατικών, περιέχονται σε σχετικά μικρές ποσότητες και άλλα συστατικά που προστέθηκαν σε κάποιο στάδιο από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την διάθεση στον καταναλωτή. Τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά θεωρούνται πρόσθετες ύλες ή απλώς πρόσθετα των τροφίμων.
Υπάρχουν άμεσα και έμμεσα πρόσθετα. Τα πρώτα προστίθενται στα τρόφιμα σκόπιμα ώστε να επιτευχθεί ένα τεχνολογικό, αισθητικό, θρεπτικό ή άλλο αποτέλεσμα στην τελική μορφή του τροφίμου. Σ' αυτά περιλαμβάνονται και όσα υπάρχουν σε ένα τελικό τρόφιμο λόγω μεταφοράς από κάποιο συστατικό του τροφίμου. Για παράδειγμα, το αντισυσσωματικό που προστίθεται στη σκόνη κακάο για να εμποδίσει τον σχηματισμό σβώλων μεταφέρεται σε ένα γλυκό που περιέχει σοκολάτα.
Τα έμμεσα πρόσθετα βρίσκονται στα τρόφιμα σαν αποτέλεσμα τεχνολογικής παρέμβασης σε κάποιο από τα στάδια παραγωγής και διάθεσης, χωρίς να είναι επιθυμητά ή να χρησιμεύουν σε κάτι στο τελικό προϊόν. (...) Για τα έμμεσα πρόσθετα υπάρχει ειδική νομοθεσία που καθορίζει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια και άλλους όρους για την παρουσία τους στα τρόφιμα. Το παρόν βιβλίο πραγματεύεται μόνο τα άμεσα πρόσθετα τα οποία στο εξής θα αναφέρονται απλώς ως πρόσθετα.
Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί του προσθέτου που δίδονται από αρμόδιες κρατικές Αρχές και διεθνείς οργανισμούς για τις ανάγκες νομικών και τεχνικών κειμένων.
Ο Κανονισμός 1333 του 2008, το βασικό νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρόσθετα, για τις ανάγκες του συγκεκριμένου κειμένου δίνει τον εξής ορισμό:
Πρόσθετο τροφίμων είναι κάθε υλικό που κανονικά δεν καταναλώνεται μόνο του σαν τρόφιμο και κατά κανόνα δεν χρησιμοποιείται σαν χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι. Η εκ προθέσεως προσθήκη του σε τρόφιμο για τεχνολογικό σκοπό στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την παρασκευή, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει σαν αποτέλεσμα, ή λογικά αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα, ότι αυτό (το πρόσθετο) ή τα υποπροϊόντα του να αποτελούν άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτού του τροφίμου.
Από τον ορισμό εξαιρούνται σάκχαρα και ορισμένα προϊόντα αμύλου, τροφές ξηραμένες ή συμπυκνωμένες που προστίθενται για αρωματικούς σκοπούς, περιβλήματα τροφίμων, παρασκευάσματα φρούτων που περιέχουν πηκτίνη, βάσεις τσίχλας, χλωριούχο αμμώνιο, ορισμένα παρασκευάσματα πρωτεϊνών, η ινουλίνη και αμινοξέα άλλα πλην των γλουταμικού, γλυκίνης, κυστεΐνης και κυστίνης. [...]
Στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, εκτός των φυσικών τους συστατικών, περιέχονται σε σχετικά μικρές ποσότητες και άλλα συστατικά που προστέθηκαν σε κάποιο στάδιο από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την διάθεση στον καταναλωτή. Τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά θεωρούνται πρόσθετες ύλες ή απλώς πρόσθετα των τροφίμων.
Υπάρχουν άμεσα και έμμεσα πρόσθετα. Τα πρώτα προστίθενται στα τρόφιμα σκόπιμα ώστε να επιτευχθεί ένα τεχνολογικό, αισθητικό, θρεπτικό ή άλλο αποτέλεσμα στην τελική μορφή του τροφίμου. Σ' αυτά περιλαμβάνονται και όσα υπάρχουν σε ένα τελικό τρόφιμο λόγω μεταφοράς από κάποιο συστατικό του τροφίμου. Για παράδειγμα, το αντισυσσωματικό που προστίθεται στη σκόνη κακάο για να εμποδίσει τον σχηματισμό σβώλων μεταφέρεται σε ένα γλυκό που περιέχει σοκολάτα.
Τα έμμεσα πρόσθετα βρίσκονται στα τρόφιμα σαν αποτέλεσμα τεχνολογικής παρέμβασης σε κάποιο από τα στάδια παραγωγής και διάθεσης, χωρίς να είναι επιθυμητά ή να χρησιμεύουν σε κάτι στο τελικό προϊόν. (...) Για τα έμμεσα πρόσθετα υπάρχει ειδική νομοθεσία που καθορίζει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια και άλλους όρους για την παρουσία τους στα τρόφιμα. Το παρόν βιβλίο πραγματεύεται μόνο τα άμεσα πρόσθετα τα οποία στο εξής θα αναφέρονται απλώς ως πρόσθετα.
Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί του προσθέτου που δίδονται από αρμόδιες κρατικές Αρχές και διεθνείς οργανισμούς για τις ανάγκες νομικών και τεχνικών κειμένων.
Ο Κανονισμός 1333 του 2008, το βασικό νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρόσθετα, για τις ανάγκες του συγκεκριμένου κειμένου δίνει τον εξής ορισμό:
Πρόσθετο τροφίμων είναι κάθε υλικό που κανονικά δεν καταναλώνεται μόνο του σαν τρόφιμο και κατά κανόνα δεν χρησιμοποιείται σαν χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι. Η εκ προθέσεως προσθήκη του σε τρόφιμο για τεχνολογικό σκοπό στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την παρασκευή, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει σαν αποτέλεσμα, ή λογικά αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα, ότι αυτό (το πρόσθετο) ή τα υποπροϊόντα του να αποτελούν άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτού του τροφίμου.
Από τον ορισμό εξαιρούνται σάκχαρα και ορισμένα προϊόντα αμύλου, τροφές ξηραμένες ή συμπυκνωμένες που προστίθενται για αρωματικούς σκοπούς, περιβλήματα τροφίμων, παρασκευάσματα φρούτων που περιέχουν πηκτίνη, βάσεις τσίχλας, χλωριούχο αμμώνιο, ορισμένα παρασκευάσματα πρωτεϊνών, η ινουλίνη και αμινοξέα άλλα πλην των γλουταμικού, γλυκίνης, κυστεΐνης και κυστίνης. [...]
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις