1204 - 1922 η διαμόρφωση του νεώτερου ελληνισμού II (δεμένο)

1821 Η Παλιγγενεσία Β΄Αναθεωρημένη έκδοση
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 37.10
25.97
Τιμή Πρωτοπορίας
+
429448
Σελίδες:719
Επιμελητής:ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:16/11/2015
ISBN:9789604271665
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Η απόπειρα μιας ομαλής μετάβασης, από τον βυζαντινό ελληνισμό, στον νεώτερο, η πρώτη ελληνική "Αναγέννηση", την οποία περιέγραψα συνοπτικά στο "1204", θα συνθλίβει κάτω από τη συντονισμένη πίεση Ανατολής και Δύσης. Ο νεώτερος ελληνισμός θα ζήσει επτά αιώνες -από το 1204 έως το 1922- υπόδουλος, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, στην τουρκική Ανατολή ή τη φραγκο-λατινική Δύση. Η διαμόρφωση του έθνους μας θα μεταβληθεί έτσι σε συγκρότηση εν δουλεία: Υποταγή και αντίσταση, λήθη και μνήμη, συνεργεία και ρήξη, ανάμεσα στις ελίτ και το λαϊκό σώμα.
Εντούτοις, κατά την περίοδο 1700 - 1922, ο ελληνισμός γνωρίζει μια νέα Αναγέννηση. Ο Β' τόμος της Διομόρφωσης του νεώτερου ελληνισμού, "Η δυναμική της παλιγγενεσίας", διατρέχει την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία του ελληνικού κόσμου, από την Άλωση έως την Επανάσταση. Δυναμική που θα κορυφωθεί με τις απόπειρες της σύνθεσης, το "Πεδεμόντιο" των Επτανήσων, την "άγρια ανωμαλία" της Σάμου, τη Φιλική Εταιρεία, ως προανάκρουσμα του '21. Διονύσιος Φιλόσοφος και Λάμπρος Κατσώνης, Βελεστινλής και Λούκαρις, Φαναριώτες και κρυφό σχολειό, Δασκαλογιάννης και Υψηλάντης, Κολοκοτρώνης και Καποδίστριας, ένα παλίμψηστο και μια πηγή γόνιμης αντιπαράθεσης που θα διαμορφώσει το πρόσωπό μας, πολυεδρικό και... ανολοκλήρωτο.
Ο τρίτος τόμος, ο "Φωτισμός", θα εξετάσει τα πνευματικά φαινόμενο και τις ιδεολογικές αντιθέσεις: ο διαφωτισμός του "γένους", από τον Κοσμά Αιτωλό έως τον Βενιαμίν Λέσβιο· η ποίηση, από το δημοτικό τραγούδι έως τον Σολωμό· η φιλοσοφία, από τον Κορυδαλλέα και τον Βούλγαρι, έως τον Μοισιόδακα και τον Λόγιο Ερμή· οι γλωσσικές αντιθέσεις ανάμεσα στον Δούκα και τον Καταρτζή· οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις Πάριου και Κοραή· η επαναστατική ιδεολογία με την Ελληνική Νομαρχία.
Ο τέταρτος τόμος, η "Μεγάλη Ιδέα" -δηλαδή η εθνικοαπελευθερωτική περίοδος, που διαρκεί από το 1821 έως το 1922-, επικεντρώνεται στις απόπειρες για πολιτειακή ανασυγκρότηση του "ιστορικού χώρου" του υστεροβυζαντινού ελληνισμού, ως αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της Αναγέννησης, στις πολλαπλές της διαστάσεις: οικονομική, κοινωνική, πολιτικο-στρατιωτική, πνευματική.

"Η αντιστασιακή διαδικασία παίρνει διάφορες μορφές: από την απλή προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες, με προοπτική τη διείσδυση στους πολιτικοκοινωνικούς μηχανισμούς της κατάκτησης και τη μετατροπή τους σε όργανα εθνικής συντήρησης (εκκλησία-Φαναριώτες-κοινότητες-αρματολοί), και την ολοένα και περισσότερο ενεργό συμμετοχή στους οικονομικούς μηχανισμούς των κατακτητών και ιδιαίτερα των δυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Εγγύς Ανατολή, ως τη συνεχή παθητική ή ένοπλη αντίσταση (κλεφτουριά - αλλεπάλληλα, έστω και ξενοκίνητα, κινήματα) που κατέληξαν στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του '21."
Νίκος Σβορώνος, Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας, Αθήνα 1976, σσ. 12-13.

Κριτικές

Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του ! Πρόκειται για ένα στιβαρό ιστορικό δοκίμιο , όπως και τα άλλα του ίδιου συγγραφέα, το δεύτερο μέρος μιας σχεδιασμένης τριλογίας με γενικό τίτλο "1204-1922, Η διαμόρφωση του νεότερου ελληνισμού¨. Το βιβλίο αξίζει τα χρήματά του και μας δίνει μια πολύ καλή και λεπτομερή εικόνα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής/πνευματικής κατάστασης του υπόδουλου ελληνισμού κατά τα 400 και πλέον χρόνια του τουρκικού ζυγού. Με πληθώρα στοιχείων και αναφορών που στηρίζουν εξαιρετικά τις θέσεις του συγγραφέα περί συνέχειας της ελληνικής ταυτότητας και των δεινών που ανταπεξήλθε κατά τη διάρκεια της σκληρής Οθωμανοκρατίας. Ιδιαίτερα στέκεται στους αγώνες και τις εξεγέρσεις του σκλαβωμένου Γένους, όχι μόνο αυτούς που έγιναν με τα όπλα αλλά και την θρησκευτική και πολιτισμική αντίσταση που πρόβαλλαν οι Έλληνες και η εθναρχούσα Ορθόδοξη Εκκλησία, τόσο κατά της διείσδυσης των Ρωμαιοκαθολικών στις ελληνικές περιοχές (Ουνία, τάγματα Ιησουιτών, προσηλυτισμός ορθοδόξων) όσο και εναντίον του διαρκούς κινδύνου του εξισλαμισμού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κίνημα του Αναβαπτισμού, στο αμφιλεγόμενο ζήτημα του κρυφού σχολείου αλλά και στις προσπάθειες των φωτισμένων λογίων του ελληνικού διαφωτισμού να κρατηθεί αναμμένος ο δαυλός της ελληνικής παιδείας. Επίσης σε βάθος εξετάζεται το θέμα της γέννησης της Φιλικής Εταιρείας, τα σχέδια της εξέγερσης και ο ρόλος των βασικών πρωταγωνιστών. Ακόμα μας παρουσιάζει τις ιδεολογικές και κοσμοθεωρητικές προσλήψεις των κορυφαίων πνευματικών ταγών του τότε ελληνισμού σχετικά με το πώς έβλεπαν το μέλλον του Γένους και τις σχέσεις του με το Οθωμανικό κράτος. Τέλος, θέτει και απαντά εμπεριστατωμένα και στο ερώτημα που έχει έντονα αναδυθεί σε ορισμένους διανοητικούς/πνευματικούς κύκλους, μετά την τελευταία οικονομικοκοινωνική και ηθική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, περί αναγκαιότητας ή όχι του αγώνα της εθνεγερσίας . Εν κατακλείδι, νομίζω ότι τέτοια έργα είναι μόνο στολίδι για οποιαδήποτε βιβλιοθήκη και αυτό τα λέει όλα !
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!