Η αποστασία των διανοούμενων

Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 21.30
14.91
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €8.80
+
374190
Σελίδες:320
Επιμελητής:ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ Χ
Ημερομηνία Έκδοσης:05/12/2012
ISBN:9789604271368
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Στα πρώτα χρόνια της σαρωτικής κρίσης, που άρχισε το 2009, μπροστά στην πανθομολογούμενη ανικανότητα και διαφθορά των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, ο ελληνικός λαός αναζήτησε προς στιγμήν, τη σωτηρία στη λεγόμενη "πνευματική ηγεσία". Και βρέθηκε μπροστά στην "προδοσία των διανοουμένων", την πλήρη εξάντληση των πνευματικών ρευμάτων που σφράγισαν τη μεταπολιτευτική περίοδο. Αυτή η "αποστασία", αυτή η κυριολεκτική "φυγή" από το σώμα και το πεπρωμένο του ελληνισμού, είναι το αντικείμενο του βιβλίου...

...αν η σύνθεση αποτελεί ένα καθολικό, πλανητικό, ζητούμενο, για τους Έλληνες συνιστά μια κυριολεκτικά υπαρξιακή συνθήκη. Ζώντας στα σύνορα των κόσμων, στη συμβολή τριών ηπείρων, προσπαθώντας να γεφυρώσουμε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο, διαμορφώσαμε έναν πολιτισμό των συνόρων. Η διαλεκτική αποτελεί όρο της επιβίωσής μας: Όποτε επιτυγχάνουμε την αλληλοπεριχώρηση διάσπαρτων και κάποτε αντιφατικών στοιχείων, τότε έχουμε τη δυνατότητα μιας υψηλής παραγωγής πολιτισμού, ιδεών, πολιτικού αποτελέσματος. Αντίθετα, σε όλες εκείνες τις στιγμές που τα membra disjecta του ελληνισμού δεν κατορθώνουν να συντονιστούν, τότε κυριαρχεί η παρακμή, η ένδεια των ιδεών, ο καημός της ρωμιοσύνης· τότε το ανολοκλήρωτο και το μισερό περνάει στο προσκήνιο.

...Επειδή, η γεωγραφία μας δεν άλλαξε, επειδή η παράδοσή μας εξακολουθεί να παραμένει εν μέρει ενεργή, επειδή συνεχίζουμε να είμαστε το σταυροδρόμι που οδηγεί από την Ανατολή στη Δύση και από το Βορρά στο Νότο, μπορούμε να αποτελέσουμε και πάλι μια μεγάλη γέφυρα πολιτισμών και επομένως ένα χώρο αυτόνομης πνευματικής παραγωγής. Προϋπόθεση είναι να αναλάβουμε την πνευματική μας κληρονομιά στο σύνολό της, από την αρχαιότητα, στη βυζαντινή περίοδο, μέχρι τα νεότερα χρόνια της αντίστασης και της δημιουργίας του νεότερου πολιτισμού μας. Αυτός είναι ο πρώτος όρος. Ο δεύτερος είναι να αντικρίσουμε τον υπόλοιπο κόσμο, τη Δύση και την Ανατολή, τον Βορρά και το Νότο, κατάματα, χωρίς αισθήματα μειονεξίας και υποταγής, αφού ως βάση του εκσυγχρονισμού μας θα έχουμε αναλάβει την παράδοσή μας ως σύνολο.

Το νέο ιστορικό διακύβευμα του ελληνισμού είναι είτε η ολοκλήρωσή του, με μια στροφή προς τα μέσα και προς την ιστορία του, είτε η εξαφάνισή του, ως ιδιαίτερου ιστορικού υποκειμένου. Μέσα από μια τραγική ειρωνεία της ιστορίας, είμαστε υποχρεωμένοι είτε να ολοκληρωθούμε, ξεπερνώντας επιτέλους τον "καημό της ρωμιοσύνης", είτε να εξαφανιστούμε από το ιστορικό προσκήνιο. Η μοναδική διέξοδος θα ήταν η "στροφή προς τα μέσα", ώστε να βρούμε τη δύναμη να ανασυγκροτήσουμε, από το ιστορικό "DNA" μας, έναν ατόφιο οργανισμό.

Κριτικές

Για άλλη μια φορά ο γνωστός αριστερός συγγραφέας, εκδότης και πολιτικός διανοητής Γ. Καραμπελιάς μας προσφέρει ένα έργο μεστό και ουσιαστικό πάνω στα θέματα της ελληνικής παράδοσης, της ελληνικής ιδοπροσωπίας και της παγκοσμιοποίησης έτσι όπως αυτά συζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα, και όχι μόνο, κάτω από το πρίσμα της πολλαπλής κρίσης που ταλανίζει όλη τη χώρα. Αυτή τη φορά αντιμάχεται μια ολόκληρη σειρά από μικρούς και μεγάλους Προκρούστες που προσπαθούν, ο καθείς από την πλευρά του, να τεμαχίσουν την ξεχωριστή ιδιοπροσωπία του νεοέλληνα, έτσι όπως αυτή αναδύεται μέσα από αιώνες αδιάκοπης ιστορικής παρουσίας, προσαρμόζοντάς την ο καθένας τους στις ιδιαίτερες ιδεοληπτικές του κλίνες. Άλλοι από αυτούς τους Προκρούστες αλληθωρίζουν προς τη Δύση, άλλοι προς την Ανατολή και άλλοι προς συγκεκριμένο ιστορικό χρόνο και ορισμένα μόνο στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας. Όλοι μπορούν να χαρακτηριστούν από μονομέρεια, από το αδιέξοδο των νοητικών τους συλλήψεων και το διχαστικό – διασπαστικό τους πνεύμα. Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν: ο νεοφανής φιλόσοφος Σ. Ράμφος, ο γνωστός πανεπιστημιακός Χ. Γιανναράς, οι αρχαιολάτρες τερατολόγοι του περιοδικού ¨Δαυλός¨, η εθνο-αποδομητική ιστορική σχολή των Λιάκου, Κιτρομηλίδη και λοιπών και τέλος η περίφημη ¨Αυτοκρατορία¨ των Νέγκρι και Χαρτ .
Η κριτική του Γ. Καραμπελιά είναι οξυδερκής, αιχμηρή και πολύ καλά τεκμηριωμένη αλλά δεν σταματά μόνο εκεί. Κινούμενος υπεράνω όποιων απλουστεύσεων και διχαστικών διλλημάτων καταθέτει το δικό του πρόταγμα, το οποίο συναρτά με την υπαρξιακή του αγωνία, σχετικά με το μέλλον του ελληνισμού ανάμεσα στις Συμπληγάδες της Ανατολής και της Δύσης. Το πρόταγμα αυτό, κατατιθέμενο και σε προγενέστερα έργα του, έχει να κάνει με την ανάγκη υπέρβασης της τωρινής κρίσης μέσα από μια βαθιά και σημαντική σύνθεση ανάμεσα στη μακραίωνη παράδοσή μας και το αίτημα του εκσυγχρονισμού της χώρας. Το πρόταγμα αυτό – κατά την άποψη του συγγραφέα – θα συνεχίσει το έργο της γενιάς του ’30 αλλά και θα ολοκληρώσει την ανολοκλήρωτη επανάσταση του ’21.
Περισσότερα για τον αναγνώστη στο ίδιο το βιβλίο με την ευχή να διαβαστεί από όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες γιατί πραγματικά έχει κάτι να πει.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!