0
Your Καλαθι
Από την Αλβανία στην Ελλάδα
Μεταναστευτικές και εκπαιδευτικές διαδρομές
Έκπτωση
25%
25%
Περιγραφή
Η παρούσα μελέτη αντλεί το θέμα της από τον χώρο της εκπαίδευσης μεταναστών και εγγράφεται στο επιστημονικό πεδίο της Ανθρωπολογίας της Εκπαίδευσης και της Προφορικής Ιστορίας. Συγκεκριμένα, διαπραγματεύεται το ζήτημα των επιδράσεων των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών που συντελέστηκαν στην Αλβανία κατά τα τέλη του 20ού αιώνα, στην ευρύτερη εκπαιδευτική διαδρομή Αλβανών μεταναστών και Αλβανίδων μεταναστριών τόσο στη χώρα καταγωγής τους όσο και στην Ελλάδα, στα πλαίσια πλέον της εκπαίδευσης ενηλίκων. Πρόκειται για μια μελέτη περίπτωσης που εστιάζει στο νομό Μαγνησίας και χρησιμοποιεί ως αφετηρία τον αφηγηματικό λόγο νεαρών μεταναστών και μεταναστριών από την Αλβανία που –λόγω της μετανάστευσής τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990- ούτε μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την επιθυμητή εκπαίδευσή τους στην χώρα καταγωγής ούτε να ενταχθούν αμέσως στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής.
Στόχο της μελέτης αποτελεί η ενασχόληση με τρία βασικά ζητήματα: α) ποια βιώματα και σημαντικές εμπειρίες (πολιτικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές) στη χώρα καταγωγής επηρέασαν την εκπαιδευτική πορεία των ενήλικων Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, β) ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που οδήγησαν τους ενήλικες μετανάστες να επανασυνδεθούν με την εκπαιδευτική διαδικασία στο νέο τόπο διαμονής τους και γ) κατά πόσο η επανασύνδεση αυτή δύναται να λειτουργήσει ως παράγοντας κοινωνικής ένταξης και πολιτισμικής ενσωμάτωσης στη χώρα υποδοχής.
Η Μαίρη Μαργαρώνη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Freie Universitat Βερολίνου και στο Αμβούργο Γερμανίας και Γερμανική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Caen στη Γαλλία. Ολοκλήρωσε επίσης τις σπουδές της στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία. Από το 2006 είναι υπότροφος στο Κέντρο Αντισημιτικών Ερευνών του Βερολίνου, όπου εκπονεί διδακτορική διατριβή για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα 1879-1914. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα εκπαίδευσης, μετανάστευσης και κοινωνικού βίου μειονοτικών ομάδων.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις