0
Your Καλαθι
Artos
Έκπτωση
10%
10%
Περιγραφή
Το ψωμί αποτελεί βασικό είδος τροφίμου με μεγάλη θρεπτική αξία και ήταν ανέκαθεν συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή, ενώ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινή, εορταστική και θρησκευτική ζωή του Έλληνα. Μπορεί σήμερα ο ρόλος του στη διατροφή να είναι γνωστός στους περισσότερους, όμως αξίζει να γνωρίσει κανείς και τη σπουδαιότητα που είχε και κατά την αρχαιότητα.
Γενικά στην αρχαιότητα, το σιταρένιο ψωμί λεγόταν "άρτος". Με τη λέξη άρτος, εννοούσαν τόσο το ψωμί, όσο και το φαγητό γενικότερα. Το κριθαρένιο ψωμί ονομαζόταν "άλφιτον", το προερχόμενο με ζύμη που ψηνόταν σε χαμηλούς κλιβάνους (είδος γάστρας) λεγόταν "ζυμίτης", ενώ το προερχόμενο χωρίς ζύμη που ψηνόταν σε ανθρακιά λεγόταν "άζυμος" και ιδιαίτερα "σποδίτης". Οτιδήποτε τρώγονταν με ψωμί (προσφάγιο), λεγόταν "όψον". Λίγο κρίθινο ψωμί βουτηγμένο σε άκρατο (ανέρωτο) οίνο μαζί με μερικά σύκα ή ελιές. Αυτό ήταν το περίφημο ακράτισμα, το πρωινό δηλαδή, στην Αρχαία Ελλάδα. Ένα γεύμα λιτό, αλλά χαρακτηριστικό της σημασίας που οι Έλληνες έδιναν στο ψωμί και στη διατροφική του αξία.
Η ιστορία του ψωμιού λοιπόν είναι τόσο μεγάλη, ίσως όσο και η παρουσία του ανθρώπου στη γη.
Γνωρίζοντας τον Χάρη Παπαλίτσα πριν λίγα χρόνια, αναγνώρισα το μεγάλο πάθος που είχε για την αρτοποιία και γενικότερα για οτιδήποτε είχε να κάνει με την εξέλιξή της. Η συνεργασία μας, στάθηκε για μένα η αρχή μιας εκ βαθέων γνωριμίας μεταξύ μας που είχε ως κατάληξη, τη δημιουργία αυτής της υπέροχης έκδοσης. Η σημασία του "ARTOS - Η Τέχνη της Αρτοποιίας", είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου, το οποίο κάτω από την επίβλεψη ενός από τους πλέον ανερχόμενους αρτοποιούς της Ελλάδας, πήρε σάρκα και οστά. Ευελπιστώ πραγματικά, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, να εισπράξετε έστω ένα μικρό μέρος από τον ενθουσιασμό, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή και την προσοχή στη λεπτομέρεια, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αυτής της έκδοσης.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλη την ομάδα ανθρώπων, που χάρη στην υπομονή και την επιμονή που επέδειξαν, κρατάτε σήμερα στα χέρια σας το ARTOS. (Χάρης Χαραλαμπίδης - εκδότης, από την έκδοση)
Περιεχόμενα:
Το ζύμωμα
Η ωρίμανση
Το ψήσιμο
ΑΛΜΥΡΑ ΠΡΩΙΝΑ
ΓΛΥΚΑ ΠΡΩΙΝΑ
ΨΩΜΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΑ ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ
ΨΩΜΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΨΩΜΙΑ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
STEP BY STEP
ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΛΕΥΡΩΝ
ΓΛΩΣΣΑΡΙ
INDEX
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Γενικά στην αρχαιότητα, το σιταρένιο ψωμί λεγόταν "άρτος". Με τη λέξη άρτος, εννοούσαν τόσο το ψωμί, όσο και το φαγητό γενικότερα. Το κριθαρένιο ψωμί ονομαζόταν "άλφιτον", το προερχόμενο με ζύμη που ψηνόταν σε χαμηλούς κλιβάνους (είδος γάστρας) λεγόταν "ζυμίτης", ενώ το προερχόμενο χωρίς ζύμη που ψηνόταν σε ανθρακιά λεγόταν "άζυμος" και ιδιαίτερα "σποδίτης". Οτιδήποτε τρώγονταν με ψωμί (προσφάγιο), λεγόταν "όψον". Λίγο κρίθινο ψωμί βουτηγμένο σε άκρατο (ανέρωτο) οίνο μαζί με μερικά σύκα ή ελιές. Αυτό ήταν το περίφημο ακράτισμα, το πρωινό δηλαδή, στην Αρχαία Ελλάδα. Ένα γεύμα λιτό, αλλά χαρακτηριστικό της σημασίας που οι Έλληνες έδιναν στο ψωμί και στη διατροφική του αξία.
Η ιστορία του ψωμιού λοιπόν είναι τόσο μεγάλη, ίσως όσο και η παρουσία του ανθρώπου στη γη.
Γνωρίζοντας τον Χάρη Παπαλίτσα πριν λίγα χρόνια, αναγνώρισα το μεγάλο πάθος που είχε για την αρτοποιία και γενικότερα για οτιδήποτε είχε να κάνει με την εξέλιξή της. Η συνεργασία μας, στάθηκε για μένα η αρχή μιας εκ βαθέων γνωριμίας μεταξύ μας που είχε ως κατάληξη, τη δημιουργία αυτής της υπέροχης έκδοσης. Η σημασία του "ARTOS - Η Τέχνη της Αρτοποιίας", είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου, το οποίο κάτω από την επίβλεψη ενός από τους πλέον ανερχόμενους αρτοποιούς της Ελλάδας, πήρε σάρκα και οστά. Ευελπιστώ πραγματικά, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, να εισπράξετε έστω ένα μικρό μέρος από τον ενθουσιασμό, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή και την προσοχή στη λεπτομέρεια, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αυτής της έκδοσης.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλη την ομάδα ανθρώπων, που χάρη στην υπομονή και την επιμονή που επέδειξαν, κρατάτε σήμερα στα χέρια σας το ARTOS. (Χάρης Χαραλαμπίδης - εκδότης, από την έκδοση)
Περιεχόμενα:
Το ζύμωμα
Η ωρίμανση
Το ψήσιμο
ΑΛΜΥΡΑ ΠΡΩΙΝΑ
ΓΛΥΚΑ ΠΡΩΙΝΑ
ΨΩΜΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΑ ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ
ΨΩΜΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΨΩΜΙΑ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
STEP BY STEP
ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΛΕΥΡΩΝ
ΓΛΩΣΣΑΡΙ
INDEX
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις