Η διακόσμηση στο σπίτι σας

161762
Εκδόσεις: Publish ΕΠΕ
Σελίδες:165
Ημερομηνία Έκδοσης:01/11/2003
ISBN:9789608771734


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Οδηγίες για να συνδυάσετε την άνεση, την κομψότητα και το προσωπικό στυλ στη ζωή σας.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι. Στο κάθε του σταθμό θα σας αποκαλύπτει με τρόπο απλό, πως η διαμόρφωση του καινούργιου σας σπιτιού ή η ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος χώρου σας δεν είναι τόσο πολύπλοκη υπόθεση...





ΚΡΙΤΙΚΗ



H Ασπασία Ζούμας γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον και ζει στη Νέα Υόρκη όπου πολλά χρόνια τώρα εργάζεται ως ντιζάινερ διαμορφώνοντας σπίτια πολυτελή με κοσμοπολίτικη, διαχρονική αισθητική. H χαρά της είναι να τα αναλαμβάνει από την αρχή ώστε να έχει την ευκαιρία να επεμβαίνει καθοριστικά και στον σχεδιασμό των χώρων εκτός από τη διακόσμησή τους. Είναι λοιπόν εξπέρ στο στήσιμο σπιτιών υψηλής αισθητικής και γνωρίζει «απέξω» όλες τις φάσεις που απαιτεί η διαμόρφωση του κάθε λειτουργικού χώρου, ξεκινώντας από την κατασκευή και φθάνοντας ως την τελευταία διακοσμητική λεπτομέρεια.

Ταξιδεύοντας συχνά στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα κάποιο βιβλίο διακόσμησης το οποίο «να εξηγεί τι πρέπει να προσέξει όποιος σκοπεύει να διαμορφώσει το σπίτι μόνος του, χωρίς τη βοήθεια διακοσμητή. Και αυτό από το στάδιο ακόμη της κατασκευής ως την επιλογή των επίπλων και υφασμάτων και μάλιστα χωρίς να ξεπεράσει τα χρήματα που έχει υπολογίσει να ξοδέψει». Πήρε λοιπόν την απόφαση να δημιουργήσει η ίδια ένα τέτοιο βιβλίο όπου να καταθέτει τη γνώση και εμπειρία που έχει συσσωρεύσει στη μακροχρόνια καριέρα της. Και αυτό είναι το λεύκωμα H Διακόσμηση στο σπίτι σας.

Με τον φωτογραφικό φακό του Κώστα Πηγαδά, ο οποίος ζει επίσης στη Νέα Υόρκη και είναι συνεργάτης πολλών ελληνικών περιοδικών λάιφ στάιλ, κατέγραψε αρκετά από τα σπίτια που έχει διαμορφώσει. Και με αυτό το υλικό, παρουσιάζοντάς το άλλοτε με τη μορφή ολοσέλιδων και άλλοτε διακοσμητικών λεπτομερειών, εικονογράφησε το κάθε κεφάλαιο. Μεταδίδοντας έτσι με τρόπο εύληπτο και πολύ ευχάριστο στο ευρύ κοινό - όπως όφειλε δηλαδή για ένα βιβλίο διακόσμησης - τον σωστό τρόπο κατανομής των χώρων, τα χρώματα που ταιριάζουν στους τοίχους, το πώς επιλέγονται οι ταπετσαρίες, τα πατώματα, οι ξύλινες επενδύσεις και αρκετά ακόμη δομικά υλικά (όπως είναι η πέτρα, το μάρμαρο, τα κεραμικά). Σε ξεχωριστά κεφάλαια εξηγεί με μεγάλη ακρίβεια τι πρέπει να προσέχουμε στην επιλογή επίπλων, υφασμάτων, χαλιών και αξεσουάρ. Ή ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος φωτισμού των δωματίων ανάλογα με τη λειτουργία τους, ή ακόμη πώς αναδεικνύεται ένα παλιό καλό κομμάτι ή ένας πίνακας αξίας ή ποια είναι η καταλληλότερη θέση για τους καθρέφτες. Στο τέλος παραθέτει ένα γλωσσάρι διακοσμητικών όρων καθώς και τις κυριότερες περιόδους της διακόσμησης, ώστε οι απόψεις της να γίνουν κτήμα του καθενός.

Με κείμενο που ρέει και διαβάζεται πολύ ευχάριστα, το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να ανατρέξει κατευθείαν στο κεφάλαιο που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Οποιος λοιπόν ασχολείται με το χτίσιμο ή την ανανέωση του σπιτιού του το παίρνει υπό μάλης και είναι έτσι εξασφαλισμένος ότι θα γλιτώσει από τις κακοτοπιές ακόμη και αν δεν έχει συνεχώς δίπλα του τον αρχιτέκτονα ή τον διακοσμητή. Επίσης είναι σίγουρος ότι δεν θα πετάξει λεφτά σε άχρηστα πράγματα αφήνοντας στην τύχη τους από άγνοια τα πιο ουσιαστικά. Αφού η διακοσμήτρια με περισσή σαφήνεια διευκρινίζει λεπτομερώς τι προέχει για το κάθε δωμάτιο αποκαλύπτοντας όλες τις παγίδες στη διακόσμηση. Απλό αλλά πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα συχνά λάθη που γίνονται στην επιλογή υφάσματος καναπέ, το οποίο στο μικροσκοπικό δείγμα φαντάζει εντελώς διαφορετικό από ό,τι όταν απλώσει στο έπιπλο. Με αυτό το παράδειγμα επισημαίνουμε ότι το λεύκωμα εκτός από όμορφο coffee table είναι και ένα χρήσιμο βιβλίο. Οι Ανθούλα Θ. Δραμανή-Δαρατζίκη, Ηρώ Τριγώνη και Κατερίνα Ασημακοπούλου ανέλαβαν να μεταφέρουν στην ελληνική γλώσσα τις απόψεις της Ασπασίας Ζούμας.



ΤΟΝΙΑ MAKPA

ΤΟ ΒΗΜΑ, 21-12-2003

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!