0
Your Καλαθι
Συσκευασία Τροφίμων
Έκπτωση
20%
20%
Περιγραφή
Περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για τη συμβολή της συσκευασίας τροφίμων στην προστασία των τροφίμων από παράγοντες του περιβάλλοντος, την αλληλεπίδραση συσκευασίας και συσκευασμένου προϊόντος και τον κίνδυνο μετανάστευσης ουσιών σε αυτό, καθώς και για τις βασικές αρχές επιλογής της κατάλληλης συσκευασίας. Περιγράφονται επίσης τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων όπως και οι νεότερες εξελίξεις σε σύγχρονες μεθόδους συσκευασίας των τροφίμων.
Περιεχόμενα:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή
1. 1 Εξέλιξη της Συσκευασίας Τροφίμων 17
1. 2 Αντικείμενο της Συσκευασίας Τροφίμων - Ορισμός 22
1. 3 Συμβολή της Συσκευασίας στη Συντήρηση των Τροφίμων 28
1. 3. 1 Μηχανικά αίτια 30
1. 3. 2 Υγρασία 32
1. 3. 3 Οξυγόνο 34
1. 3. 4 Φως 37
1. 3. 5 Θερμοκρασία 40
1. 3. 6 Πτητικές ουσίες 42
1. 3. 7 Μικροοργανισμοί 43
1. 3. 8 Έντομα 46
1. 3. 9 Τρωκτικά 48
1. 4 Πληροφορίες που Αναγράφονται στη Συσκευασία Τροφίμων 49
1. 5 Πρωτογενής, Δευτερογενής και Τριτογενής Συσκευασία 51
1. 6 Αρνητικές Επιπτώσεις από τη Συσκευασία Τροφίμων 53
1. 7 Αλληλεπίδραση Συσκευασίας και Συσκευασμένου Προϊόντος 55
1. 7. 1 Προσδιορισμός της μετανάστευσης 57
1. 7. 2 Μετανάστευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα 59
1. 8 Βασικές Αρχές για την Επιλογή της Ενδεικνυόμενης
Συσκευασίας Τροφίμων 60
Βιβλιογραφία 64
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Πλαστική Συσκευασία
2.1 Εισαγωγή 67
2.1.1 Τα πλαστικά ως υλικά συσκευασίας 68
2.1.2 Πλαστικά και περιβάλλον 72
2.2 Θερμοπλαστικά και Θερμοστατικά Πολυμερή 75
2.3 Παραγωγή Πλαστικών 77
2.3.1 Κρυσταλλική και άμορφη δομή πλαστικών 82
2.3.2 Μηχανικές ιδιότητες πλαστικών 83
2.3.3 Οπτικές ιδιότητες πλαστικών 86
2.4 Χημική Δομή και Ιδιότητες των Πλαστικών 87
2.4.1 Πολυαιθυλένιο 87
2.4.2 Πολυπροπυλένιο 96
2.4.3 Πολυβινυλοχλωρίδιο 98
2.4.4 Πολυβινυλιδενοχλωρίδιο 100
2.4.5 Πολυτετραφθοροαιθυλένιο 101
2.4.6 Πολυστυρόλιο 101
2.4.7 Βουταδιενοστυρόλιο 102
2.4.8 Πολυακρυλονιτρίλιο 102
2.4.9 Πολυεστέρες 103
2.4.10 Πολυαμίδια 105
2.4.11 Αναγεννημένη κυτταρίνη ή σελοφάν 106
2.4.12 Οξική κυτταρίνη 109
2.4.13 Υδροχλωριωμένο ελαστικό . 110
2.5 Κατασκευή Πλαστικών Μέσων Συσκευασίας 110
2.5.1 Μεμβράνες 111
2.5.1.1 Διαπερατότητα πλαστικών μεμβρανών
σε υδρατμούς και αέρια 119
2.5.2 Εύκαμπτη συσκευασία 122
2.5.2.1 Περιτύλιξη 123
2.5.2.2 Σάκοι και σακίδια 123
2.5.2.3 Συσκευασία σακούλας σε κουτί (bag-in-box) 126
2.5.2.4 Συρρικνωμένη συσκευασία 127
2.5.2.5 Επιδερμική συσκευασία 128
2.5.3 Δύσκαμπτοι και ημιδύσκαμπτοι περιέκτες 130
2.6 Μετανάστευση Ουσιών από Πλαστικό Περιέκτη
στο Συσκευασμένο Προϊόν 137
2.6.1 Μετανάστευση ανεξάρτητη από το είδος
του συσκευασμένου προϊόντος 137
2.6.2 Μετανάστευση σε υγρά προϊόντα. 138
2.6.3 Παράγοντες που επηρεάζουν τη μετανάστευση 140
2.6.4 Μετανάστευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα 143
2.6.4.1 Μονομερή πλαστικών 143
2.6.4.2 Ακεταλδεΰδη 145
2.6.4.3 Διοξίνες 146
2.7 Βιοδιασπώμενα Πλαστικά 146
2.8 Εδώδιμες Μεμβράνες και Επικαλύψεις 147
Βιβλιογραφία 149
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Μεταλλική Συσκευασία
3.1 Εισαγωγή 153
3.2 Παραγωγή και Ιδιότητες Μετάλλων 154
3.2.1 Σίδηρος 154
3.2.2 Ανοξείδωτος χάλυβας 155
3.2.3 Λευκοσίδηρος 157
3.2.4 Επιχρωμιωμένος χάλυβας 162
3.2.5 Αλουμίνιο 163
3.2.6 Χαλκός 167
3.3 Κονσέρβες 168
3.3.1 Κονσέρβες τριών τεμαχίων 169
3.3.2 Κονσέρβες δύο τεμαχίων 176
3.3.3 Μεταλλική συσκευασία για προϊόντα χωρίς
θερμική επεξεργασία 179
3.3.4 Μηχανισμοί εύκολου ανοίγματος κονσερβών
και δοχείων 183
3.4 Αλληλεπίδραση Μεταλλικού Περιέκτη και Συσκευασμένου
Προϊόντος 184
3. 4. 1 Βασικές έννοιες 184
3.4.2 Διάβρωση αλακάριστων κονσερβών λευκοσιδήρου 188
3.4.3 Διαβρωτική ικανότητα τροφίμων 193
3.4.4 Βερνίκωμα κονσερβών 197
3.4.5 Θειούχος κηλίδωση 202
3.4.6 Διάβρωση λακαρισμένων κονσερβών 204
3.4.7 Εξωτερική διάβρωση κονσερβών λευκοσιδήρου 207
3.4.8 Διάβρωση αλουμινίου 209
3.5 Ανακύκλωση Μετάλλων 209
3.5.1 Ανακύκλωση λευκοσιδήρου 209
3.5.2 Ανακύκλωση αλουμινίου 211
Βιβλιογραφία 212
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Γυάλινη Συσκευασία
4.1 Εισαγωγή 215
4.2 Σύνθεση του Γυαλιού 216
4.3 Κατασκευή Γυάλινων Περιεκτών 218
4.4 Ιδιότητες της Γυάλινης Συσκευασίας 223
4.5 Επεξεργασία Τροφίμων σε Γυάλινους Περιέκτες 230
4.6 Ανακύκλωση Γυαλιού 232
4.7 Κεραμικά 232
Βιβλιογραφία 234
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Χάρτινη Συσκευασία
5.1 Εισαγωγή 237
5.2 Παραγωγή Χαρτιού/Χαρτονιού 238
5.3 Είδη Χαρτιού/Χαρτονιού για τη Συσκευασία Τροφίμων 240
5.4 Ιδιότητες Χαρτιού/Χαρτονιού 246
5.5 Είδη Χάρτινης Συσκευασίας 248
5.5.1 Χαρτοκιβώτια 249
5.5.2 Χάρτινα κουτιά 250
5.5.3 Σύνθετες κονσέρβες και βαρέλια 251
5.5.4 Χάρτινοι χυτοί περιέκτες 252
5.6 Μετανάστευση Ουσιών από Χάρτινους Περιέκτες
στα Τρόφιμα 253
5.7 Ανακύκλωση Χαρτιού/Χαρτονιού 254
Βιβλιογραφία 254
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Ασηπτική Συσκευασία
6.1 Εισαγωγή 257
6.2 Χάρτινη Ασηπτική Συσκευασία 258
6.2.1 Χάρτινοι περιέκτες τύπου form-fill-seal 261
6.2.2 Προκατασκευασμένοι χάρτινοι περιέκτες 265
6.3 Πλαστικά Κύπελλα 266
6.4 Μεταλλικά Βαρέλια 268
6.5 Συσκευασία Bag-in-Box 269
6.6 Έλεγχος Ακεραιότητας της Ασηπτικής Συσκευασίας 270
Βιβλιογραφία 272
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Συσκευασία Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας
7.1 Εισαγωγή 275
7.2 Επιλογή Αερίων 277
7.2.1 Διοξείδιο του άνθρακα 278
7.2.2 Άζωτο 280
7.2.3 Οξυγόνο 281
7.3 Υλικά Συσκευασίας - Εξοπλισμός 281
7.4 Εφαρμογές 284
7.4.1 Αφυδατωμένα προϊόντα 284
7.4.2 Προϊόντα αρτοποιίας 285
7.4.3 Ψάρια 286
7.4.4 Κρέας 286
7.4.5 Φρούτα και λαχανικά 288
7.5 Συσκευασία υπό Κενό 289
Βιβλιογραφία 290
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Ενεργός και Έξυπνη Συσκευασία
8. 1 Εισαγωγή 293
8.2 Συστήματα Ενεργού Συσκευασίας 294
8.2.1 Σύστημα δέσμευσης οξυγόνου 294
8.2.2 Σύστημα δέσμευσης/εκπομπής του διοξειδίου
του άνθρακα 300
8.2.3 Σύστημα δέσμευσης αιθυλενίου 302
8.2.4 Σύστημα απελευθέρωσης συντηρητικών 302
8.2.5 Σύστημα απορρόφησης υγρασίας 304
8.2.6 Σύστημα απορρόφησης ουσιών με ανεπιθύμητη
γεύση και οσμή 305
8.2.7 Ενζυμική αποικοδόμηση λακτόζης και χοληστερόλης.. 305
8.2.8 Σύστημα ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας 307
8.3 Έξυπνη Συσκευασία 308
8. 3. 1 Χρονοθερμοκρασιακοί δείκτες 308
8.3.2 Δείκτες φρεσκότητας 308
8.3.3 Αναγνώριση με ραδιοσυχνότητες 309
Βιβλιογραφία 310
Ευρετήριο 313
Index 322
Περιεχόμενα:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή
1. 1 Εξέλιξη της Συσκευασίας Τροφίμων 17
1. 2 Αντικείμενο της Συσκευασίας Τροφίμων - Ορισμός 22
1. 3 Συμβολή της Συσκευασίας στη Συντήρηση των Τροφίμων 28
1. 3. 1 Μηχανικά αίτια 30
1. 3. 2 Υγρασία 32
1. 3. 3 Οξυγόνο 34
1. 3. 4 Φως 37
1. 3. 5 Θερμοκρασία 40
1. 3. 6 Πτητικές ουσίες 42
1. 3. 7 Μικροοργανισμοί 43
1. 3. 8 Έντομα 46
1. 3. 9 Τρωκτικά 48
1. 4 Πληροφορίες που Αναγράφονται στη Συσκευασία Τροφίμων 49
1. 5 Πρωτογενής, Δευτερογενής και Τριτογενής Συσκευασία 51
1. 6 Αρνητικές Επιπτώσεις από τη Συσκευασία Τροφίμων 53
1. 7 Αλληλεπίδραση Συσκευασίας και Συσκευασμένου Προϊόντος 55
1. 7. 1 Προσδιορισμός της μετανάστευσης 57
1. 7. 2 Μετανάστευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα 59
1. 8 Βασικές Αρχές για την Επιλογή της Ενδεικνυόμενης
Συσκευασίας Τροφίμων 60
Βιβλιογραφία 64
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Πλαστική Συσκευασία
2.1 Εισαγωγή 67
2.1.1 Τα πλαστικά ως υλικά συσκευασίας 68
2.1.2 Πλαστικά και περιβάλλον 72
2.2 Θερμοπλαστικά και Θερμοστατικά Πολυμερή 75
2.3 Παραγωγή Πλαστικών 77
2.3.1 Κρυσταλλική και άμορφη δομή πλαστικών 82
2.3.2 Μηχανικές ιδιότητες πλαστικών 83
2.3.3 Οπτικές ιδιότητες πλαστικών 86
2.4 Χημική Δομή και Ιδιότητες των Πλαστικών 87
2.4.1 Πολυαιθυλένιο 87
2.4.2 Πολυπροπυλένιο 96
2.4.3 Πολυβινυλοχλωρίδιο 98
2.4.4 Πολυβινυλιδενοχλωρίδιο 100
2.4.5 Πολυτετραφθοροαιθυλένιο 101
2.4.6 Πολυστυρόλιο 101
2.4.7 Βουταδιενοστυρόλιο 102
2.4.8 Πολυακρυλονιτρίλιο 102
2.4.9 Πολυεστέρες 103
2.4.10 Πολυαμίδια 105
2.4.11 Αναγεννημένη κυτταρίνη ή σελοφάν 106
2.4.12 Οξική κυτταρίνη 109
2.4.13 Υδροχλωριωμένο ελαστικό . 110
2.5 Κατασκευή Πλαστικών Μέσων Συσκευασίας 110
2.5.1 Μεμβράνες 111
2.5.1.1 Διαπερατότητα πλαστικών μεμβρανών
σε υδρατμούς και αέρια 119
2.5.2 Εύκαμπτη συσκευασία 122
2.5.2.1 Περιτύλιξη 123
2.5.2.2 Σάκοι και σακίδια 123
2.5.2.3 Συσκευασία σακούλας σε κουτί (bag-in-box) 126
2.5.2.4 Συρρικνωμένη συσκευασία 127
2.5.2.5 Επιδερμική συσκευασία 128
2.5.3 Δύσκαμπτοι και ημιδύσκαμπτοι περιέκτες 130
2.6 Μετανάστευση Ουσιών από Πλαστικό Περιέκτη
στο Συσκευασμένο Προϊόν 137
2.6.1 Μετανάστευση ανεξάρτητη από το είδος
του συσκευασμένου προϊόντος 137
2.6.2 Μετανάστευση σε υγρά προϊόντα. 138
2.6.3 Παράγοντες που επηρεάζουν τη μετανάστευση 140
2.6.4 Μετανάστευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα 143
2.6.4.1 Μονομερή πλαστικών 143
2.6.4.2 Ακεταλδεΰδη 145
2.6.4.3 Διοξίνες 146
2.7 Βιοδιασπώμενα Πλαστικά 146
2.8 Εδώδιμες Μεμβράνες και Επικαλύψεις 147
Βιβλιογραφία 149
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Μεταλλική Συσκευασία
3.1 Εισαγωγή 153
3.2 Παραγωγή και Ιδιότητες Μετάλλων 154
3.2.1 Σίδηρος 154
3.2.2 Ανοξείδωτος χάλυβας 155
3.2.3 Λευκοσίδηρος 157
3.2.4 Επιχρωμιωμένος χάλυβας 162
3.2.5 Αλουμίνιο 163
3.2.6 Χαλκός 167
3.3 Κονσέρβες 168
3.3.1 Κονσέρβες τριών τεμαχίων 169
3.3.2 Κονσέρβες δύο τεμαχίων 176
3.3.3 Μεταλλική συσκευασία για προϊόντα χωρίς
θερμική επεξεργασία 179
3.3.4 Μηχανισμοί εύκολου ανοίγματος κονσερβών
και δοχείων 183
3.4 Αλληλεπίδραση Μεταλλικού Περιέκτη και Συσκευασμένου
Προϊόντος 184
3. 4. 1 Βασικές έννοιες 184
3.4.2 Διάβρωση αλακάριστων κονσερβών λευκοσιδήρου 188
3.4.3 Διαβρωτική ικανότητα τροφίμων 193
3.4.4 Βερνίκωμα κονσερβών 197
3.4.5 Θειούχος κηλίδωση 202
3.4.6 Διάβρωση λακαρισμένων κονσερβών 204
3.4.7 Εξωτερική διάβρωση κονσερβών λευκοσιδήρου 207
3.4.8 Διάβρωση αλουμινίου 209
3.5 Ανακύκλωση Μετάλλων 209
3.5.1 Ανακύκλωση λευκοσιδήρου 209
3.5.2 Ανακύκλωση αλουμινίου 211
Βιβλιογραφία 212
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Γυάλινη Συσκευασία
4.1 Εισαγωγή 215
4.2 Σύνθεση του Γυαλιού 216
4.3 Κατασκευή Γυάλινων Περιεκτών 218
4.4 Ιδιότητες της Γυάλινης Συσκευασίας 223
4.5 Επεξεργασία Τροφίμων σε Γυάλινους Περιέκτες 230
4.6 Ανακύκλωση Γυαλιού 232
4.7 Κεραμικά 232
Βιβλιογραφία 234
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Χάρτινη Συσκευασία
5.1 Εισαγωγή 237
5.2 Παραγωγή Χαρτιού/Χαρτονιού 238
5.3 Είδη Χαρτιού/Χαρτονιού για τη Συσκευασία Τροφίμων 240
5.4 Ιδιότητες Χαρτιού/Χαρτονιού 246
5.5 Είδη Χάρτινης Συσκευασίας 248
5.5.1 Χαρτοκιβώτια 249
5.5.2 Χάρτινα κουτιά 250
5.5.3 Σύνθετες κονσέρβες και βαρέλια 251
5.5.4 Χάρτινοι χυτοί περιέκτες 252
5.6 Μετανάστευση Ουσιών από Χάρτινους Περιέκτες
στα Τρόφιμα 253
5.7 Ανακύκλωση Χαρτιού/Χαρτονιού 254
Βιβλιογραφία 254
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Ασηπτική Συσκευασία
6.1 Εισαγωγή 257
6.2 Χάρτινη Ασηπτική Συσκευασία 258
6.2.1 Χάρτινοι περιέκτες τύπου form-fill-seal 261
6.2.2 Προκατασκευασμένοι χάρτινοι περιέκτες 265
6.3 Πλαστικά Κύπελλα 266
6.4 Μεταλλικά Βαρέλια 268
6.5 Συσκευασία Bag-in-Box 269
6.6 Έλεγχος Ακεραιότητας της Ασηπτικής Συσκευασίας 270
Βιβλιογραφία 272
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Συσκευασία Τροποποιημένης Ατμόσφαιρας
7.1 Εισαγωγή 275
7.2 Επιλογή Αερίων 277
7.2.1 Διοξείδιο του άνθρακα 278
7.2.2 Άζωτο 280
7.2.3 Οξυγόνο 281
7.3 Υλικά Συσκευασίας - Εξοπλισμός 281
7.4 Εφαρμογές 284
7.4.1 Αφυδατωμένα προϊόντα 284
7.4.2 Προϊόντα αρτοποιίας 285
7.4.3 Ψάρια 286
7.4.4 Κρέας 286
7.4.5 Φρούτα και λαχανικά 288
7.5 Συσκευασία υπό Κενό 289
Βιβλιογραφία 290
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Ενεργός και Έξυπνη Συσκευασία
8. 1 Εισαγωγή 293
8.2 Συστήματα Ενεργού Συσκευασίας 294
8.2.1 Σύστημα δέσμευσης οξυγόνου 294
8.2.2 Σύστημα δέσμευσης/εκπομπής του διοξειδίου
του άνθρακα 300
8.2.3 Σύστημα δέσμευσης αιθυλενίου 302
8.2.4 Σύστημα απελευθέρωσης συντηρητικών 302
8.2.5 Σύστημα απορρόφησης υγρασίας 304
8.2.6 Σύστημα απορρόφησης ουσιών με ανεπιθύμητη
γεύση και οσμή 305
8.2.7 Ενζυμική αποικοδόμηση λακτόζης και χοληστερόλης.. 305
8.2.8 Σύστημα ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας 307
8.3 Έξυπνη Συσκευασία 308
8. 3. 1 Χρονοθερμοκρασιακοί δείκτες 308
8.3.2 Δείκτες φρεσκότητας 308
8.3.3 Αναγνώριση με ραδιοσυχνότητες 309
Βιβλιογραφία 310
Ευρετήριο 313
Index 322
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις