Σίμων και Αγγελική Καρά

Έκπτωση
10%
Τιμή Εκδότη: 40.00
36.00
Τιμή Πρωτοπορίας
+
542842
Εκδόσεις: Μένανδρος
Σελίδες:376
Ημερομηνία Έκδοσης:01/11/2020
ISBN:9786185447076
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Τελικά τι να πρωτοπείς για τον Σίμωνα Καρά! Τι να πρωτογράψεις! Εύστοχα ο καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικολογίας Γρηγόριος Στάθης στην αναφορά του στο πρόσωπο του δασκάλου κατά την τιμητική αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από το Εθνικό και Καποδιστριατικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μεταξύ των άλλων τιμητικών αναφέρει: «Ο Σίμων Καράς δεν είναι βουνό να τ’ ανεβείς και να το περιπλεύσεις, μήτε στοιχειό μήτε άνθρωπος σαν κι εμάς να πας κοντά και ν’ αντιμετρηθής μαζί τους, να τον γνωρίσεις απ’ την καλή και να το μολογήσεις. Ο Σίμων Καράς είν’ άλλος άνθρωπος· αλλοιώς ψηλός κι αλλοιώς πλατύς κι αλλοιώς καλός κι ωραίος!» Άνοιξε δύσκολους δρόμους όχι μόνο στην επιστήμη αλλά και στην πράξη της ψαλτικής και του παραδοσιακού μας τραγουδιού και ως πολύ μεγάλο, έγινε σημείο αντιλεγόμενο στους κύκλους της εποχής του· ίσως λόγω του δυναμικού χαρακτήρα του και της έντασης με την οποία εξέφραζε τις απόψεις του, κυρίως όμως, πιστεύω, λόγω της ιδιαίτερης και χαρισματικής οξύνοιάς του με την οποία διέκρινε πράγματα που δύσκολα γίνονταν αντιληπτά από τους ομότεχνούς του.

Όσον αφορά τα ποιοτικά σημάδια στα οποία ο Σίμων Καράς έδινε μεγάλη σημασία έλεγε πάλι ο άγιος Πορφύριος: «Πως να πούμε, ο Καράς έχει καταλάβει την ακριβή απόδοση της μουσικής με τα πολλά σημαδάκια της βυζαντινής γραφής. Όπως και στη γλώσσα έτσι και στη μουσική όσο περισσότερα σημαδάκια έχουμε τόσο καλύτερα περιγράφονται οι λεπτές καταστάσεις και αισθήσεις και εσωτερικές κινήσεις της ψυχής προς τον Θεό».

Σε άλλη πάλι περίπτωση έλεγε: «Η μουσική είναι μεγάλη τέχνη. Έχει μεγάλη δύναμη η έκφραση και η απόδοσή της. Ακούω καμμιά φορά αυτούς τους λαικούς τραγουδιστές με πόση ένταση και πάθος τραγουδούν. Μας διδάσκουν πως εμείς πρέπει να ψάλλουμε στο Θείον. Το φάλτσο έχει ψυχικά αίτια. Η αρμονία της μουσικής σε οδηγεί στην αρμονία της πνευματικής ζωής. Οι χριστιανοί όλοι είναι απαραίτητο να μαθαίνουν βυζαντινή μουσική». Τέλος σε άλλο πνευματικό τέκνο ο άγιος είχε πεί: «Αν δεν υπήρχε ο Καράς να γράψει θα είχαμε χάσει την παράδοσή μας».

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!