Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα
Περιγραφή
Κριτική:
«Κύριε ελέφαντα απ' την Ινδία, μου αρέσουνε πολύ τα μαγικά σου!»
«Κι εμένα, πασχαλίτσα μου, τα μάτια τα γλυκά σου...»
Είχε προηγηθεί μεγάλη στενοχώρια λόγω μιας απώλειας. Ο ξαφνικός αέρας είχε αρπάξει μια μαύρη βούλα από το κόκκινο παλτό της πασχαλίτσας. Κι εκείνη, γεμάτη αγωνία, την αναζητούσε παντού. Ρώτησε πρώτα το τρακτέρ, έπειτα απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, αλλ' αυτός: «Δεν είναι αυτά, κοριτσάκι μου, για μένα... Μη με ρωτάς για τη βούλα. Ρώτα με, αν θες, για τη Βουλή...» Και ο Μίμης ο αστροναύτης: «Α, και να 'ξερα... Μακάρι». Αλλά η πασχαλίτσα ρωτούσε.
Συνεχώς ρωτούσε. Εως ότου τη βρήκε την πιο πολύτιμη απ' όλες τις βούλες της φορεσιάς της. Βρισκόταν κολλημένη στο μέτωπο ενός ελέφαντα. Ινδός αυτός, είχε έρθει από την άκρη της Γης, «όχι τυχαία βέβαια, όχι τυχαία. Ηρθε να επισκεφτεί τ' αρχαία». Καλόκαρδος, αν και στενοχωρημένος με τη μοναξιά του, παιχνιδιάρης, με γνώσεις μαγικής. «Μικρή μου πασχαλίτσα, πάρε πίσω τη βουλίτσα σου κι έλα να πετάξουμε παρέα...». Και η πασχαλίτσα έκπληκτη και περιχαρής ρωτά: «Μα... πετάνε οι ελέφαντες, πετάνε;» «Ο καθένας πετά έτσι και ερωτευθεί...» θα μπορούσε να της απαντήσει, πλην ο ερωτευμένος ελέφαντας κατέφυγε στα γνωστά μαγικά κόλπα του, τα αβλαβή και σωτήρια και αναγκαία, προκειμένου περί αγάπης. Πάντως, και πέταξαν οι δυο τους, και άλλαξαν χρώμα και σχήμα, και δοκίμασαν καινούργιες χαρές και μια νύχτα με το φεγγάρι ολόγιομο και με τ' άστρα να τους ραίνουν με τριαντάφυλλα και χρυσόσκονη, και την Ακρόπολη στην καλύτερή της ώρα, έγιναν και επισήμως ζευγάρι...
Γλυκό, σύντομο παραμυθάκι, έχει χιούμορ κι ένα ρυθμό στο λόγο, μάλιστα πολλές φράσεις καταλήγουν σε ρίμα που ίσως και να μη χρειαζόταν. Η ιστορία του Χρήστου Μπουλώτη έχει ασυνήθη σύλληψη, μιλά καλά και μετρημένα για την έλξη και την ένωση ανόμοιων ατόμων, οι περιγραφές είναι χαριτωμένες.
Η εικονογράφηση της Μαρίας Μπαχά εδώ σχεδόν πετά -όπως ο ελέφαντας, καλή ώρα. Τόσο ωραία είναι, τόσο εκφραστική και μοντέρνα. Από τα πλεονεκτήματα του βιβλίου.
Για την προσχολική ή πρώτη σχολική ηλικία
ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 27/04/2007
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις