Περί λύχνων αφάς

Μια σύντομη ιστορία του ελληνορθόδοξου έθνους
Έκπτωση
30%
Τιμή Εκδότη: 16.00
11.20
Τιμή Πρωτοπορίας
+
447914
Εκδόσεις: Πολύτροπον
Σελίδες:365
Ημερομηνία Έκδοσης:03/11/2016
ISBN:9789606840623
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή

Ποιοι είμαστε; Πώς πορευτήκαμε μέσα στους αιώνες. Πώς μεγαλυνθήκαμε, και πώς πέσαμε; Τι είναι αυτό το ελληνορθόδοξο που δομεί τις ιδιαίτερες προσωπικότητες αλλά και την εθνική μας ιδεολογία; Πώς παράγει τον διχασμό της ψυχής μας αλλά και τον αναγεννώμενο διχασμό του λαού μας;

Στρατηγοί, βασιλιάδες, πολιτικοί, μα και ποιητές, ζωγράφοι και μελωδοί, παρελαύνουν για να μας διηγηθούν τα περασμένα μεγαλεία μας, αλλά και τα σημαδεμένα στο συλλογικό μας ασυνείδητο βάσανα.

Ιστορίες, επιλεγμένες με κριτήριο το τι μπορούν να πουν για την ψυχή μας. Γραμμένες με απλό τρόπο για να καταλάβει και ο πιο απλός αναγνώστης ποια είναι η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, αλλά και τι μας εμποδίζει από το να ξανασηκωθούμε. Τι είναι αυτό που γίνεται πλεονέκτημα και προάγγελος επιτυχίας κάθε φορά που βγαίνουμε έξω από τα σύνορά μας. Αυτό το ίδιο που μας θάβει τα όνειρα στη γη που γεννηθήκαμε.
Το ελληνορθόδοξο, λοιπόν. Αυτό, που στη σωστή του αναλογία καθορίζει έναν λαό, περίεργο και ακατανόητο για όλους τους άλλους. Αυτό, που όταν η αναλογία διαταράσσεται παράγει γραφικούς εθνικούς ή θρησκόληπτους σκοταδιστές και οδηγεί σε έναν αέναο εμφύλιο. Έναν εμφύλιο, που πότε διεξάγεται με όπλα και πότε με μολύβια.

Μια σύντομη εξιστόρηση για το πώς δομήθηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς κυριαρχεί μέχρι τις μέρες μας. Μια ταπεινή προσπάθεια για να το κατανοήσουμε και να το αγαπήσουμε, με την ελπίδα ότι κάποτε μπορεί να αποφασίσουμε να κόψουμε τις επικίνδυνές αιχμές του, αυτές που είναι μπηγμένες από αιώνες στη σάρκα της νεολαίας μας.

Κριτικές

Σπάνιο δείγμα στοχασμού, αναστοχασμού και γενναίου προβληματισμού ενός νέου ιστορικού και συγγραφέα με αφορμή τη σύγχρονη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Ιδιότυπα ιστορικά δοκίμια που εστιάζουν στις ρωγμές κι όχι στις λεωφόρους της ελληνικής ιστορίας. Ο συγγραφέας ανατέμνει την ιστορία των Ελλήνων από την αρχαία Αθήνα ως τις μέρες μας επιμένοντας σε γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις που αναδεικνύουν το ιδιόμορφο της ελληνορθοδοξίας, το εμμενές του εμφύλιου διχασμού και το συνεχές των αυτοκαταστροφών του ελληνισμού. Όλα κατατείνουν στην ανάδειξη ενός ιδιαίτερου συστήματος διακυβέρνησης, μεταξύ κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας, πλήρους φαυλότητας και διαφθοράς που ανακυκλώνει κρίσεις διότι αφήνει εκτός τειχών ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού σώματος. Τα θεμέλιά του στηρίζονται στον ψυχισμό αυτού του λαού, το βασικότερο στοιχείο του οποίου είναι μια θεοκρατική αντίληψη της ζωής ( ...να η ελληνορθόδοξη ιδιοσυστασία του Έλληνα!), όπου μια ανώτερη δύναμη πρέπει να υπάρχει για να μας προστατεύει, να μας σώζει και να μας χρωστά! Αν μη τι άλλο μια εξαιρετικά ξεχωριστή και οπωσδήποτε out of the box ερμηνεία της κακοδαιμονίας αυτού του τόπου και του λαού. Περισσότερα στο ίδιο το βιβλίο που ξεχωρίζει από υπόλοιπα πονήματα σχετικά με την κρίση γιατί αναζητά ερμηνείες σε μεγάλο ιστορικό βάθος.
Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!