0
Your Καλαθι
Ανθολογία αρβανίτικων τραγουδιών της Ελλάδας
με cd
Έκπτωση
20%
20%
Περιγραφή
Καταγραφή σε νότες με ιστορικές, γλωσσολογικές, μουσικολογικές, προσωδιακές και μετρικές αναλύσεις.
Πολλαπλώς σημαντική η μελέτη που παραδίνει στο αναγνωστικό κοινό ο Θανάσης Μωραΐτης -πολιτικός επιστήμονας, με πολύχρονες σπουδές στη φωνητική ορθοφωνία και στη βυζαντινή μουσική. Υστερα από 17χρονη έρευνα του συγγραφέα πραγματώνεται μία επιθυμία της ιδρύτριας του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ με την παράδοση από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών τούτου του έργου, όπου καταγράφονται σε νότες, με ιστορικές, γλωσσολογικές, μουσικολογικές, προσωδιακές και μετρικές αναλύσεις, 140 αρβανίτικα τραγούδια από όλη την Ελλάδα.
Στον πρόλογό του ο διευθυντής του ΜΛΑ Μάρκος Φ. Δραγούμης σημειώνει ότι η ανθολογία αυτή «προέρχεται όχι μόνο από βαθύ γνώστη της γλώσσας των ανθολογούμενων τραγουδιών, αλλά και ικανότατο μουσικό», με πολύχρονη πείρα και συνεργασίες με κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές. «Πρόκειται, όπως εκτιμάει ο Ν. Δραγούμης, για ένα έργο που έρχεται να γεμίσει ένα σημαντικό κενό -η αρβανίτικη δημοτική ποίηση έχει καταγραφεί, ελάχιστα όμως η μουσική της- και να επιτρέψει να τοποθετηθεί η μελέτη της δημοτικής μας μουσικής σε μια ευρύτερη βάση. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, μόνο με τέτοιου είδους βιβλία θα φτάσουμε στις συγκριτικές μελέτες που τόσο πολύ μας χρειάζονται για να διευρυνθούν οι ενθομουσικολογικοί μας ορίζοντες».
Στο βιβλίο τα τραγούδια είναι ενδεικτικά γραμμένα σε νότες, αλλά τα κείμενα παρουσιάζονται σε τριπλή μορφή: στην αρβανίτικη γραφή, μεταγλωττισμένα με ελληνικά γράμματα και μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα. Ετσι, γνώστες ή μη της αρβανίτικης μπορούν και με τη βοήθεια του αλφάβητου ως οδηγού προφοράς να πάρουν μια ιδέα των κοινών μοτίβων, θεμάτων και ευαισθησιών ανάμεσα σε Ελληνες και Αρβανίτες, τουλάχιστον. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd, στο οποίο ακούγονται όλα τα τραγούδια από επιτόπιες κυρίως ηχογραφήσεις. Ο συγγραφέας δεν αρκείται στη δική του συμβολή: στο βιβλίο παρέχονται ανέκδοτες εργασίες με ιστορικές αναφορές που προσέφεραν οι: Λεωνίδας Εμπειρίκος, Λάμπρος Μπαλτσιώτης και Τάσος Καραντής. Παραθέτει αποσπάσματα, με ιστορικές αναφορές από βιβλία των: Κ. Μπίρη, Σπ. Ασδραχά, Γ. Γκίκα, Θ. Χατζηπανταζή. Επίσης παραθέτει αποσπάσματα γλωσσολογικών ερευνών των: Eric Patt Hamp, Μιρόσλαβ Ντ. Ζαμπονότσκι, Γ. Μπαμπινιώτη, Λ. Τσιτσιπή. Τέλος, παρουσιάζονται ανέκδοτες νέες θεωρητικές έρευνες, καθώς και μουσικολογικές αναλύσεις του Δημ. Λέκκα.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 22/11/2002
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις