Η αποφασιστική στιγμή ΙΙ

Λόγος για τη φωτογραφία
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 8.00
5.60
Τιμή Πρωτοπορίας
+
393592
Συγγραφέας: Cartier-Bresson, Henri
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες:24
Μεταφραστής:ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:04/12/2013
ISBN:9789603258551
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Ο Henri Cartier-Bresson γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου, 1908 (Chanteloup, Γαλλία).
Θεωρήθηκε πρωτοπόρος του φωτορεπορτάζ παρότι ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ ότι υπήρξε φωτορεπόρτερ.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.
Κάλυψε πολλά γεγονότα από τον Ισπανικό εμφύλιο, μέχρι την Γαλλική εξέγερση του 1968, αλλά γνωστός και διάσημος έγινε για την μοναδική του σχέση με το στιγμιότυπο.

"Στη φωτογραφία, το μικρότερο πράγμα μπορεί να είναι ένα μεγάλο θέμα. Η μικρή, ανθρώπινη λεπτομέρεια μπορεί να γίνει ένα έμβλημα."- Henri Cartier-Bresson

Κατήγετο από σχετικά εύπορη οικογένεια και ασχολήθηκε νωρίς με τα γράμματα και τις τέχνες. Μοιάζει να έπαιξε ρόλο σε αυτό η κληρονομικότητα και το οικογενειακό του περιβάλλον. Ο προπάππος του ήταν καλλιτέχνης, ο θείος του ήταν τυπογράφος και ο πατέρας τοπυ σχεδίαζε.

Σπούδασε στο Παρίσι τέχνη και λογοτεχνία. Το 1927 ξεκίνησε ένα διετές πέρασμα από τις σπουδές ζωγραφικής και βαπτίστηκε στο ρεύμα του κυβισμού. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για να βυθιστεί περαιτέρω στην τέχνη και τη λογοτεχνία.

Το 1931 βρίσκεται στην Αφρική σαν κυνηγός αντιλόπης και αγριογούρουνου. Γρήγορα ο Cartier-Bresson βαρέθηκε το άθλημα και τα παράτησε.

Αλλά Αφρική είχε τροφοδοτήσει ένα άλλο ενδιαφέρον σ 'αυτόν: Την φωτογραφία. «Είναι σαν να είσαι κυνηγός". Έλεγε ο ίδιος. "Χορτοφάγος κυνηγός!".

Την ίδια χρονιά αγόρασε από τη Γαλλία την πρώτη του Leica των 35mm που είχε σχεδιαστεί εκείνη την εποχή. Η μηχανή αυτή έγινε προέκταση του σώματός του και για το υπόλοιπο της ζωής του η σχέση του με τη φωτογραφία δεν θα αλλάξει.

Περιφρονούσε την στημένη φωτογραφία, τα σκηνικά, τους φωτισμούς, τα φίλτρα, τον σκοτεινό θάλαμο, όλα. Περιφρονούσε ακόμη και το καδράρισμα μετά την λήψη, θεωρώντας ότι το κάδρο έπρεπε να είναι αυτό της λήψης. Όλη του η δουλειά έγινε με τον νορμάλ φακό των 50mm και καμμιά φορά και με ένα μικρό τηλεφακό των 90mm.

Η αγκύλωσή του αυτή σχετικά με την τεχνική και τα αξεσουάρ δημιούργησε σχολή ολόκληρη φωτογράφων δρόμου και τύπων μποέμ που προσπάθησαν να πουλήσουν για τέχνη το εντελώς τυχαίο. Η αποστροφή του Bresson για όλα αυτά είχε να κάνει μόνο με τον χρόνο και την απόσπαση της προσοχής του. Ο Bresson βυθιζόταν μέσα στη σκηνή και κυνηγούσε το απόλυτο στιγμιότυπο. Δεν είχε τον χρόνο να αλλάξεςι φακούς, να βάλει φίλτρα κλπ. Στην πραγματικότητα θα φωτογράφιζε με ότι είχε στα χέρια του.

Στην επιτυχία του βοήθησε και η εποχή καθώς ήταν η πρώτη φοπρά που η ανθρωπότητα μπορούσε να δει επιτυχώς "παγωμένα" στιγμιότυπα.

Μια τριετία της ζωής του παράτησε την φωτογραφία και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο εργαζόμενος μαζί με τον Ζακ Ρενουάρ.
Ο πόλεμος τον βρήκε αιχμάλωτο των Γερμανών. Μετά από δυό αποτυχημένες απόπειρες απόδρασης κατόρθωσε τελικά να αποδράσει το 43 και να ριχτεί με τα μούτρα στην φωτογραφία.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!