0
Your Καλαθι
Η τέχνη της πίτας
Παραδοσιακές συνταγές Δυτικής Μακεδονίας
Με 70 συνταγές
Περιγραφή
Το βιβλίο περιέχει όσα χρειάζονται για να κάνει κανείς μια επιτυχημένη πίτα, χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Συγχρόνως, αποπνέει και το "άρωμα πίτας" μιας περιοχής που φημίζεται για τις πίτες της.
Ψάχνοντας για παραδοσιακές συνταγές, κατέληξα να ασχολούμαι, χωρίς να είμαι ειδική, με ζητήματα που αγγίζουν τη λαογραφία, ίσως και τη γλωσσολογία. Πίσω από την πίτα υπάρχει μια μακρά σειρά γυναικών, ιστορίες αγάπης, ένα παραμύθι αιώνων.
Πιστεύω προσωπικά ότι η παράδοση διατηρείται ζωντανή και εξελίσσεται όταν συμβαδίζει με τη ζωή μας. Έτσι εφαρμόζω τις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και δίνω μια δική μου μέθοδο πίτας και φύλλου. Το φύλλο μου γίνεται πολύ λεπτό, κατάλληλο και για μπουγάτσα.
Η επιτυχία του φύλλου εξαρτάται πρώτα από το αλεύρι. Συγκέντρωσα λοιπόν πληροφορίες και κατέληξα σε συμπεράσματα που ενδιαφέρουν όσους "μπερδεύονται" με τα αλεύρια...
Η καταγωγή της μητέρας μου από την Κοζάνη και του άντρα μου από το Βελβεντό Κοζάνης, η διαμονή μας επί πολλά χρόνια στην Κοζάνη, το σπίτι μας στο Βελβεντό, οι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί από την περιοχή, η αγάπη μου για τα παραδοσιακά και τα χειροποίητα, η ενασχόληση με τις πίτες μού έδωσαν τις απαραίτητες γνωριμίες και γνώσεις, για να γράψω αυτό το βιβλίο.
Όμως τη δύναμη και το θάρρος να το παρουσιάσω μου το έδωσαν οι ίδιες οι πίτες μου. Όταν κάνω λεπτά φύλλα και τα απλώνω στο ταψί, όταν βλέπω την πίτα να φουσκώνει καθώς ψήνεται, όταν τη βγάζω από τον φούρνο τραγανή και ρόδινη, όταν την τρώνε και την παινεύουν οι δικοί μου άνθρωποι, τότε αισθάνομαι ότι ξέρω να κάνω κάτι καλό, και αυτό θέλω να το μεταδώσω και σε άλλους.
Ψάχνοντας για παραδοσιακές συνταγές, κατέληξα να ασχολούμαι, χωρίς να είμαι ειδική, με ζητήματα που αγγίζουν τη λαογραφία, ίσως και τη γλωσσολογία. Πίσω από την πίτα υπάρχει μια μακρά σειρά γυναικών, ιστορίες αγάπης, ένα παραμύθι αιώνων.
Πιστεύω προσωπικά ότι η παράδοση διατηρείται ζωντανή και εξελίσσεται όταν συμβαδίζει με τη ζωή μας. Έτσι εφαρμόζω τις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και δίνω μια δική μου μέθοδο πίτας και φύλλου. Το φύλλο μου γίνεται πολύ λεπτό, κατάλληλο και για μπουγάτσα.
Η επιτυχία του φύλλου εξαρτάται πρώτα από το αλεύρι. Συγκέντρωσα λοιπόν πληροφορίες και κατέληξα σε συμπεράσματα που ενδιαφέρουν όσους "μπερδεύονται" με τα αλεύρια...
Η καταγωγή της μητέρας μου από την Κοζάνη και του άντρα μου από το Βελβεντό Κοζάνης, η διαμονή μας επί πολλά χρόνια στην Κοζάνη, το σπίτι μας στο Βελβεντό, οι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί από την περιοχή, η αγάπη μου για τα παραδοσιακά και τα χειροποίητα, η ενασχόληση με τις πίτες μού έδωσαν τις απαραίτητες γνωριμίες και γνώσεις, για να γράψω αυτό το βιβλίο.
Όμως τη δύναμη και το θάρρος να το παρουσιάσω μου το έδωσαν οι ίδιες οι πίτες μου. Όταν κάνω λεπτά φύλλα και τα απλώνω στο ταψί, όταν βλέπω την πίτα να φουσκώνει καθώς ψήνεται, όταν τη βγάζω από τον φούρνο τραγανή και ρόδινη, όταν την τρώνε και την παινεύουν οι δικοί μου άνθρωποι, τότε αισθάνομαι ότι ξέρω να κάνω κάτι καλό, και αυτό θέλω να το μεταδώσω και σε άλλους.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις