Οδοιπορικό 1906-1959

Από την Αργυρούπολη του Πόντου στην Αργυρούπολη της Αττικής
Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 15.00
13.50
Τιμή Πρωτοπορίας
+
419366
Εκδόσεις: Υπερόριος
Σελίδες:256
Ημερομηνία Έκδοσης:01/09/2014
ISBN:9789606720277
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

"Εγεννήθην την 20 Ιανουαρίου 1899 εν τω χωρίω Χουτουρά της περιφέρειας Αργυρουπόλεως και Επαρχίας Χαλδίας του Νομού Τραπεζούντας του Πόντου. Τον Σεπτέμβριο 1905 ενεγράφην εις την προκαταρκτικήν τάξιν του σχολείου του χωρίου υπό τον δημοδιδάσκαλον Ιωάννην Παλαΐδην μέχρι 30 Ιουνίου 1906".

Έτσι ξεκινάει το ημερολόγιό του ο επτάχρονος Κυριάκος Ευσταθιάδης. Ένα ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει τη ζωή στον Πόντο στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, τους διωγμούς των Ελλήνων του Πόντου από τα αντίποινα των Τούρκων, τη φυγή των Ελλήνων του Πόντου στη Νότια Ρωσία, όπου μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος, την εκδίωξή τους και από εκεί, το πέρασμα του δεκαεννιάχρονου πλέον Κυριάκου από τον Πειραιά, την κατάταξή του στο Τάγμα των Ποντίων και την παραμονή του για ένα χρόνο στην κατεχόμενη από τον ελληνικό στρατό Σμύρνη, την επιστροφή του στην Ελλάδα, όπου πρωτοστατεί στην εγκατάσταση των πρώτων Ποντίων προσφύγων στην Καλλιθέα και στη συνέχεια στη μετεγκατάστασή τους στην Αργυρούπολη Αττικής.
Έπειτα από 26 χρόνια κοπιώδους βίου και περιπετειών ξεκινούν τα χρόνια της δημιουργίας. Ως Πρόεδρος του συλλόγου των οικιστών τα πρώτα χρόνια και ως πρώτος Πρόεδρος της Κοινότητας Αργυρούπολης, θέση στην οποία εκλέγεται επί μία δεκαετία, ο Κυριάκος Ευσταθιάδης πρωτοστατεί στη μετατροπή ενός βραχότοπου σε σύγχρονη πόλη, έργο που παρακολουθούμε μέσα από τις καθημερινές ημερολογιακές καταγραφές του.
Το Οδοιπορικό 1906 - 1959 του Κυριάκου Ευσταθιάδη είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για το έπος του ποντιακού ελληνισμού, όπως γράφτηκε στον Πόντο και στην Ελλάδα το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!