Η ελληνική Πομπηία
Περιγραφή
Τα άρθρα του προειδοποιούν εγκαίρως – και, από ένα σημείο και ύστερα, αποτυπώνουν πλήρως – το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας και τα μεγέθη της καταστροφής, αλλά δεν περιορίζονται εκεί: εκτός από την έγκαιρη και επιτυχή πρόβλεψη των εξελίξεων στη χώρα μας, επεκτείνονται στο περιβάλλον της ευρωζώνης και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Δημήτρης Καζάκης ενέταξε με επιμονή την ελληνική κρίση σε αυτό που ελάχιστοι τολμούσαν να διατυπώσουν: στη χρεοκοπία της ευρωζώνης και του ίδιου του ευρώ.
Έτσι, πέραν του χρονικού της ελληνικής κρίσης, της «ελληνικής Πομπηίας», ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει ότι κάποια «κεφάλαια» διατρέχουν το σύνολο των κειμένων του:
- Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο: ο αυτοχειριασμός της Ελλάδας.
- «Διάσωση» της Ελλάδας ή διάσωση των τραπεζών;
- Το χρέος της Ελλάδας ως εργαλείο υποδούλωσης των Ελλήνων.
- Η νομιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
- Η κρίση χρέους και η κρίση εθνικής κυριαρχίας.
- Ευρωζώνη: Οι τράπεζες εναντίον των εθνών.
- Οι αγορές επιχειρούν τον διαμελισμό των κρατών.
- Η ευρωζώνη ως «κατασκευαστικό λάθος».
- Η μετατροπή της Ευρώπης σε δημοσιονομική φυλακή.
- Ευρώ: ένα νόμισμα των τραπεζών χωρίς οικονομικό και κοινωνικό αντίκρισμα.
- Το ευρώ ως αιτία της υπερχρέωσης.
- Εντός ή εκτός του ευρώ η Ελλάδα;
- Πτώχευση, αναδιάρθρωση ή άρνηση του χρέους;
Προφανώς τα «κεφάλαια» αυτά... δεν υπάρχουν στο βιβλίο αυτοτελώς – λόγω της κατά χρονική σειρά παράθεσης των άρθρων –, ωστόσο το διατρέχουν σε όλη του την έκταση, καθώς αποτελούν τους κύριους θεματικούς άξονες των κειμένων, γύρω από τους οποίους πλέκεται η δομή τους.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πληρέστερη ανάλυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης που έχει γραφτεί στην Ελλάδα...
Κριτικές
21/07/2013, 13:43