0
Your Καλαθι
Συνταγές και αναμνήσεις
Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό η Σοφία Λόρεν παραθέτει εκατό από τις πιο αγαπημένες της ιταλικές οικογενειακές συνταγές. Η αγάπη της Σοφίας για τα ζυμαρικά είναι γνωστή. Εδώ θα βρείτε μια προκλητική συλλογή καθώς και συνταγές για ακαταμάχητα επιδόρπια.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Η Σοφία Λόρεν είναι ίσως η πιο μεσογειακή από τις ντίβες του ιταλικού κινηματογράφου. Ενώ θεωρείται σύμβολο ενός απόμακρου αισθησιασμού, που κρύβεται πίσω από τα μαύρα γυαλιά και τα τεράστια καπέλα της, δεν ήταν λίγες οι φορές που έγινε αποδεκτή μέσα στην απτή καθημερινότητα (εμφανίσεις με απλές νοικοκυρίστικες ρόμπες ή ξυπόλυτη), χάρη στην ικανότητά της να εκφράζει την πολύπλευρη θηλυκότητά της ανάλογα με τις απαιτήσεις των ρόλων της αλλά και της ίδιας της ζωής της.
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το αναγνωστικό κοινό το 1972 υποδέχτηκε με τόση εμπιστοσύνη το πρώτο της βιβλίο (In kitchen with love).
Το Συνταγές και αναμνήσεις που ξεφυλλίζουμε σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός οδηγός μαγειρικής υπογεγραμμένος, όπως συνήθως γίνεται, για εμπορικούς λόγους από μια προσωπικότητα της 7ης Τέχνης. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε «βιωματική κατάθεση» ενός ανθρώπου με «πλούσια» ζωή, που εκλαμβάνει το μαγείρεμα ως δημιουργία ή ως προσφορά μια σιωπηλή έκφραση αγάπης.
Όπως αφηγείται η ίδια αλλά και όπως αποδεικνύουν οι εύγλωττες φωτογραφίες του βιβλίου, ανάμεσα στα γυρίσματα και στην καθημερινότητα της ζωής της η Λόρεν έβρισκε πάντα τον χρόνο να μπει στην κουζίνα. Έχοντας κρατήσει τρυφερές αναμνήσεις από τη γιαγιά της Λουίζα, η οποία της έμαθε τα μυστικά της κουζίνας στα δύσκολα χρόνια της φτώχειας και του πολέμου, θέλησε να μεταδώσει κάτι από τη ναπολιτάνικη μαγειρική τους παράδοση σε όσους αναζητούν ακόμη την ειρηνική λύση των προβλημάτων τους γύρω από ένα τραπέζι.
Παρουσιάζει λοιπόν καλά διατυπωμένες τις αγαπημένες της συνταγές, με το γνωστό πάθος των Ιταλών για τις πρωτογενείς γεύσεις και για τις φρέσκες, άψογες πρώτες ύλες αλλά και με τρόπο απλό, ώστε να μπορεί να τις ακολουθήσει κανείς εύκολα.
Μπρουσκέτες, σούπες με χλωρά κουκιά (και όχι φάβα, όπως ατυχώς μεταφράστηκε), ναπολιτάνικα ραγκού, θελκτικές σπαγκετάδες, τροφαντά καπόνια, λαχταριστά κουνέλια, ψάρια, λαχανικά και φυσικά μερικά από τα πιο τυπικά γλυκά της ιταλικής κουζίνας συνθέτουν έναν πολύ χρήσιμο οδηγό μαγειρικής.
Αυτό που ενδέχεται όμως να αποσπά την προσοχή όσων επιχειρούν να μαγειρέψουν με αυτόν είναι οι εξαιρετικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την κινηματογραφική και την πραγματική ζωή της Λόρεν. Φωτογραφίες που κάνουν το βιβλίο να μοιάζει περισσότερο με οικογενειακό λεύκωμα που κάποιος άφησε ανοικτό στη μαγική εποχή του ιταλικού σινεμά.
ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΙΧΛΑΚΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 09-09-2001
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις