Κοινοτισμός

το έργο του Κωνσταντίνου Καραβίδα και οι συγγενείς προσεγγίσεις
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 24.50
17.15
Τιμή Πρωτοπορίας
+
382280
Σελίδες:488
Ημερομηνία Έκδοσης:29/04/2013
ISBN:9789604271382
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Η μελέτη αυτή (που εγκρίθηκε με άριστα ως διδακτορική διατριβή από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών) έχει ως αντικείμενο ένα πρωτότυπο, ρηξικέλευθο νεοελληνικό ιδεολογικό κίνημα, τον Κοινοτισμό. Οι κοινοτικές ιδέες, που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στις ΗΠΑ, χάρις στο έργο του Ά. Ετζιόνι, στην Ελλάδα είχαν ήδη εμφανισθεί από τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Το νεοελληνικό κοινοτικό ρεύμα ιδεών εκφράζεται κυρίως από τέσσερις στοχαστές: τον Ίωνα Δραγούμη, που πρώτος προέβαλε τις κοινότητες ως κύτταρα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του έθνους, τον Κωνσταντίνο Καραβίδα, που παρουσίασε ολοκληρωμένη κοινοτική κοσμοθεωρία, τον Ντίνο Μαλούχο, που εξέδωσε στον Μεσοπόλεμο το ριζοσπαστικό περιοδικό "Κοινότης" και τον Δημοσθένη Δανιηλίδη, που δικαίωσε ιστορικά τις κοινότητες με το κοινωνιολογικό του έργο.
Οι στοχαστές αυτοί δεν συγκροτούν σχολή με την στενή έννοια του όρου, λόγω της ισχυρής ιδιοτυπίας τους. Άλλα οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους ήταν ισχυρές, σε προσωπικό και σε ιδεολογικό επίπεδο, όπως και οι εκλεκτικές συγγένειες.
Ο συγγραφέας μελετά και αναλύει επομένως την εσωτερική δομή αυτού του ρεύματος ιδεών, την θέση του στον κόσμο της νεοελληνικής διανόησης, τις πολιτικές εκφράσεις και συμμαχίες του, τις ποικίλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις του.

Επίσης εξετάζονται οι διαστρεβλώσεις που υπέστησαν οι ιδέες αυτές, λόγω ιδεολογικών ή και προσωπικών κινήτρων. Εκτός από την συστηματική αποδελτίωση και ταξινόμηση του έργου των Ελλήνων κοινοτιστών και την αξιοποίηση άγνωστου μέχρι σήμερα πρωτογενούς υλικού, ο αναγνώστης θα βρει στην μελέτη αυτή μία πλήρη, πρωτότυπη βιογραφία του Κ. Καραβίδα, που αποδεικνύει την συνέπεια μεταξύ των ιδεών του και του βίου του· την άγνωστη προσωπικότητα του Ντίνου Μαλούχου, που ξεκίνησε ως μαρξιστής φοιτητής γεωπονικής στην Ιταλία, προσηλυτίσθηκε στον κοινοτισμό από τον Καραβίδα, μεταφέροντας όμως στην κοινοτική σκέψη σημαντικά στοιχεία του μαρξισμού, για να πεθάνει νεώτατος στα τριανταένα του χρόνια· την βιωματική σχέση του Δ. Δανιηλίδη με τον κοινοτισμό, αφού αφετηρία της πολυκύμαντης ζωής του ήταν οι ελληνικές κοινότητες της Καππαδοκίας· την προσπάθεια του Δραγούμη να εφαρμόσει τις κοινοτικές του αντιλήψεις στην Μακεδονία του Μακεδονικού Αγώνα και στην Κωνσταντινούπολη της νεοτουρκικής επανάστασης· την διαμόρφωση από τους κοινοτιστές πρωτότυπων μεθοδολογικών και εννοιολογικών εργαλείων για την ορθή προσέγγιση της νεοελληνικής πραγματικότητας· μία εξαιρετικά πρωτότυπη και ριζοσπαστική κριτική της νεοελληνικής πολιτικής και πνευματικής ζωής· τέλος, μία ενδιαφέρουσα σύγκριση του νεοελληνικού κοινοτισμού με αντίστοιχα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ρεύματα ιδεών, όπου επισημαίνεται η ιδιαιτερότητα του νεοελληνικού μοντέλου, που οφείλεται στην επίδραση του ιδεώδους του αρχαιοελληνικού άστεως καθώς και στην απουσία βιομηχανικού μετασχηματισμού δυτικού τύπου από την ελληνική κοινωνική εξέλιξη.

Κριτικές

Αξιολογότατη και πολύ ενδιαφέρουσα διδακτορική διατριβή με θέμα της τον Κοινοτισμό, το, κατά κύριο λόγο αλλά όχι μόνο, πολιτικοκοινωνικό σύστημα διοίκησης των ελληνικών κοινοτήτων, το οποίο επιβίωσε στον ελλαδικό χώρο μέχρι το '21 στην Παλαιά Ελλάδα και μέχρι το '12-'13 στις Νέες Χώρες. Κατόπιν το ελληνικό κράτος, δυτικοστραφές, εξαρτημένο και πολιτισμικά αποικιοποιημένο από τα γεννοφάσκια του, επέβαλε με νόμους και διατάγματα τον έλεγχό του στις ελληνικές κοινότητες και ώθησε και αυτές και τον Κοινοτισμό στο περιθώριο της ιστορίας. Το βιβλίο εξετάζει τη θεωρία και τις κοινοτιστικές ιδέες τριών, σχεδόν ξεχασμένων σήμερα, εκπροσώπων του Κοινοτισμού, του Κ. Καραβίδα κατά κύριο λόγο και των Ν. Μαλούχου και Δ. Δανιηλίδη. Και οι τρεις τους, παρόλες τις επιμέρους θεωρητικές τους αποκλίσεις και διαφορές, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το κοινοτικό σύστημα είναι ο μόνος τρόπος ανάταξης της Ελλάδας που θα μπορούσε να βάλει φρένο στα φαινόμενα παθογένειας της πολιτικοκοινωνικής οργάνωσης και οικονομικής καχεξίας του νέου ελληνισμού που διακρίνεται από πολιτική διαφθορά, πελατειακά συστήματα, κακοδιοίκηση, υδροκεφαλισμό, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και άλλα τέτοια ωραία. Φυσικά ο προβληματισμός αυτός τέθηκε σε μια εποχή-μεσοπόλεμος- που η διερώτηση για το μέλλον της χώρας παρέμενε ακόμα ανοιχτή και υπήρχαν ακόμα ακμαίες ελληνικές κοινότητες που διακρίνονταν από ζωτικότητα σε όλον τον ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς οι φωνές αυτές δεν εισακούστηκαν ποτέ , η Ελλάδα συνέχισε να εκδυτικοποιείται ( λέγε με εκσυχρονισμό..) αδιαλείπτως και σήμερα πλέον ο Κοινοτισμός έχει μείνει μόνο μια ανάμνηση σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός - ως πολιτικό/πολιτισμικό σύστημα ιδεών - με τα ατομικιστικά του προτάγματα, τα ατομικά δικαιώματα και όλα τα υπόλοιπα συμπαρομαρτούντα έχει διαλύσει κάθε έννοια συλλογικότητας και κοινότητας. Τόσο μάλιστα που πλέον ο γνωστός στίχος του Νιόνιου "Των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία !" να ακούγεται μεν αλλά να μην κατανοείται δε...
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!