0
Your Καλαθι
Μπακαλιάρος
Έκπτωση
20%
20%
Περιγραφή
Κριτική
Η συγγραφέας εδώ μας δίνει ορισμένες γενικές πληροφορίες για την ιστορία του μπακαλιάρου, αλλά και συγκεκριμένες συμβουλές για τους ευτυχείς «συνδυασμούς» του, τον τρόπο αγοράς, ξαρμυρίσματος, φύλαξης και διατήρησής του και, βεβαίως, 78 δημιουργικές συνταγές για να τον απολαύσουμε στις 4 κύριες γαστρονομικές κατηγορίες: ορεκτικά, σαλάτες, σούπες και κυρίως πιάτα.
Συνηθίζεται να κατατάσσουν τον μπακαλιάρο στα ταπεινά εδέσματα, καθώς η τιμή του δεν είναι τόσο απαγορευτική όσο των υπολοίπων ψαριών. Κάποιοι τον συνδέουν με τα υπόγεια ταβερνάκια της Πλάκας και τη χύμα ρετσίνα. Αλλοι πάλι τον θεωρούν το κατ' εξοχήν φαγητό της 25ης Μαρτίου, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο τον αγνοούν.
Αυτές τις προκαταλήψεις προσπαθεί να καταπολεμήσει στον σεμνό αλλά και πολύ κατατοπιστικό οδηγό που αφιερώνει, αποκλειστικά, στο μαγείρεμα αυτού του ψαριού η κυρία Λαμπράκη. Αφού μας διηγηθεί, με λίγα λόγια, την ιστορία του ψαριού και μας εξηγήσει τον τρόπο διαχείρισής του, περνάει στην πράξη. Ανάμεσα στις ογδόντα τόσες συνταγές της ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μια εκπληκτική σαλάτα με ρεβίθια και μπακαλιάρο, μια λαϊκή ρωσική συνταγή όπου το «ταπεινό» ψάρι συνδυάζεται με... χαβιάρι κάπως έτσι δεν κάνουν και μεγάλοι σεφ του δυτικού κόσμου; , μια βελούδινη αλλά και σκορδάτη λευκαδίτικη σούπα, έναν μουσακά με μπακαλιάρο και μελιτζάνες... όσα δηλαδή χρειάζονται για να πειστεί κανείς ότι το παστό αυτό ψάρι δεν τρώγεται μόνο τηγανητό ή σε μορφή κροκέτας.
ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΙΧΛΑΚΗ, «ΤΟ ΒΗΜΑ», 22-04-2001
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις