Μικρές αγγελίες και ειδήσεις

313759
Συγγραφέας: Ευαντινός, Νικόλας
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης
Σελίδες:48
Ημερομηνία Έκδοσης:01/11/2008
ISBN:9789603363767


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Κριτικές

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΙΗΤΗ

Ο συνήθης ασθενής
εισήχθη στο νοσοκομείο «Λευκή Σελίδα»
την ώρα που τα πουλιά αποδημούν....
.....................................................................
....Παρ’ όλα αυτά
οι αόρατες,
μες στη λευκή στολή τους, νοσοκόμες
δεν τον αφήνουν λεπτό
απ’ τα στοργικά τους μάτια.

Μέσα στην παραζάλη και τον πυρετό, ο συνήθης ασθενής αναζητά την ου-τοπία. Αυτή είναι η πατρίδα του ποιητή Νικόλα Ευαντινού που πρόσφατα εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Μικρές Αγγελίες και Ειδήσεις». Για το νεαρό ποιητή, ο οποίος γεννήθηκε το 1982 στην Ιεράπετρα, η ποίηση επιχειρεί να ανασκάψει στο ασυνείδητο με στόχο να φέρει στο φώς, δηλαδή στο συνειδητό ευρήματα και απολιθώματα της χαμένης μνήμης. Προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανθρώπου και ανθρώπινης φύσης, ανάγκη επιτακτική στις μέρες μας. Ο Νικόλας Ευαντινός, με σαρκαστική διάθεση και με το βλέμμα στραμμένο προς τον έξω κόσμο όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, μεταμορφώνει τα ποιήματα αυτής της συλλογής σε μικρές αγγελίες και ειδήσεις: «Άγριο πουλί ζητά βοήθεια», «Χαρίζεται ξυράφι» και «Πωλείται σκύλος» είναι μερικά απο τα ποιήματα του υπο μορφήν αγγελίας. «Η ομολογία του Dr. Frankenstein» δεν μπορεί παρα να είναι είδηση.
Η ποίηση πρέπει να κατέβει απο τα σκονισμένα ράφια, να γδυθεί τις πολυτελείς δερματόδετες εκδόσεις και να φορέσει τα τσαλακωμένα φύλλα μιας εφημερίδας. Για το Νικόλα Ευαντινό ποίηση υπάρχει παντού, ακόμη και σε μια εφημερίδα. Υποστηρίζει οτι η αφαιρετική σκέψη, η φαντασία και η εσωτερική ελευθερία είναι στοιχεία απαραίτητα για την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου. Κυρίως όμως ειναι στοιχεία απαραίτητα για να ανακαλύψει κανείς την ποίηση που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται παντού. Η ποίηση, όπως θεωρεί ο ποιητής αρπάζει τις απλές καθημερινές στιγμές και τους δίνει διάσταση αποκαλυπτική. Προτείνει λοιπόν στους αναγνώστες που δεν βρίσκουν όσο χρόνο θα ήθελαν για να διαβάσουν κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο, να επιλέξουν μια ποιητική συλλογή. Ένα ποίημα, ακόμη και ενας μόνο στίχος έχουν τη δύναμη να ξυπνήσουν ναρκωμένα συναισθήματα και να ανοίξουν το δρόμο απο την πεζή καθημερινότητα προς την ποίηση, το αίνιγμα και το θαύμα. Αυτό μας εξηγεί και με τα ποιήματα του «Ενοικιάζεται ρήση» και «Θαύμα το ξημέρωμα».

Παλαιότερα ποιήματα του Νικόλα Ευαντινού έχουν δημοσιευτεί κατα καιρούς σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες του Ηρακλείου και της Αθήνας. Πήρε το πτυχίο του απο το Ιστορικό Αρχαιολογικό τμήμα του πανεπιστημίου Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακό στη Νεοελληνική Λογοτεχνία με γνωστικό αντικείμενο τη Θεωρία της Λογοτεχνίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ζεί στην Ιεράπετρα και διδάσκει φιλολογία στον ιδιωτικό τομέα αλλά δεν αρκείται σ’ αυτό. Παίζει κιθάρα, γράφει στίχους και τραγουδάει σε ενα μουσικό σχήμα που εχει φτιάξει μαζί με φίλους. Η ποιητική συλλογή του Νικόλα Ευαντινού «Μικρές Aγγελίες και Eιδήσεις» κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το σωματείο
Ο Κουρνιαχτός της Πλήξης
ανακοινώνει
ότι εγκρίνονται ως νέα της μέλη:

Όσοι πνίγονται
στις ακροβολισμένες παντόφλες
του ξέφραγου πρωινού,
με κινήσεις μηχανικές
γεμάτες τσίμπλα.

Όσοι δεν ανάσαναν ποτέ το πρώτο λεπτό της μέρας,
ή δεν ασήμωσαν, φιλώντας, συναίσθημα λεπρό.

Όσοι υπέκυψαν στον γελαστό πατέρα
με το αγέρωχο βάδισμα
που έχει για μνήμες των παιδιών του τα Άριστα.

Όσοι αυνανίζονται στην κοιμισμένη πλάτη της συζύγου
- σαν σε καθρέφτη που ενοχές ηδείς χαρίζει.

Όσοι μηχανεύονται γητειές για να σωθεί
το βραδύνοο θύμα μιας σαπουνόπερας.

Όσοι λόγω κατσαντώνικης καταγωγής
φοροεισφέρουν αντί να φοροδιαφεύγουν.

Γενικώς, όσοι ατενίζουν
απ’ τους πανύψηλους κοθόρνους τους,
με λυγισμένο το κεφάλι προς τα κάτω,
το ύψος μιας υπέρβασης.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!