0
Your Καλαθι
Ταμπουράς: Μέθοδος διδασκαλίας
Έκπτωση
20%
20%
Περιγραφή
Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο μέρος ενός συστήματος διδασκαλίας για το όργανο του ταμπουρά, όχι μόνον ως μέσου αναφοράς για την κατανόηση του τροπικού συστήματος της ελληνικής -λεγόμενης παραδοσιακής- μουσικής, αλλά κυρίως ως σολιστικού και συνοδευτικού παράλληλα μουσικού οργάνου με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και ευρύτατο ρεπερτόριο.
Στις πρώτες αυτές γραμμές κρίνουμε αναγκαία την οριοθέτηση των στόχων του συστήματος καθώς και την παράθεση προτεινόμενης μεθόδου για τη διδασκαλία των μουσικών κομματιών:
Ως άμεσος στόχος του συστήματος προτάσσεται η εισαγωγή του μαθητή στα ρυθμικά, Φθογγολογικά και μορφολογικά ιδιώματα των ανώνυμων ελληνικών και ελληνόφωνων, κυρίως, τραγουδιών. Επιδίωξή του είναι η αισθητική καλλιέργια του μαθητή, εφ' όσον αυτός μαθαίνει παράλληλα να εκτιμά τη γλώσσα και τους ρυθμούς, την έννοια του τραγουδιού ως δομικού έργου και τη μελωδία ως εκφραστικό στοιχείο του λόγου που όμως υπακούει σε φθογγολογικούς και ρυθμολογικούς δομικούς κανόνες.
Ένας ακόμη στόχος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγικός, αφορά στην ευχέρεια κατασκευής και ανάπτυξης μιας απλής μελωδικής φόρμας ασματικής μορφής που μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής καθώς και στη σύνθεση των απλών ρυθμών σε σύνθετες ρυθμικές φόρμες για μεγαλύτερα έργα που μπορεί να αποπειραθεί.
Στους επακόλουθους στόχους των προηγουμένων μπορούμε να εντάξουμε την ανάπτυξη μουσικής ακοής, σωματικής εγρήγορση ς, αναλυτικής προσοχής, συνθετικής σκέψης, αφαιρετικής αντίληψης και δομικής σχεδιαστικής λειτουργίας μέσω του αυτοσχεδιασμού (ξεκινώντας από τα μελωδικά "μότο" του κάθε τραγουδιού). Ο μαθητής προετοιμάζεται για την προσέγγιση επωνύμων έργων του κόσμου, των λαών, των πολιτισμών.
Τα τραγούδια προσφέρονται αφ' ενός μεν για επαρκή εκπαίδευση στην οργανοχρησία δεξιότητα, αφ' ετέρου δε για την κατανόηση μουσικών ιδιωμάτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως μελωδικά και ρυθμικά ευρηματικά μοτίβα. Σημαντικό είναι να τονισθεί το απόλυτο ταίριασμα των μοτίβων αυτών με τους τονισμούς της ελληνικής γλώσσας στα διάφορα μετρικά γλωσσικά σχήματα/στιχουργήματα.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις