0
Your Καλαθι
10 μικροί διάλογοι για ένα μουσείο
Περιγραφή
Το βιβλίο «Δέκα μικροί διάλογοι για ένα μουσείο» είναι μια πρόταση γνωριμίας με τον κόσμο των μουσείων. Βέβαια, τα εκθέματα για τα οποία γίνεται λόγος προέρχονται από ένα συγκεκριμένο μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, τα αντικείμενα λειτουργούν πιο πολύ ως αφορμές για να συζητήσουμε με τα παιδά θέματα και ιδέες που αφορούν το παρελθόν και το παρόν και να προσεγγίσουμε μαζί τις μουσειακές εκθέσεις, παρά ως οδηγός του συγκεκριμένου μουσείου.
Οι Δέκα μικροί διάλογοι για ένα μουσείο» απευθύνονται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε μουσείο, το πρώτο βήμα σε μια έρευνα, την αφετηρία για να κουβεντιάσουμε θέματα όπως «Τι είναι ένα μουσείο;», «Γιατί σώζουμε πράγματα από το παρελθόν;», «Τι θα μάζευες αν ήσουν συλλέκτης;».
Ο κύριος στόχος του βιβλίου είναι συναισθηματικός. Και αυτός θα επιτευχθεί αν το ίδιο το παιδί ασχοληθεί με το βιβλίο, το διαβάσει, το ζωγραφίσει και, τελικά, το χαρεί και το αγαπήσει.
Ομολογώ ότι, τις περισσότερες φορές, οδηγός μου στο δύσκολο μονοπάτι της αξιολόγησης των παιδικών βιβλίων είναι η μικρή μου κόρη: η απόλαυσή της, ο βαθμός της συγκέντρωσης που τα βιβλία κατορθώνουν να της αποσπούν, η ενεργητική συμμετοχή της λειτουργούν σαν άσφαλτα κριτήρια -ιδίως όταν πρόκειται για βιβλία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σ' αυτή την ιδιαίτερα εύστοχη πρόταση γνωριμίας με τον κόσμο των μουσείων που είναι το βιβλίο της Ελσας Μυρογιάννη, ανταποκρίθηκε με μοναδικό ενθουσιασμό. Παίξαμε και ξαναπαίξαμε μαζί τους ευφυείς διαλόγους του βιβλίου (εναλλάσσοντας πάλι και πάλι τους ρόλους του παιδιού και του μεγάλου μεταξύ μας) λύσαμε τις ασκήσεις του, σχεδιάσαμε και χρωματίσαμε τα σχέδιά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του. Πήραμε το βιβλίο μαζί μας στην επίσκεψή μας, λίγες εβδομάδες αργότερα, στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και, μολονότι τα εκθέματα για τα οποία γίνεται λόγος στις σελίδες του προέρχονται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το χρησιμοποιήσαμε σαν οδηγό για να συζητήσουμε για τα αντικείμενα που βλέπαμε, να αποτολμήσουμε αναλογίες, να εντοπίσουμε ομοιότητες, να μιλήσουμε, τέλος, για μια γοητευτική περίοδο του πολιτισμού μας, μέσα από σημαντικά εκθέματα αλλά και ταπεινά καθημερινά πραγματάκια, όπως ένα σπασμένο πήλινο παιχνίδι ή ένα κομμάτι από μαρμάρινο ανάγλυφο. Μας συντρόφεψε διακριτικά και μας βοήθησε ιδιαίτερα. Είναι κι αυτό, όπως και όλα τα βιβλία που με πραγματική φροντίδα, χρόνια τώρα, επιμένει να εκδίδει το καλαίσθητο «Καλειδοσκόπιο», ένα χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία μιας αγωγής «που θα αναγνωρίζει στα παιδιά τη γνώση που έχουν ήδη κατακτήσει, θα επιβραβεύει την περιέργεια και την έμφυτη ανησυχία τους και θα τα εξοπλίζει με μέσα για να αναζητούν τα ίδια κάθε νέα πληροφορία».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 04/04/2003
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις