Η συμβιωτική περιπέτεια

Η καταγωγή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και οι βιολογικές και κοινωνικές τους συνέπειες
Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 18.00
10.80
Τιμή Πρωτοπορίας
Υπάρχει και μεταχειρισμένο με €7.20
+
601789
Συγγραφέας: Μανέτας, Γιάννης
Σελίδες:312
Ημερομηνία Έκδοσης:23/03/2023
ISBN:9789605249168
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Άμεσα διαθέσιμο

Περιγραφή

Με την εμφάνιση της ζωής στη Γη ξεκίνησε ένας δαρβινικός διάλογος μεταξύ έμβιων όντων και άβιου περιβάλλοντος, που αενάως αλληλοεπηρεάζονται και αλλάζουν. Και όταν η εξέλιξη τα έφερε έτσι ώστε να εμφανιστεί και η ανθρώπινη νοημοσύνη, μια τρίτη ειδοποιός συνιστώσα ήρθε να εμπλακεί στον διάλογο. Αρχικά, η πολιτισμική εξέλιξη άσκησε ήπια επίδραση στα γήινα πράγματα. Μέχρι που φτάσαμε στην περίοδο την οποία οι γεωλόγοι ονόμασαν Ολόκαινο και οι αρχαιολόγοι Νεολιθική Επανάσταση, οπότε εγκαθιδρύθηκε μια ισχυρή βιολογική συμβίωση: η υιοθέτηση από τον άνθρωπο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Έκτοτε τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν ραγδαία: για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη ένα και μοναδικό είδος, ο Homo sapiens, αναγορεύτηκε σε κυρίαρχο παίκτη.

Ωστόσο, η εξημέρωση ζώων και φυτών δεν άλλαξε μόνο το πώς ο άνθρωπος εξασφαλίζει την τροφή του. Επηρέασε βαθιά τη βιολογία, την υγεία, τον τρόπο ζωής, τις κοινωνικές δομές, την ιδεολογία, τα κοσμοθεωρητικά συστήματα και, τελικά, την ίδια του τη συμπεριφορά.

Το βιβλίο αυτό αφηγείται το πότε, πώς και γιατί ο παλαιολιθικός άνθρωπος αντικατέστησε το κυνήγι, τη συλλογή τροφής από τη φύση και τη νομαδική ζωή με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την εδραία διαβίωση. Το πότε, πώς και γιατί τούτες οι αλλαγές οδήγησαν στην ανάπτυξη τεχνολογικού πολιτισμού και στη συσσώρευση πλούτου και ανθρώπων. Συνάμα όμως και στην υποχώρηση του εξισωτικού, γενναιόδωρου και συνεργατικού παλαιολιθικού ήθους, επιτρέποντας τη σταδιακή εμφάνιση των σημερινών ανταγωνιστικών κοινωνιών με την έκδηλη ανισότητα.

Κριτικές

Το υπεροχο αυτό βιβλίο εξηγεί απλά και με σαφήνεια τους λόγους που ακόμη υπάρχει στον κόσμο αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια. Η παλαιολιθική μας καταγωγή μας μας άφησε αυτά τα δώρα κόντρα στην κουτοπονηρια και την ιδιώτευση. Ευχαριστούμε Γιάννη Μανέτα!

Εξαιρετικό βιβλίο

Πολύ ενδιαφέρον δοκίμιο, απόλυτα κατανοητό και με κύριο θέμα του το αιώνιο φιλοσοφικό ερώτημα γύρω από τη φύση του ανθρώπου, τουτέστιν τι ακριβώς είναι ο άνθρωπος, εγωιστής ή αλτρουιστής, καλός ή κακός, εχθρικός ή φιλικός, φίλαυτος ή ανιδιοτελής, ανταγωνιστικός ή συνεργατικός και κάτω από ποιες κοινωνικές συνθήκες και υπό ποια γενετική κληρονομιά θα αναδειχθούν και θα επικρατήσουν οι συμπεριφορές και το ήθος που χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα ανθρώπινα υποκείμενα; Ο συγγραφέας διακρίνει σαφώς και κάθετα δύο πολύ μεγάλες περιόδους στην ανθρώπινη ιστορία και προϊστορία, την Παλαιολιθική και τη Νεολιθική εποχή, και θεωρεί ότι το εξελικτικό γενετικό μας υπόβαθρο επηρεάστηκε καθοριστικά από τον τρόπο επιβίωσης και κοινωνικής οργάνωσης των ανθρώπων κατά τις εποχές αυτές διαμορφώνοντας και διαπλάθοντας το χαρακτήρα του ανθρώπου. Πιστεύει τελικά ότι ο άνθρωπος έχει αναπτύξει ένα πλούσιο ρεπερτόριο συμπεριφοράς που μπορεί να απλωθεί από τα όρια ενός ακραιφνώς άκρατου ανταγωνισμού ως τις πιο άδολες πράξεις ενός αξιοθαύμαστου αλτρουισμού και αυτό κάτω από τις εξελικτικές πιέσεις ενός φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που αποτέλεσε τον πιο καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης του ανθρώπινου ψυχισμού. Θεωρώ ότι το βιβλίο είναι ένα πρώτης τάξεως ανάγνωσμα αυτού που λέμε εκλαϊκευμένη επιστήμη και μακάρι να βρει πολλούς αναγνώστες και πολλές αναγνώστριες.

Απλά εξαιρετικό!
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!