Μαγγελάνος. Ο εκπληκτικός περίπλους ενός μεγάλου θαλασσοπόρου

324104
Συγγραφέας: Μπέργκριν, Λόρενς
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες:505
Μεταφραστής:ΓΚΟΥΜΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:11/11/2009
ISBN:9789604536214


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή


Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1522, ένα θαλασσοδαρμένο πλοίο εμφανίστηκε στον ορίζοντα, κοντά στο λιμάνι του Σανλουκάρ ντε Μπαραμέντα, στην Ισπανία. Τα πανιά του ήταν κουρελιασμένα, τα σχοινιά του σαπισμένα, τα χρώματά του ξεθωριασμένα από τον ανελέητο ήλιο. Το σκελετωμένο πλήρωμά του αριθμούσε μόλις δεκαοκτώ μέλη και τρεις αιχμαλώτους, όλους στα πρόθυρα της λιμοκτονίας. Ο καπετάνιος τους είχε πεθάνει, το ίδιο και οι αξιωματούχοι, οι ναύκληροι και οι πηδαλιούχοι. Το πλοίο, που λεγόταν Βικτώρια, είχε κατορθώσει κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ κανείς μέχρι τότε. Πλέοντας όλο δυτικά, μέχρι την Ανατολή, και μετά προς την ίδια κατεύθυνση, είχε εκπληρώσει ένα όνειρο τόσο παλιό όσο και η ανθρώπινη φαντασία: τον πρώτο περίπλου της Γης.
Τρία χρόνια πιο πριν, το Βικτώρια ανήκε σε έναν στόλο πέντε πλοίων που βρισκόταν υπό τις διαταγές του Φερδινάνδου Μαγγελάνου. Πορτογάλος ευγενής και θαλασσοπόρος, άφησε την πατρίδα του και μπάρκαρε για την Ισπανία, με αποστολή να εξερευνήσει άγνωστες γωνιές του κόσμου και να τις διεκδικήσει εκ μέρους του ισπανικού στέμματος. Η αποστολή που διοίκησε ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο άρτια εξοπλισμένες στην Εποχή των Ανακαλύψεων. Και είναι γνωστή ως μια ιστορία ανταρσίας, μια ιστορία οργίων που συνέβησαν σε μακρινές ακτές, μια περιπέτεια που άλλαξε τον ρου της ιστορίας ο πιο σημαντικός περίπλους που πραγματοποιήθηκε ποτέ και έμελλε να διαμορφώσει εκ νέου τις ιδέες του δυτικού κόσμου.


Ο Λόρενς Μπέργκριν αναλαμβάνει να αφηγηθεί το πλήρες χρονικό του ταξιδιού του Μαγγελάνου, επιχειρώντας ταυτόχρονα μια ανθρωπολογική ανάλυση των άγνωστων φυλών, γλωσσών και εθίμων, αλλά και μια καταγραφή των πολιτικών και οικονομικών επιδιώξεων των ισχυρών της εποχής.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Κριτικές

Πολυ καλο..πραγματικά σε ταξιδεύει..

Συγκλονιστικό βιβλίο ιστορία και αφήγημα , έπος και τραγωδία μαζί, ο αναγνώστης ταξιδεύει μαζί με την αρμάδα του Μαγγελάνου σε τόπους μαγικούς με πολιτισμό αλλά και κινδύνους , μια πραγματική οδύσσεια που άλλαξε το ρουν της ιστορίας και την γνώση μας για την γη.
Από τα 5 πλοία και τα 260 άτομα της αναχώρησης μετά από 3 χρόνια έφτασε στην Ισπανία 1 πλοίο με 18 άτομα μόνο.
Ένας από τους 18 ήταν και ο Νικόλαος ναύτης από το Ναύπλιο άρα ήταν ο πρώτος έλληνας που έκανε το περίπλου της γης.

Ένα μοναδικό βιβλίο. Ο συγγραφέας περιγράφει αριστοτεχνικά το ταξίδι στην άκρη του κόσμου, καταφέρνοντας να σε πάρει μαζί του στο κατάστρωμα, στα αμπάρια των καραβιών της Αρμάδας δε Μολούκα, στην παγωμένη Παταγονία, στο εντυπωσιακό Στενό, στα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού... Ο Bergreen φροντίζει επίσης και σου μεταφέρει το κλίμα της Εποχής των Ανακαλύψεων, το παρασκήνιο, τους θρύλους για τις άγνωστες περιοχές, ώστε ο αναγνώστης να κανανοήσει με σαφήνεια της συνθήκες και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, που είχε ως αποτέλεσμα έναν παγκόσμιο άθλο. Επίσης σκιαγραφεί την προσωπικότητα του μεγάλου Φερδινάνδου Μαγγελάνου, αλλά και των περισσοτέρων προσώπων που επηρέασαν τα γεγονότα.
Μοναδικό μειονέκτημα για μένα είναι η απουσία ενός χάρτη ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να ακολουθεί ευκολότερα την θρυλική αρμάδα στον πρώτο περίπλου της γης.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ιστορικό βιβλίο που εντυπωσιάζει.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!