Πόρτος, Μισέλ

Ο Miche Portos γεννήθηκε στη Μασσαλία, ο πατέρας του ήταν λογιστής και η μητέρα του καταστηματάρχης. Παθιάστηκε με τη μαγειρική από την παιδική του ηλικία από τη μητέρα του, η οποία, παρά το φορτωμένο ωράριο, του μαγείρευε πάντα. Ωστόσο, στην αρχή της ζωής του έκανε σταδιοδρομία ως δύτης και ποδηλάτης στο Gendarmerie Nationale. Παρά την προσπάθεια του πατέρα του να τον πείσει να κάνει καριέρα σαν λογιστής, ο Μισέλ Πόρτος αποφάσισε τελικά να αφοσιωθεί πλήρως στη μαγειρική. Μετά την απόκτηση του απολυτηρίου γυμνασίου, ξεκίνησε μαθήματα στο ξενοδοχειακό λύκειο της Μασσαλίας και αποφοίτησε με τον τίτλο CAP (Certificat d'Aptitude Professionnelle) στη μαγειρική το 1983. Ο Michel Portos ξεκίνησε την καριέρα του με πρακτική άσκηση σε εστιατόρια της περιοχής του Bordeaux , πρώτα στο Chapon Fin και στη συνέχεια το 1986 στο Rouzic με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Michel Gautier. Το 1989, συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Τουλούζη στο εστιατόριο Les Jardins de l'Opera. Είναι στο Roanne στο εστιατόριο των αδελφών Troisgros που θα εκπαιδευτεί να γίνει sous-chef για πέντε χρόνια. Το 1998, ίδρυσε το πρώτο του εστιατόριο Cote Theatre στο Περπινιάν, το οποίο κέρδισε ένα αστέρι Michelin το 2001. Το 2009 απέκτησε το δεύτερο αστέρι Michelin. Ο Michel Portos ονομάστηκε "Cuisinier de l'annee" το 2012 από το Gault Millau. Την ίδια χρονιά, άφησε την περιοχή του Μπορντό και το Le Saint-James για να εγκατασταθεί στη Μασσαλία, όπου ίδρυσε το δεύτερο εστιατόριο Le Malthazar . Ίδρυσε το 2014 ένα δεύτερο εστιατόριο στη Μασσαλία με το όνομα Le Poulpe, που βρίσκεται στο Παλιό Λιμάνι.