Όλες οι χάρες του ουρανού

310108
Συγγραφέας: Μενγκέστου, Ντινάου
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες:304
Μεταφραστής:ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΙΛΝΤΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/09/2008
ISBN:9789604352081


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Ο Στέφανος, σε ηλικία δεκαέξι ετών, εγκαταλείπει την πατρίδα του την Αιθιοπία κάτω από δραματικές συνθήκες και καταφεύγει στην Ουάσινγκτον, όπου, παρά τη μόρφωσή του, επιβιώνει με δυσκολία, διατηρώντας ένα φτωχικό μίνι μάρκετ σε μια υποβαθμισμένη συνοικία μαύρων. Νιώθει να αιωρείται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, αιχμάλωτος ανάμεσα σε δύο χώρες, δύο ζωές, δύο πολιτισμούς. Μόνη του συντροφιά, δύο Αφρικανοί μετανάστες με τους οποίους μοιράζεται, μαζί με τη γλυκόπικρη νοσταλγία για την πατρίδα, τα αδιέξοδα και τις απογοητεύσεις του αμερικανικού ονείρου.


Η γειτονιά αρχίζει να αναβαθμίζεται με την εισβολή εύπορων λευκών· ανάμεσά τους και η Τζούντιθ με την κόρη της τη Ναόμι, που εγκαθίστανται δίπλα στο σπίτι του Στέφανου. Αρχίζουν να αναπτύσσονται δεσμοί αγάπης μεταξύ τους. Το μικρό κορίτσι γεμίζει τη θλιβερή καθημερινότητα του Στέφανου με γέλιο, φως και ενέργεια, κι εκείνος τολμά σιγά σιγά να ονειρεύεται.


Ο Dinaw Mengestu, με χιούμορ, τρυφερότητα και μελαγχολική γραφή που παραπέμπει στο ύφος των τελευταίων βιβλίων του Πωλ Ώστερ, ξεσκεπάζει τις χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις της Αμερικής μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου τελείως αποκομμένου από την ιστορία του. Με καθαρό και λιτό λόγο καταπιάνεται με το ζήτημα της ταυτότητας, τον εκπατρισμό και τη μοναξιά, επιδεικνύοντας εξαιρετική συγγραφική ικανότητα και ιδιαίτερη ωριμότητα, και επιβάλλεται ευθύς εξαρχής ως μείζων συγγραφέας.


Κριτικές:

Ο Μενγκέστου δεν προτείνει λύσεις, δεν κάνει θεωρία. Μιλάει για τη μοναξιά, την εξορία,
και αφηγείται μια ιστορία ελπίδας με ζωντανά πρόσωπα που έχουν όνειρα και αναμνήσεις. Χωρίς πυροτεχνήματα, με διακριτικότητα και χαμηλούς τόνους, γράφει ένα αφήγημα αυθεντικό, σοβαρό, νηφάλιο και αιχμηρό.

Le Figaro Litteraire


Ψευδαισθήσεις, διαψεύσεις, ζωή στο περιθώριο, διαρκής εξορία είναι τα θέματα αυτού του πρώτου μυθιστορήματος, χιουμοριστικού μα και μελαγχολικού, που χαρακτηρίζεται από παράδοξη ηρεμία αλλά και μοιρολατρία.

Le Monde

Η παγκόσμια ιστορία της εξορίας βρίσκει στο μυθιστόρημα αυτό μια ανθρώπινη μορφή που δίνει επιτέλους ζωή σε όλους όσοι ζουν «σε αναστολή».

Le Monde diplomatique


Πικρό αλλά ποτέ δακρύβρεχτο,εμπνευσμένο από τον Naipaul και τον Saul Bellow, είναι ένα πολύ συγκινητικό μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφονται τα αδιέξοδα του αμερικανικού ονείρου και συναντώνται οι πληγωμένες φωνές όλων των μεταναστών που η βία έδιωξε από τις εστίες τους.

Le Temps


Ένα εντελώς ολοκληρωμένο πρώτο μυθιστόρημα.

The Guardian


Ο Ντινάου Μενγκέστου έγραψε ένα μεγάλο μυθιστόρημα για την Αμερική των αποκλεισμένων.

Le Nouvel Observateur


Εκπληκτικό πρώτο μυθιστόρημα, εξαιρετική απεικόνιση της διαφυλετικής Αμερικής, μιλάει χωρίς φτιασίδια και κλισέ –όχι όμως και χωρίς συναίσθημα– για την ενσωμάτωση και τις ταξικές σχέσεις. Χρειάζεται να πούμε ότι περιμένουμε πολλά από τον Μενγκέστου;

LIRE


Το Όλες οι χάρες του ουρανού περικλείει στη μικρή του έκταση μια κωμωδία εξορίας, μια διστακτική ερωτική ιστορία και έναν καθαρό, χωρίς συναισθηματισμούς απολογισμό ζωών
ξεριζωμένων και πλασμένων από την αρχή, στον απόηχο της γενοκτονίας.

The Observer


Ένα αξιοθαύμαστο ντεμπούτο το οποίο μόλις που υψώνει τη φωνή του για να υπαινιχθεί τον εκπατρισμό και τον πόνο στον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων.

The Guardian

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!