Το ραντεβού της Αφροδίτης
Περιγραφή
«Σε λίγο η Αφροδίτη θα ριχνόταν στην αγκαλιά του Ήλιου. Δύο φορές κάθε αιώνα, έπαιρνε το δρόμο για το ερωτικό ραντεβού της, σχεδόν απανωτά, μέσα σε οκτώ χρόνια. Αυτό το σμίξιμο θα διαρκούσε πολύ λίγο. Μόνο έξι ώρες. Όσο μια τυχαία περιπέτεια. Συγκλονιστική όμως, μια περιπέτεια από εκείνες που κάνουν τους ερωτευμένους να ονειρεύονται ένα αιθέριο μέλλον...»
Παρίσι, 1759. Στα χρόνια του Διαφωτισμού, τρεις από τους σημαντικότερους αστρονόμους όλων των εποχών -ο Λαλάντ, ο Σαπ ντ' Ωτερός και ο Λε Ζοντί- μαζεύονται γύρω από τον επίσης μεγάλο μαθηματικό Κλαιρώ. Τότε εμφανίζεται μπροστά τους η Αφροδίτη, ή μάλλον οι... Αφροδίτες: μία γήινη και μία ουράνια.
Η ουράνια είναι το μεγαλύτερο αστρονομικό γεγονός του 18ου αιώνα. Η γήινη Αφροδίτη δεν είναι άλλη από τη σύζυγο ενός διάσημου ωρολογοποιού, του Λεπότ, ένα μοναδικό φαινόμενο γυναίκας επιστήμονα. Οι τρεις νεαροί αστρονόμοι αποφασίζουν να κυνηγήσουν και τις δύο!
Ο Λε Ζοντί και ο Ντ' Ωτερός θ' αναχωρήσουν για την άκρη του κόσμου για να παρατηρήσουν το αστρικό φαινόμενο. Ο Λαλάντ θα μείνει πίσω για να ελέγχει την εξέλιξη των αποστολών. Από τη Σιβηρία ώς την Ινδία, κι από τις ακτές της Αφρικής μέχρι τις Φιλιππίνες και το Μεξικό, οι τρεις φίλοι θα ζήσουν μια περιπέτεια που θυμίζει τις παραμυθένιες ιστορίες του Ιουλίου Βερν!
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Μπορεί ένα ρομαντικό και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα να εξιστορήσει την αυστηρή επιστήμη των μαθηματικών και της αστρονομίας; Ο Jean Pierre Luminet το επιχειρεί και επιτυγχάνει. Γεφυρώνει τη λογοτεχνία με την επιστήμη και συνδυάζει την ιστορία με το ρομαντικό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα. Ο έρωτας, η περιπέτεια, η πολιτική, η φιλοσοφία, η κοινωνική αμφισβήτηση και η επιστήμη, δημιουργούν σε αυτό το βιβλίο ένα ιδιαίτερο μείγμα λογοτεχνικής απόλαυσης.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Βρισκόμαστε στα 1759, στο Παρίσι. Η Επανάσταση είναι ακόμη μακριά, αλλά οι Διαφωτιστές στην ακμή τους. Ένας επιστημονικός και φιλοσοφικός πυρετός πυρπολεί τα καφενεία της πόλης. Τρεις από τους σημαντικότερους αστρονόμους των χρόνων εκείνων –και όλων των εποχών– ο Λαλάντ, ο Σαπ ντ’ Ωτερός και ο Λε Ζεντί, μαζεύονται γύρω από τον, επίσης μεγάλο, μαθηματικό Κλαιρώ και καταγράφουν το πέρασμα του κομήτη που είχε προβλέψει ο Χάλλεϋ. Υπολογίζουν τη χρονική καθυστέρηση που είχε ξεφύγει από τον Άγγλο αστρονόμο και έτσι, εισβάλουν στο χώρο της διασημότητας.
Τότε μπαίνει μπροστά τους δύο Αφροδίτες: μία γήινη και μία ουράνια. Η ουράνια, είναι το μεγαλύτερο αστρονομικό γεγονός του 18ου αιώνα, αφού επρόκειτο δύο φορές -με διαφορά οκτώ χρόνων- να περάσει μπροστά από τον Ήλιο. Οι τρεις επιστήμονες ήταν αποφασισμένοι να την κυνηγήσουν, να σκορπίσουν σε όλον τον κόσμο για να παρατηρήσουν με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια, το φαινόμενο. Δεν ήξεραν τι τους περίμενε. Η δεύτερη Αφροδίτη, η γήινη, ήταν το μεγαλύτερο συναισθηματικό γεγονός στην ζωή τους. Μπαίνει στην ιστορία ως γυναίκα ενός διάσημου ωρολογοποιού, του Λεπότ. Παράλληλα όμως αποτελεί μοναδικό φαινόμενο γυναίκας – επιστήμονα. Τα βιβλία του άντρα της είναι όλα γραμμένα από την ίδια. Οι τρεις νεαροί αστρονόμοι αποφασίζουν να κυνηγήσουν και αυτήν την Αφροδίτη. Εκεί κι αν δεν ήξεραν τι τους περίμενε!...
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
Διαβάζοντας το Ραντεβού της Αφροδίτης, μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ ένα πράγμα: Ο Luminet είναι μια περίπτωση που συνδυάζει την κοφτερή σκέψη ενός μυαλού των θετικών επιστημών με την όμορφη αύρα του καλού γραφιά.
Έτσι, το Ραντεβού της Αφροδίτης δεν είναι το αμήχανο βήμα ενός καταξιωμένου επιστήμονα προς τη λογοτεχνία ούτε η απόπειρα ενός άσχετου να μπλέξει με άγνωστα επιστημονικά πεδία μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει.
Δεν θα βρούμε λοιπόν εδώ, κώδικες, εξισώσεις και μαγγανείες, αλλά ένα δυνατό ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο με δεξιότητα που αποκαλύπτεται στον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
«...Έρωτας, δόξα και γνώση: αφήγηση της πρώτης παγκόσμιας επιστημονικής περιπέτειας...το διπλό πέρασμα της Αφροδίτης ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο, σε χρονική απόσταση οχτώ χρόνων, επιτρέπει την αξιολόγηση της απόστασης ανάμεσα στον Ήλιο μας και το άστρο του. Αυτή η καταπληκτική πρόσκληση είναι η ιδανική, μυθιστορηματική υπόθεση για να διασαφηνιστούν πολλά ζητήματα και αντιπαλότητες σχετικά με την επιστημονική γνώση, κατά την περίοδο του Διαφωτισμού.»
— Le Monde
O Jean Pierre Luminet εγκαινιάζει με αυτό το μυθιστόρημα ένα νέο είδος γραφής το οποίο, παράλληλα, ανανεώνει την ιστορία των επιστημών./p>
— Le Nouvel Observateur
«Αυτός ο ειδικός στις μαύρες τρύπες του σύμπαντος, αστροφυσικός, μας δίνει με το Ραντεβού της Αφροδίτης, ένα διήγημα βγαλμένο από τη μεγάλη παράδοση των βιβλίων περιπέτειας (…) Σήμερα τα αστεροσκοπεία δεν δημιουργούν πια έπη. Και «τυχοδιώκτες» δεν υπάρχουν. Όμως ο Luminet τους ξαναζωντανεύει μέσα σε ένα μυθιστόρημα. Με ταλέντο.»
— L’ Express
« O Jean Pierre Luminet διαθέτει τέτοιο θάρρος και τέτοια γραφή που αναπόφευκτα μας κάνει να σκεφτούμε το Αλέξανδρο Δουμά...»
— Dernieres nouvelles d’ Alsace.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις