Το μέτωπο της Σαλονίκης

Α' Παγκόσμιος πόλεμος Με εισαγωγικό σημείωμα από τον αντιστράτηγο sir George Francis Milne K.C.B, K.C.M.G., D.S.O.
Έκπτωση
65%
Τιμή Εκδότη: 21.30
7.45
Τιμή Πρωτοπορίας
+
314858
Συγγραφέας: Mann, A. J.
Εκδόσεις: Εκάτη
Σελίδες:200
Μεταφραστής:ΔΗΜΟΥΛΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Εικονογράφος:WOOD WILLIAM
Ημερομηνία Έκδοσης:01/01/2008
ISBN:9789604080687
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Το «Μέτωπο της Σαλονίκης» αναφέρεται στα γεγονότα του Μακεδονικού Μετώπου όπως τα είδε ο Βρετανός αξιωματικός Μαν, που υπηρέτησε στις Βρετανικές δυνάμεις στο μέτωπο αυτό.
Αφότου, το 1914, εξερράγη ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) και των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανία-Αυστρία), αποφασίστηκε από τους Συμμάχους η δημιουργία μετώπου στα Βαλκάνια (Μακεδονικό Μέτωπο) με την απόβαση στη Θεσσαλονίκη (Οκτ. 1915) αγγλογαλλικών στρατευμάτων υπό το στρατηγό Σαράιγ.

Οι Σύμμαχοι, από την αρχή, δεν είχαν συνειδητοποιήσει τη σημασία που μπορεί να είχε το μακεδονικό μέτωπο στην εξέλιξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γι’ αυτό, και επί δύο χρόνια, οι επιχειρήσεις είχαν βαλτώσει και καμία πρόοδος δεν παρουσιαζόταν σ’ ολόκληρο το μέτωπο αυτό. Μόνο στο τέλος Ιουνίου 1918, οι σύμμαχοι άρχισαν να μελετούν την περίπτωση γενικής επίθεσης, την οποία, τελικά εξαπέλυσαν σ’ όλα τα μέτωπα με επιτυχία, με αποτέλεσμα καθοριστικό για τη λήξη του πολέμου.

Το «Μέτωπο της Σαλονίκης» γράφτηκε, αμέσως μετά τον πόλεμο (1920), από έναν άνθρωπο που συμμετείχε σ’ αυτή την εκστρατεία και, όπως είναι επόμενο, δεν είναι γραμμένο με ιστορική ενδελέχεια. Μπορεί όμως να συμβάλει σε τούτο: Με τους πίνακές του, από τον ζωγράφο Ουίλιαμ Τ. Γουντ που συμμετείχε κι αυτός στην εκστρατεία και με τις περιγραφές τόπων, συνηθειών και καταστάσεων, προσφέρει, στους αναγνώστες, το άρωμα εκείνης της εποχής, που χάθηκε ανεπιστρεπτί.

Κριτικές

Το βιβλίο θα το αγοράσω!

Από την σύντομη περίληψή σας, ξεχωρίζω το "επί δύο χρόνια, οι επιχειρήσεις είχαν βαλτώσει και καμία πρόοδος δεν παρουσιαζόταν σ’ ολόκληρο το μέτωπο αυτό".

Ο συγγραφέας δεν αναφέρει τον στρατιωτικά ανίκανο, παρανοϊκό κατά των Ελλήνων και ραδιούργο Γάλλο Στρατηγό Σαραϊγ ο οποίος ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την για την κακή έκβαση του αγώνα στο μέτωπο. Επίσης, την ανεπάρκεια των ¨συμμάχων" στρατιωτών.

Μόνο με την παρέμβαση του Ε. Βενιζέλου και την τρομερή μάχη του Σκρα ντι Λέγκεν και την Μάχη της Δοϊράνης, οι Έλληνες άνοιξαν ρωγμή στο μέτωπο των Γερμανοβουλγάρων. Επήλθε η διάσπαση του κοινού μετώπου των Γερμανών-Αυστριακών-Βουλγάρων-Τούρκων με αποτέλεσμα να βγουν από τον πόλεμο οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι και να πεινάσει η αποκλεισμένη Γερμανία.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!