Σφαγείο Σαλονίκης

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 14.40
10.08
Τιμή Πρωτοπορίας
+
338877
Συγγραφέας: Δραγούμης, Θάνος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες:376
Επιμελητής:ΤΣΙΡΟΥΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:11/02/2011
ISBN:9789604960866
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Περιγραφή

Μέρες του 1943. Μέρες Κατοχής. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δυο παράξενα πτώματα. Ο αστυνόμος Ασλάνογλου τα κοιτάζει ανέκφραστος.


Γύρω απ’ το λιμάνι, στο κέντρο και στις συνοικίες της Σαλονίκης, κόλαση. Μουλωχτοί φόνοι και βόμβες που σκάνε οπουδήποτε χωρίς προειδοποίηση. Σφαίρες σε σβέρκους στα καλά καθούμενα μες στη μέση του δρόμου κι εκτελέσεις εν ψυχρώ με μια απόφαση κομματικής ολομέλειας.


Κομμουνιστές και ταγματασφαλίτες σφάζονται στους δρόμους. Το ΚΚΕ δημιουργεί την οργάνωση εκτελεστών του, την ΟΠΛΑ. Οι ταγματασφαλίτες συλλαμβάνουν, βασανίζουν κι εκτελούν αδιακρίτως, αρκεί να υπάρχει λεία.


Τα Ες Ες τραβάνε τους Εβραίους στα γκέτο και τους φορτώνουν στα τρένα για τα κρεματόρια. Ξύλο και βασανιστήρια, λειψό φαγητό κι ελάχιστος ύπνος. Πλιάτσικα και λεηλασίες σε συναγωγές, σε μαγαζιά, σε σπίτια, σε νεκροταφεία.


Φόβος, φόβος παντού κι ένας προγραμμένος έρωτας που προσπαθεί να αντέξει, να κρυφτεί, να ζήσει.


Μέρες του 1943. Μέρες Κατοχής.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δυο παράξενα πτώματα.

Ο αστυνόμος Ασλάνογλου απορεί: Τι νόημα έχει να προσπαθεί κανείς να τηρήσει το νόμο μέσα σ’ ένα ρημαγμένο κόσμο ομαδικής παραφροσύνης;

Κριτικές

Καλό κι ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην κατοχική Θεσσαλονίκη του 1943. Αν η επιδίωξη του σ. ήταν να γράψει ένα βιβλίο που να ρέει απρόσκοπτα και να προκαλεί την ανάγκη του αναγνώστη να γυρίζει τις σελίδες για να βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην πλοκή, νομίζω ότι το πετυχαίνει και με το παραπάνω, καθώς το μυθιστόρημα έχει κινηματογραφική εξέλιξη και πραγματικά δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Ωστόσο, σε ό, τι αφορά το ιστορικό πλαίσιο ο σ. έχει κάνει απίστευτες χρονικές παρεκβάσεις και εκτροπές, καθώς μεταθέτει τις σκληρές συγκρούσεις ΟΠΛΑ με ΠΟΕΤ και τάγμα Πούλου σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα. Η αλήθεια είναι ότι Τάγματα Ασφαλείας, δηλαδή γερμανοτσολιάδες, με την έννοια που υπήρξαν στην υπόλοιπη Ελλάδα π.χ. Αθήνα και Πελοπόννησο, δε δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία, αλλά ήταν συμπράξεις Γερμανών και φιλοναζιστών Ελλήνων που στηρίχθηκαν αποκλειστικά από τους Γερμανούς χωρίς να εμπλακεί η κατοχική κυβέρνηση των Αθηνών και ότι η ΠΟΕΤ δεν υπήρχε στις αρχές του 1943 ενώ και το Τάγμα Πούλου ήταν ακόμα στα σπάργανα. Ο σ. αυθαιρετώντας μεταφέρει τις ενδοελληνικές συγκρούσεις στις αρχές του 1943, για να συνάδουν και να υποστηρίζουν τον υπόλοιπο καμβά του μυθιστορήματος π.χ. το διωγμό των Εβραίων - που συνέβη από Μάρτιο ΄43 ως τον Αύγουστο του ΄43 - και τον έρωτα του πρωταγωνιστή για μια Εβραία. Οι χρονικές αυτές αυθαιρεσίες όμως βοηθούν το σ. να δώσει στο βιβλίο του μεγαλύτερο σασπένς και οπωσδήποτε να το κάνει περισσότερο ελκυστικό για τον αναγνώστη. Από την άλλη μεριά όμως δίνει λανθασμένες πληροφορίες για μια εποχή σύγχυσης και ανελέητης σύγκρουσης ανάμεσα σε εθνικιστές, κομουνιστές και αρχές κατοχής οπότε καλό θα ήταν ο αναγνώστης να στραφεί σε ιστορικές μελέτες για την εποχή αυτή. Τρία αστέρια, λοιπόν, για τα ανακριβή ιστορικά στοιχεία...

Μπορω να πω, πως οταν το ξεκινησα ημουν αρκετα δυσπιστος και στις πρωτες σελιδες η γραφη μου φανηκε λιγο απλοικη. Οσο προχωρουσα αρχισα να βυθιζομαι μεσα του, ωσπου κατεληξα να διαβαζω σερι τις τελυταιες 200 σελιδες. Ενα πραγματικα μεγαλο μυθιστορημα με πολλα ιστορικα στοιχεια που σε βαζει απολυτα στην αρρωστη ατμοσφαιρα της εποχης που διαδραματιζεται. Αψογο!

το διαβασα στις διακοπες μου μεσα σε 2 μερες !
πραγματικα ενα απο τα καλυτερα "μυθιστορηματα" που εχω διαβασει

απο τα καλυτερα βιβλια που εχω διαβασει!!με καθηλωσε απο τις πρωτες σελιδες!!σας το προτεινω ανεπιφυλακτα!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!