Μηχανική των υλικών
Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό η μελέτη της μηχανικής των υλικών βασίζεται στην κατανόηση μερικών βασικών εννοιών και στη χρήση απλοποιημένων μοντέλων. Η προσέγγιση αυτή καθιστά δυνατή την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων τύπων με λογικό τρόπο και τη σαφή διατύπωση των συνθηκών υπό τις οποίες οι τύποι αυτοί μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια στην ανάλυση και στο σχεδιασμό πραγματικών μηχανικών κατασκευών και στοιχείων μηχανών.
Χρησιμοποιούνται εκτεταμένα τα διαγράμματα ελευθέρου σώματος.
Σε όλο το βιβλίο χρησιμοποιούνται διαγράμματα ελευθέρου σώματος για τον προσδιορισμό εξωτερικών ή εσωτερικών δυνάμεων. Η χρήση των "εξισώσεων σχημάτων" θα βοηθήσει επίσης τους φοιτητές να κατανοήσουν την επαλληλία των φορτίσεων και τις τάσεις και παραμορφώσεις που προκύπτουν.
Σε όλο το βιβλίο συζητούνται έννοιες σχεδιασμού όποτε θεωρείται κατάλληλο. Στο Κεφ. 1 αναπτύσσεται μια συζήτηση της εφαρμογής του συντελεστή ασφαλείας στο σχεδιασμό, όπου παρουσιάζονται οι έννοιες της επιτρεπόμενης τάσης σχεδιασμού και των συντελεστών φορτίου και οριακού φορτίου.
Διατηρείται με συνέπεια μια προσεκτική ισορροπία ανάμεσα στις μονάδες μέτρησης SI και U.S.. Επειδή είναι απαραίτητο οι φοιτητές να μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τόσο τις μονάδες μέτρησης SI όσο και τις U.S., τα μισά παραδείγματα και προβλήματα διατυπώνονται σε μονάδες μέτρησης SI και τα άλλα μισά σε μονάδες μέτρησης U.S. Επειδή είναι διαθέσιμος ένας μεγάλος αριθμός προβλημάτων, οι διδάσκοντες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα χρησιμοποιώντας κάθε φορά όποιο σύστημα μονάδων μέτρησης θεωρούν καταλληλότερο για την τάξη τους.
Σε προαιρετικές ενότητες παρουσιάζονται προχωρημένα ή ειδικά θέματα.
Θέματα όπως οι παραμένουσες τάσεις, η στρέψη μη κυκλικών λεπτότοιχων μελών, η κάμψη καμπύλων μελών, οι διατμητικές τάσεις σε μη συμμετρικά μέλη και τα κριτήρια αστοχίας έχουν συμπεριληφθεί στις προαιρετικές ενότητες και η παράδοση αυτών των ενοτήτων εξαρτάται από το διδάσκοντα. Για να διατηρηθεί η συνοχή και η κατανόηση του θέματος, οι ενότητες αυτές παρουσιάζονται με την κατάλληλη σειρά, όπου ανήκουν λογικά. Έτσι, ακόμα κι όταν οι ενότητες δεν διδάσκονται, οι φοιτητές μπορούν να ανατρέξουν σε αυτές εύκολα αν χρειαστεί. Χάριν ευκολίας όλες οι προαιρετικές ενότητες έχουν σημειωθεί με αστερίσκο. [...]
(από τον πρόλογο των συγγραφέων)
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις