0
Your Καλαθι
Οθωμανικές θεωρήσεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Βεράτια για τους προκαθήμενους της Μεγάλης Εκκλησίας 17ος- αρχές 20ού αιώνα
Περιγραφή
Η περίοδος της οθωμανικής κυριαρχίας υπήρξε για χρόνια, αν και καθοριστική για την ιστορία του Ελληνισμού, αρκετά «παρεξηγημένη» από την ελληνική ιστοριογραφία. Εδώ και λίγες δεκαετίες πάντως, έρευνες ξένων και ελλήνων επιστημόνων, αξιοποιώντας οθωμανικά έγγραφα, έφεραν σε φως νέες πτυχές και παραμέτρους της εποχής αυτής, πείθοντας ότι η οθωμανική ιστορία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Πράγματι, πολλά σχετικά ιστορικά φαινόμενα δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν και να αναληφθούν επιστημονικά χωρίς την αναγωγή τους στο οθωμανικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο.
Η μελέτη αυτή αποτελεί, σύμφωνα και με τα παραπάνω, συμβολή στην ιστορία ενός κομβικού για το Νεότερο Ελληνισμό θεσμού, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξετάζοντας τις σχέσεις ανάμεσα στην Υψηλή Πύλη και τη Μεγάλη Εκκλησία επί τη βάσει κυρίως οθωμανικών εγγράφων, φέρνοντας έτσι στο φως την άποψη της Οθωμανικής Διοίκησης. Καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε η ανάλυση των παραπάνω εγγράφων να ξεφύγει τόσο από νομικιστικού χαρακτήρα θεωρήσεις, όσο και από κάποια στερεότυπα και «αυτονόητα» που δημιουργήθηκαν και παγιώθηκαν, ιδιαίτερα μετά την επικράτηση της εθνικιστικής ιδεολογίας στο Βαλκανικό χώρο. Δίνεται έμφαση στην εξήγηση της εξέλιξης των σχέσεων Πατριαρχών και Σουλτάνων μέσα από πολύπλοκες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες που αναπτύχθηκαν όχι μόνο στους κόλπους της ελληνικής, αλλά και της οθωμανικής κοινωνίας γενικότερα από το 17ο ώς τις αρχές του 20ού αιώνα: πρόκειται μεταξύ άλλων για συμβολή στην ανάλυση των μηχανισμών μετάβασης από το Γένος των Ρωμαίων στο Έθνος των Ελλήνων...
To βιβλίο αυτό ήταν μια από τις ελληνικές εκδόσεις στον τομέα της ιστορίας που επιλέχτηκαν και προβλήθηκαν στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης, 1998.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις