0
Your Καλαθι
Αριστοτέλους Ηθικά Νικομάχεια Πολιτικά - Φιλοσοφικός λόγος Γ λυκείου
Θεωρητικής κατεύθυνσης
Περιγραφή
Στο πλαίσιο του μαθήματος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας οι σκοποί της διδασκαλίας του φιλοσοφικού λόγου είναι:
-Να γνωρίσουν οι μαθητές χαρακτηριστικές πυτχές της φιλοσοφίας των αρχαίων Ελλήνων και να εντάξουν τη φιλοσοφία στην ιστορική εξέλιξη της αρχαίας λογοτεχνίας.
-Να επικοινωνήσουν με το λόγο του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, του οποίου η σκέψη κυριάρχησε όχι μόνον στον αρχαίο κόσμο αλλά και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία του πνεύματος.
-Να συνειδητοποιήσουν το γεγονός ότι η ατομική αρετή δεν ήταν δυνατό στην αρχαία Ελλάδα να νοηθεί παρά μόνο συνδεδεμένη στενά με την πολιτική αρετή και ότι η ευτυχία του ατόμου εύρισκε την πλήρη δικαίωσή της στην ευτυχία όλων των πολιτών και με βάση το δημοκρατικό πολίτευμα.
-Να διερευνήσουν στα ερμηνευόμενα αποσπάσματα την αντίληψη του φιλοσόφου αλλά και της εν γένει ελληνικής αρχαιότητας ότι η ευδαιμονία του ατόμου, ως απώτερος σκοπός της ζωής, έχει πνευματικές ρίζες και στηρίζεται στην αρετή, η οποία ήταν γνώμονας κάθε δραστηριότητας τους ως ατόμων και πολιτών.
-Να επισημάνουν τα βασικά στοιχεία της οργάνωσης της πολιτείας και την κύρια αποστολή της αλλά και τη σημασία της προσωπικής ευθύνης στην ατομική και κοινωνική ζωή των πολιτών.
-Να γνωρίσουν, τέλος, οι μαθητές μία συνοπτική αλλά ουσιαστική παρουσίαση της αθηναϊκής δημοκρατίας στην ιδανική μορφή της.
Η ομάδα των φιλολόγων-συγγραφέων εφάρμοσε αυτούς τους διδακτικούς κανόνες με την ανάλυση και την ερμηνεία του έργου του Σταγιρίτη φιλοσόφου στο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών του ενιαίου λυκείου.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις