0
Your Καλαθι
Συνταγές της Τασίας - Δεμένο
Περιγραφή
Παραδοσιακές συνταγές από μια Κεφαλλονίτισσα μαγείρισσα, που θεωρεί ως βάση του καλομαγειρεμένου φαγητού την αγάπη, τη φαντασία και το μεράκι. Ένα βιβλίο που θα κάνει γιορτινό το καθημερινό μας τραπέζι.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Όσοι αψήφησαν την κρημνώδη διαδρομή ή έφθασαν με άλλον τρόπο στο γραφικό λιμανάκι του Φισκάρδου στην Κεφαλλονιά ασφαλώς γνωρίζουν την Τασία και τη γραφική ψαροταβέρνα της, που έκανε διάσημο το νησί, πολύ προτού ηχήσει το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι στις κινηματογραφικές οθόνες. Η μακαρονάδα του ψαρά με τα διάφορα θαλασσινά, η ψαροσαλάτα της με μαγιονέζα και κάππαρη και η άλλη που φέρει το όνομά της αναφέρονται σε εξίσου περίοπτη θέση με το σπήλαιο της Μελισσάνης και με τα μελανόχρωμα έλατα του Αίνου σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του κόσμου.
Οι «οπαδοί» της χρόνια τώρα περίμεναν την έκδοση ενός βιβλίου με τις αγαπημένες τους συνταγές και η κυρία Δενδρινού δεν τους απογοήτευσε. Όπως αποδεικνύεται μάλιστα δεν δίστασε να τους αποκαλύψει και όλα της τα μυστικά, πράγμα που σπανίως επιχειρούν οι εστιάτορες, με τον φόβο ίσως του ανταγωνισμού. Εκείνη όμως ήξερε καλά ότι δεν κάνει η συνταγή τον μάγειρο. Τα απλά της φαγητά χρειάζονται εκείνο το ξεχωριστό άγγιγμα για να ζωντανέψουν. Μια συνταγή για ντοματοσαλάτα ή πατατοσαλάτα είναι λίγο πολύ παντού η ίδια. Αλλά πόσες άγευστες ντοματοσαλάτες και πόσες νερόβραστες πατατοσαλάτες δεν έχουμε δοκιμάσει;
Η απόφασή της να παρουσιάσει σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό τα φαγητά που αγαπήθηκαν στην ταβέρνα της είχε και έναν απώτερο στόχο: πρόθεσή της ήταν να παρουσιάσει ταυτόχρονα και το Φισκάρδο της, απαριθμώντας μαζί με τις τόσες ομορφιές και τις νοστιμιές του νησιού. Έτσι, μετά την ιστορική αναδρομή και τις οδηγίες για το πώς θα φθάσετε θα βρείτε πληροφορίες για τα τοπικά προϊόντα: τις μάντολες, τα τυριά και την κεφαλλονίτικη ρομπόλα, αλλά και για κρασιά, από άλλες ποικιλίες, λιγότερο γνωστές, όπως το βοστιλίδι, το μοσχάτο και η μαυροδάφνη.
Το ίδιο ισχύει και για το κυρίως σώμα του βιβλίου, όπου, εκτός από τις δικές της συνταγές, συνυπάρχουν και οι παραδοσιακές κεφαλλονίτικες: ριγανάδα, κρεατόπιτα, μπακαλιαρόπιτα, λαγωτό, τσιγαρίδι με καλαμαράκια και η σκορδαλιά με το ζουμί από το βράσιμο του χταποδιού.
Το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο ταξιδιωτικό λεύκωμα με φωτογραφίες και με πολλές πληροφορίες τις οποίες πιθανόν να μην περίμενε να βρει κανείς σε οδηγό μαγειρικής. Στοιχεία που ξενίζουν αρχικά, αλλά στο τέλος αποδεικνύονται χρηστικά.
Παρ' ότι πολλοί θα εναντιωθούν στο χονδρό, γυαλιστερό χαρτί που κάνει τις σελίδες να θυμίζουν πολυτελές ταχυδρομικό δελτάριο, αλλά στην κουζίνα το ελάττωμα αναδεικνύεται μείζον προτέρημα, γιατί παρέχει προστασία. Και λάδι να πέσει επάνω τους, καθαρίζει στη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, και ανατρέποντας κάθε κανόνα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο αναγνώστης δεν θα διστάσει να πάρει το «λεύκωμά» του στην κουζίνα και να μαγειρέψει με την Τασία οδηγό.
ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΙΧΛΑΚΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 21-10-2001
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις