0
Your Καλαθι
Ιστορία της βυζαντινής δημώδους λογοτεχνίας
2η έκδοση
Έκπτωση
30%
30%
Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει, αναθεωρημένο και συμπληρωμένο, το έργο του Κάρλ Κρουμπάχερ «Δημώδης ελληνική λογοτεχνία» (Μόναχο 1987) που καλύπτει τη βυζαντινή λογοτεχνία από την εποχή του Ιουστιανού μέχρι το τέλος του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους.
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει, αναθεωρημένο και συμπληρωμένο, το έργο του Καρλ Κρουμπάχερ Δημώδης ελληνική λογοτεχνία (Μόναχο 2 1897), που καλύπτει τη βυζαντινή λογοτεχνία από την εποχή του Ιουστινιανού ώς το τέλος του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Πρόκειται δηλαδή για τμήμα ενός μεγαλύτερου συνόλου, στο οποίο ανήκει τόσο το έργο του ίδιου συγγραφέα Εκκλησία και θεολογική λογοτεχνία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία όσο και το έργο του Χέρμπερτ Χούνγκερ Βυζαντινή λογοτεχνία. Η λόγια κοσμική γραμματεία των Βυζαντινών.
Μολονότι ο διαχωρισμός της θύραθεν λογοτεχνίας σε λόγια και δημώδη είναι επισφαλής και αμφισβητείται από πολλούς μελετητές, ο συγγραφέας τον υιοθετεί, όπως παλαιότερα ο Κρουμπάχερ, έχοντας βέβαια επίγνωση ότι κάθε διαχωρισμός, όσο πρακτικός και αναγκαίος και αν είναι, παραμένει αυθαίρετος. Εξάλλου, όταν γίνεται λόγος για βυζαντινή λογοτεχνία, δεν εννοείται μόνο εκείνη που δημιουργήθηκε μέσα στα εκάστοτε εδαφικά όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο όρος «βυζαντινός» αναφέρεται εδώ σε μια περιοχή με μεταβλητά σύνορα, με σφαίρες πολιτιστικής επιρροής και πραγματικότητας ανεξάρτητες από όρια κρατών. Τέλος, η έννοια της λογοτεχνίας δεν περιορίζεται σε αυτό που δηλώνει ο όρος «belles-lettres», αλλά περιλαμβάνει και άλλα αξιόλογα κείμενα, όπως συνηθίζεται κατά την εξέταση εποχών όπου η λογοτεχνική δραστηριότητα δεν είναι πολύ μεγάλη.
Ο ΧΑΝΣ-ΓΚΕΟΡΓΚ ΜΠΕΚ (1910-1999), κορυφαίος βυζαντινολόγος, σπούδασε στο Μόναχο και στη Ρώμη. Από το 1960 ώς το 1975 ήταν τακτικός καθηγητής της Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ επί σειρά ετών εξέδιδε την «Byzantinische Zeitschrift». Υπήρξε μέλος επιστημονικών ιδρυμάτων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και έγραψε πολλά βιβλία για το Βυζάντιο.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 31/01/2003
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις