0
Your Καλαθι
Εδουάρδος Σάουμπερτ ( 1804-1860 )
Συλλογή τεκμηρίων για τον σχεδιασμό της Αθήνας και του Πειραιά
Έκπτωση
25%
25%
Περιγραφή
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Πολεοδομικά πρότυπα και προτάσεις σχεδιασμού της νέας Αθήνας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Eduard Schaubert: Η ζωή, το έργο του και τα πολεοδομικά του κατάλοιπα που ανακαλύφθηκαν το 1989 στην Αθήνα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Περιγραφή και κριτικός σχολιασμός των τεκμηρίων των καταλοίπων του E. Schaubert
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Κείμενα για τη ζωή και το έργο του E. Schaubert
Ειδική βιβλιογραφία για την ιστορία της ίδρυσης της νέας Αθήνας
Ευρετήριο
Τα πολεοδομικά κατάλοιπα του αρχιτέκτονος και ιστορικού της αχιτεκτονικής Gustav Eduard Schaubert, που εντοπίστηκαν και ταυτίστηκαν στην Αθήνα το 1989 και αναφέρονται στο σχεδιασμό της Αθήνας και του Πειραιά κατά τη δεκαετία του '30 του 19ου αιώνα είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της πολεοδομικής ιστορίας της νέας Αθήνας.
Πρόκειται για ένα πλήρες σύνολο σχδίων και κειμένων τόσο του ίδιου του Schaubert όσο και άλλης προέλευσης, που φυλάσσονταν στη συλλογή του και θεωρούνταν ότι είχαν χαθεί στο Breslau κατά το διάστημα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Στην πραγματικότητα τα τεκμήρια αυτά είχαν φτάσει με περιπετειώδη τρόπο στην Αθήνα το 1958, όπου και παρέμειναν επί τριάντα χρόνια, μέχρι την ανακάλυψή τους, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η κριτική παρουσίαση των τεκμηρίων των καταλοίπων, ούτως ώστε το πολύτιμο αυτό εύρημα να καταστεί προσιτό στους μελλοντικούς ερευνητές της ιστορίας της Αθήνας.
Τα πολεοδομικά κατάλοιπα του μαθητή του KARL FRIEDRICH SCHINKEL -αρχιτέκτονα και ερευνητή της αρχαίας τέχνης- GUSTAV EDUARD SCHAUBERT (1804-1860), που εντοπίσθηκαν στην Αθήνα το 1989 και αναφέρονται στο σχεδιασμό της Αθήνας και του Πειραιά στην αρχή της οθωνικής περιόδου, αποτελούν ανέλπιστο εύρημα για την έρευνα της πολεοδομικής ιστορίας της νέας Αθήνας.
Η νέα αυτή εργασία του καθηγητή Αλεξάνδρου Παπαγεωργίου-Βενετά συνιστά συνέχεια και ολοκλήρωση της μονογραφίας του "Η Αθήνα πρωτεύουσα: ένα όραμα του κλασικισμού". Το αρχειακό υλικό που αναλύεται εδώ αφορά σε ένα πλήρες σύνολο σχεδίων και κειμένων τόσο του ίδιου του SCHAUBERT όσο και άλλης προέλευης, που φυλασσόταν στη συλλογή του και εθεωρείτο ότι είχαν χαθεί κατά το διάστημα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις