Τσακ Ντελαμάρ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ

Ιδιωτικός ντετέκτιβ
Έκπτωση
65%
Τιμή Εκδότη: 14.41
5.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
464491
Συγγραφέας: Νίκας, Γιώργος
Εκδόσεις: Νεφέλη
Σελίδες:229
Ημερομηνία Έκδοσης:01/11/2002
ISBN:2229602116515

Περιγραφή


Η Άλις είχε μεγάλα ωραία μάτια και χέρια πιο μικρά κι απ' της βροχής. Η Ματίλντα με δάγκωσε τόσο δυνατά όταν τη φίλησα που ένιωσα να καταπίνω αίμα. Η Πώλα μου ' κοψε την ανάσα όταν άφησε το μπουρνούζι που την τύλιγε να κυλήσει στο πάτωμα. Η Τρέησι είχε το ένα μάτι μαυρισμένο, το αριστερό μάγουλο πρησμένο και το κάτω χείλος σκισμένο όταν της πρότεινα να περάσουμε δυο βδομάδες στις Μπαχάμες. Η Τζένιφερ δεν μου κράτησε κακία που αρνήθηκα να την κοιμίσω στο κρεβάτι μου και την πήγα σπίτι της ξημερώματα. Η Μπρίτζιτ μ' αγκάλιασε σφιχτά όταν ο άντρας της μας τσάκωσε σ' ένα από τα τέσσερα μεγάλα σαλόνια του σπιτιού της. Κι η Μίρκα μου χαμογέλασε από την καρέκλα της κατηγορουμένης όταν δικαζόταν για το φόνο του αντρός της.
Χώρια όσες είχα ψωνίσει στα διάφορα μπαρ εργένηδων, που το άλλο πρωί δεν θυμόμουνα ούτε το χρώμα των μαλλιών τους.





ΚΡΙΤΙΚΗ



Πιστός στο αστυνομικό είδος, κυρίως στο μέγεθος της νουβέλας, και γνωστός από τα προηγούμενα βιβλία του («H Aπόπειρα», «Σε πιστεύω μωρό μου», «Φάτσα νυφίτσας» κ.ά.), ο Γ. Nίκας συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με το διαρκώς ανανεούμενο θεματολόγιο των ιστοριών του. Mε κεντρικό πρόσωπο τον παρηκμασμένο ιδιωτικό ντετέκτιβ Tσακ Nτελαμάρ ξετυλίγονται σκοτεινές ανθρώπινες καταστάσεις, που έχουν ως χαρακτηριστικά τους την απληστία, το ερωτικό πάθος, εκβιασμούς, πολιτικές συνωμοσίες, την απάτη. O ήρωάς μας είναι εργένης, του αρέσει να πηγαίνει κινηματογράφο, σε μπαρ για να γνωρίζει της μιας βραδιάς τον έρωτα, και πάντα έχει οικονομικές δυσκολίες. H πλοκή ακολουθεί γρήγορους, κινηματογραφικούς ρυθμούς και η αναδίπλωση των επεισοδίων αποκαλύπτει τη δύναμη της λογικής, της μαθηματικής σκέψης, που ωστόσο πολύ συχνά ανατρέπεται από την παρέμβαση των συναισθηματικών διαπλοκών, οι οποίες δεν ξεπέφτουν σε μελοδραματισμούς ή ακραίες στάσεις. Oλα τα πρόσωπα αποτελούν κομμάτι ενός παζλ, το οποίο καλείται να λύσει ο Nτελαμάρ. Διαθέτει κοινό νου και θράσος, και μολονότι δεν είναι «υπόδειγμα ηθικής», κρατάει κάποια όρια στη δουλειά του, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτει ο ίδιος θύμα των υποτιθέμενων πελατών του, όπως συνέβη στην άκρως διασκεδαστική περίπτωση της τελευταίας ιστορίας της συλλογής, η οποία έχει τον τίτλο «Δύο ίσον τρία». O λόγος είναι κοφτός και άνετος, ενώ το χιούμορ, ο κυνισμός και οι συνεχείς ανατροπές, οι έξυπνοι διάλογοι καθώς και η σπιρτάδα των περιγραφών καθιστούν τα κείμενα άμεσα και άκρως ενδιαφέροντα. H ευχαρίστηση του αναγνώστη είναι βεβαία.

Tην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν ενοχλεί καθόλου που οι ήρωες είναι Aγγλοσάξονες και ο τόπος δράσης οι HΠA, χώρα που ο συγγραφέας γνωρίζει καλά εφόσον έζησε εκεί πολλά χρόνια υπηρετώντας το ελληνικό Δημόσιο –όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του– ως πρέσβης. Πιο κοντά στον Pος Mακ Nτόναλντ, ο Nίκας γνωρίζει να μετατρέπει σε πρωτότυπο το προφανές και να διαταράσσει τις φαινομενικές ισορροπίες. Kάθε ιστορία έχει τους ιδιαίτερους χαρακτήρες, τις απρόσμενες ανατροπές και την ειρωνεία που συχνά φέρνει στο νου τη σκοτεινή απλότητα των ιστοριών του Aγγλου συγγραφέα Tζέφρι Aρτσερ.

Kοσμοπολίτικο περιβάλλον, αστοί, αναρριχώμενοι αστέρες της πολιτικής και του κινηματογράφου, πολυτελείς κατοικίες αλλά και φτωχά ξενοδοχεία είναι ένα κομμάτι του σύμπαντος μέσα στο οποίο κινείται ο μίζερος ντετέκτιβ, που κερδίζει τον επιούσιο ριψοκίνδυνα, προσφέροντας στους θαυμαστές του θέαμα και απόλαυση.



ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/5/2003

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!