0
Your Καλαθι
Κομιντέρν και Μακεδονικό Ζήτημα
Έκπτωση
30%
30%
Περιγραφή
Κεντρικό θέμα αυτού του εξαιρετικά επίκαιρου βιβλίου είναι τα γεγονότα της διαδικασίας που οδήγησε το ΣΕΚΕ(κ) –μετέπειτα ΚΚΕ– στο 3ο έκτακτο συνέδριο του κόμματος το 1924, να αποδεχθεί τη θέση για «ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη».
Η θέση αυτή αποτελεί μία βαρεία υποθήκη για τη συγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια και για το μέλλον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Τα στοιχεία που δίνει το βιβλίο – είτε ξεχασμένα από δεκαετίες είτε ανέκδοτα – έρχονται να ρίξουν φως στην εσωτερική ιστορία του ΚΚΕ καθώς και στις σχέσεις του με την Κομμουνιστική Διεθνή και με την Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, την περίοδο του Μεσοπολέμου. Οι συγγραφείς του βιβλίου μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά και υπεύθυνα μία σημαντική φάση του Μακεδονικού. Βασική θέση τους είναι ότι η ανάδειξη, εκ μέρους των διεθνών οργάνων του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, της συγκεκριμένης θέσης για το μακεδονικό ζήτημα εντασσόταν σε μία γενικότερη στρατηγική αντίληψη για τη δυνατότητα επανάστασης στα Βαλκάνια, με τη χρήση των ποικίλλων βαλκανικών εθνικών συγκρούσεων ως μοχλού δημιουργίας στρατιωτικών και πολιτικών κρίσεων και ταυτόχρονα ως μέσου εξασφάλισης τακτικών συμμάχων μέσα από τις γραμμές των εθνικοεπαναστατικών οργανώσεων.
Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο καλύπτει το κενό στη βιβλιογραφία για το θέμα με το οποίο ασχολείται και που στη σημερινή συγκυρία προσθέτει χρήσιμα στοιχεία στη συζήτηση για το Μακεδονικό ζήτημα.
Ο Αλέξανδρος Δάγκας διδάσκει κοινωνική ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα (εργατικό κίνημα, μαζικά κινήματα) και με το εθνικό ζήτημα.
Ο Γιώργος Λεοντιάδης σπούδασε ιστορία στο πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας. Ασχολήθηκε ερευνητικά με το σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα και με το εθνικό ζήτημα.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις