0
Your Καλαθι
Η τράπεζα των φτωχών
Το Monte di Pieta της Κέρκυρας (1630-1864
Έκπτωση
10%
10%
Περιγραφή
“Ο αγνοημένος από την ελληνική πραγματικότητα θεσμός των Μonti di Pietα έχει εμπράκτως καταδείξει τη μακροβιότητά του (από το 15ο αιώνα μέχρι και σήμερα), σε αρκετές περιοχές του κόσμου.
Πού εντοπίζονται οι απαρχές της δημιουργίας τους; Πώς μετασχηματίζονται και συγκροτούν έναν υβριδικό αρχικά και σημαντικό αργότερα πιστωτικό οργανισμό; Ποια είναι η δομή της χρηματοοικονομικής τους λειτουργίας; Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο.
Στις σελίδες του ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει στο ιδιαίτερο αυτό είδος τραπεζικού ιδρύματος, που προώθησε σε επίπεδο θεωρίας και πράξης τον εγχρήματο καπιταλισμό στον ευρωπαϊκό χώρο, συνδυάζοντας αρμονικά αγαθοεργία, πίστωση και μεταφυσικές αντιλήψεις, ενώ παράλληλα κάλυπτε πιστωτικές ανάγκες μιας κοινωνίας με μεγάλες οικονομικές ανισότητες και αποκλίσεις. Ταυτόχρονα, το βιβλίο εστιάζει στη δομή της καθημερινότητας, στις δυνάμεις της αδράνειας που προσδιορίζουν τα δρώντα υποκείμενα της ιστορίας, αποτυπώνοντας τις συνήθειές τους στον αγώνα για εξασφάλιση του καθημερινού τους βίου.
Αξιοποιώντας δυσπρόσιτο αλλά εξαιρετικά επεξεργασμένο αρχειακό υλικό, ο συγγραφέας διεισδύει στη δομή, αναλύει τους στόχους και συστηματοποιεί τους όρους λειτουργίας των Μonti di Pietα. Έτσι, ο αναγνώστης μετακινείται συστηματικά και μεθοδικά από το πλαίσιο των ιδεών στη θέσμιση και τις κανονιστικές νόρμες, για να ολοκληρώσει την περιήγησή του με τη συνολική και λεπτομερή αποτύπωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας του ιδρύματος.
Η ανάγνωση του έργου, χάρη στη γενετική και δομική προσέγγιση από άποψη μεθοδολογίας, αποκαλύπτει το εύρος των πολιτισμικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τις εγχρήματες συναλλαγές, την αποδοχή των λειτουργιών του πιστωτικού αυτού ιδρύματος από την οικονομία και την κοινωνία της Κέρκυρας, τη δύσβατη πορεία εκχρηματισμού στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης, και φυσικά την ιστορία των τραπεζών.”
“Η μονογραφία αυτή με βασικό πυρήνα την ιστορία τραπεζών, μέσα από την επιστημονική εξέταση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε επίπεδο θεσμικό, λειτουργικό και χρηματοοικονομικό, επαναφέρει με ιδιαίτερο τρόπο τη σχέση των ιδεών του Χριστιανισμού και της οικονομικής πρακτικής. Ταυτόχρονα, φωτίζει με μοναδικό τρόπο οικονομικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και ηθικές ιστορικές δομικές διαλειπτότητες της κερκυραϊκής κοινωνίας στη μακρά διάρκεια.”
“Στην εποχή μας κατά την οποία η παγκοσμιοποίηση και ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός ξαναφέρνουν στην επιφάνεια με έντονο τρόπο την φτώχεια ως πρόβλημα, οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό η μονογραφία αυτή προσφέρει μια ιστορικά τεκμηριωμένη προσέγγιση και φωτίζει επαρκώς την περίοδο και το χώρο αναφοράς της.”
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις