Η διαλεκτική της απελευθέρωσης

57808
Εκδόσεις: Στοχαστής
Σελίδες:168
Μεταφραστής:ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/1972
ISBN:9780003030693


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται επτά κείμενα ισάριθμων συγγραφέων. Πρόκειται για τα κείμενα των Πώλ Σουήζυ: «Το μέλλον του καπιταλισμού», Στόκλυ Καρμάικλ: «Μαύρη δύναμη», Γκρέγκορυ Μπέιτσον: «Η συνειδητή επιδίωξη εναντίον της φύσης», Χέρμπερτ Μαρκούζε: «Απελευθέρωση από την κοινωνία της αφθονίας», Τζών Γκεράσι: «Ιμπεριαλισμός και επανάσταση στην Αμερική», Λυσιέν Γκολντμάν: «Κριτική και δογματισμός στη λογοτεχνία», και Ρ. Ντ. Λαίνγκ: «Το εμφανές».
Διατυπωμένα όλα ένα σχεδόν χρόνο πριν τον γαλλικό Μάη του ’68 και τα επακολουθήσαντα γεγονότα που συντάραξαν Ευρώπη και Αμερική, δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυρισθούμε ότι αποτέλεσαν το προμήνυμα αυτής της ιδεολογικής, πολιτικής και πολιτιστικής έκρηξης.
Η «συνύπαρξη» ψυχιάτρων ή κριτικών λογοτεχνίας σαν τον Λαίνγκ ή τον Γκολντμάν με ανθρώπους της ανοιχτής δράσης όπως ο Στόκλυ Καρμάικλ ή οικονομολόγους και κοινωνιολόγους όπως ο Σουήζυ και ο Γκεράσι, δεν φαίνεται να παρουσιάζει καμιάν ουσιαστική αντίφαση, παρ’ όλο που ο καθένας από αυτούς ξεκινά αναπτύσσοντας τις κατά τεκμήριο «διαφορετικές» του απόψεις. Μέσα από αυτή την πολυεδρικότητα αναπηδά η σαφής πρόθεση αυτών που σηκώνοντας το ανάστημα τους στον παραλογισμό και την καταπίεση, ζητάνε -παράλληλα- να βρούνε τα κοινά σημεία επαφής με εκείνους που ξεκινώντας από διαφορετικούς, ίσως, δρόμους φτάσανε σε ανάλογα περίπου συμπεράσματα.
Τα κείμενα αυτά δεν έχουν απλά μιαν ιστορική αξία, δεν είναι μόνο ο πρόδρομος των ιδεολογικών αναζητήσεων και πολιτικών ρευμάτων που συγκλόνισαν την Αμερική και την Ευρώπη στην δεκαετία του 1970, είναι αξεχώριστο κομμάτι του πολιτικού και πολιτιστικού παρόντος όλων αυτών που περνώντας το θολό ποτάμι, γνω­ρίζουν πια καλά ότι η μνήμη είναι ο πιο πιστός σύμμαχος στον αγώνα ενάντια στην εξουσία.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!