Το ανυπόφορο βουητό του κενού

Όψεις της νεωτερικότητας στην ελληνική κοινωνία
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 21.00
14.70
Τιμή Πρωτοπορίας
+
452146
Εκδόσεις: Αγγελάκης
Σελίδες:486
Ημερομηνία Έκδοσης:23/01/2017
ISBN:9786185164843
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Η σταδιακή αλλά σταθερή ενσωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας στον νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΕΕ σηματοδοτεί, υπό μία έννοια, όχι το τέλος της εθνικής εξαίρεσης, αλλά την ανάδειξη εκείνων των προβλημάτων που προέρχονται ακριβώς από τις εθνικές ιδιομορφίες, στις επιβαλλόμενες ολοκληρωτικές και ισοπεδωτικές διαδικασίες που επιβάλλονται από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσταγές του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος.

Οι παρατηρούμενες αλλαγές στα οικονομικά, κοινωνικά και στα πολιτισμικά φαινόμενα -τα οποία γίνονται ορατά εμφανώς τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά ανιχνεύονται αχνά από τη δεκαετία του 1960-, δείχνουν με σαφήνεια σημαντικές μετατοπίσεις αξιών και ιδεολογικών κωδίκων. Οι αλλαγές σχετίζονται άμεσα και ουσιαστικά με όλο το πλέγμα των μεταβολών που συνιστούν αυτό που ονομάστηκε "μετανεωτερική εποχή" και "μεταμοντέρνο πλαίσιο", του οποίου τις βασικές εκφάνσεις αναλύουμε στο πρώτο μέρος τούτης της εργασίας. Λίγο πολύ, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, όλες οι αλλαγές που αναφέρονται, και οι οποίες έχουν συντελεστεί στο αντίστοιχο πολιτιστικό πρότυπο της Δύσης, ανιχνεύονται και στο πολιτιστικό πρότυπο της ελληνικής κοινωνίας. Αξίζει να επαναλάβουμε, στο σημείο αυτό, ότι οι αλλαγές εμφανίζονται στο καθημερινό κοινωνικό ήθος ως ένα πλέγμα προτύπων, βασικές αρχές του οποίου είναι οι καταναλωτικές-ηδονιστικές στάσεις ζωής, η λατρεία του εφήμερου, η ενδυνάμωση του ατομικού, και η καταρράκωση κάθε εμπιστοσύνης στο "συλλογικό". Ως κυρίαρχη πολιτιστική αρχή στο επίπεδο της καθημερινότητας, και η οποία διαπερνά οριζοντίως και καθέτως την πραγματική ζωή των Ελλήνων, αναδεικνύεται η μεταμοντέρνα λογική της υπερκατανάλωσης, του σύγχρονου lifestyle, της αυτοπραγμάτωσης του εαυτού, του χρηματιστηριακού τρόπου αντιμετώπισης των κοινωνικών γεγονότων, λογική δηλαδή η οποία αντιμετωπίζει οτιδήποτε μεταμοντέρνο ως ευκαιρία απόδρασης από τα βάρη και τα πάθη του παρελθόντος, επιδιώκοντας να βιώσει μόνο το παρόν.

Κριτικές

Δύσκολο βιβλίο, όχι μόνο γιατί ασχολείται με στριφνά δυσνόητα θεωρητικά θέματα αλλά και γιατί ο λόγος των συγγραφέων ( ιδιαίτερα του Παπαμιχαήλ) είναι περίπλοκος, σχοινοτενής, μακροπερίοδος σε σημείο που αρκετές φορές καταντάει ακατάληπτος π.χ. μέτρησα αρκετές προτάσεις των 17-18 σειρών, όπου η κύρια πρόταση συνοδεύεται από αλλεπάλληλες δευτερεύουσες με ενσωματωμένες εντός παρενθέσεων άλλες επεξηγηματικές προτάσεις, έτσι που όταν φτάσεις στο τέρμα της πρότασης- ποταμός να έχεις ξεχάσει την αρχή της! Αν οι συγγραφείς είχαν σκοπό να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους με ενάργεια και πληρότητα σίγουρα κάπου ξαστόχησαν. Ας πάμε όμως και στο θέμα του βιβλίου που είναι η περιγραφή των επιπτώσεων της εισαγόμενης εξ Αμερικής κουλτούρας του μεταμοντέρνου που ορίζει την εποχή της μετανεωτερικότητας στην πολλαπλά αποικιοκρατούμενη Ελλάδα και τις μεταβολές που αυτή η κουλτούρα έχει επιφέρει στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πεδίο επηρεάζοντας τις αντιλήψεις και τις ιδέες των ανθρώπων με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό, ώστε ως κοινωνία να οδηγηθούμε αργά αλλά σταθερά στην αποσάθρωση των όποιων συλλογικοτήτων ( έθνους, τάξης, φυλής κ.α) και στην αποθέωση του ναρκισσιστικού ατομισμού, φαινόμενα που είναι πλέον ορατά δια γυμνού οφθαλμού ακόμα και από τους πιο αδαείς περί τα πολιτισμικά και πολιτικοκοινωνικά συμβάντα του καιρού μας. Σε ό, τι αφορά τώρα το υλικό μέρος του βιβλίου, έχω να πω ότι η έκδοση είναι πολύ προσεγμένη με πολύ καλής ποιότητας χαρτί και εξαιρετικό εξώφυλλο. Ωστόσο, το κείμενο του πρώτου μέρους, όπου συγγραφέας είναι ο Μελάς, χρειαζόταν οπωσδήποτε επιμέλεια διότι ασυνταξίες αλλά και ορθογραφικά λάθη ή ακόμα λάθη πληκτρολόγησης δεν λείπουν ( π.χ διάβασα την εξής πρωτότυπη αλλά και ανύπαρκτη λέξη Ισοσιαλισμοστορίας σελ 67 και ένα αναδυκνείεται σελ. 165 που βγάζουν μάτι !) και είναι κρίμα το τελικό αποτέλεσμα να χάνει από τέτοιες αδυναμίες. Παρόλο, λοιπόν, που διάβασα το βιβλίο με μεγάλο ενδιαφέρον αληθινά με κούρασε και για αυτό το λόγο του δίνω δύο αστέρια.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!