0
Your Καλαθι
Ανωνύμων ταυτότητες - Ένας φωτογράφος από τη Ζαγορά του Πηλίου
Έκπτωση
25%
25%
Περιγραφή
"Θυμάμαι τον Κώστα Ρούσση τις Κυριακές τα πρωινά, που οι άντρες φορούσαν άσπρα πουκάμισα και μαζεύονταν στην πλατεία μετά τη λειτουργία της εκκλησίας. Ήταν κι αυτός εκεί, με μια φωτογραφική μηχανή με φυσούνα περασμένη χιαστί στον ώμο του. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι εκείνες οι εικόνες θα αποτελούσαν αργότερα ανεκτίμητης αξίας μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής. Ο χώρος και το τοπίο βρίσκονται πάντα στο φόντο των εικόνων. Στο πρώτο πλάνο μας διαφύλαξε το σπουδαιότερο στοιχείο της κοινωνίας: τα Πρόσωπα. Για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα καταγράφονται τα πρόσωπα των Ανωνύμων, αυτών που σήκωσαν το βάρος της Ιστορίας".
Φίλιππος Κουτσάφτης
Ο Κώστας Ρούσσης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία τις δεκαετίες του 1960 και 1970, αποτυπώνοντας μέσα από το φακό του, πέρα από πρόσωπα, την κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα της Ζαγοράς εκείνη την περίοδο. Μολονότι την ίδια εποχή δραστηριοποιούνταν και άλλοι φωτογράφοι στην περιοχή, ο Ρούσσης ήταν ο μόνος που είχε την προνοητικότητα να διαφυλάξει τα αρνητικά των φωτογραφιών, διασώζοντας έτσι και κληροδοτώντας σε μας ένα μοναδικό θησαυρό μνήμης.
Πέρα από τις φωτογραφίες, στο βιβλίο δημοσιεύονται κείμενα για το έργο του Κώστα Ρούσση που υπογράφουν ο Φίλιππος Κουτσαφτής, -στον οποίο ο φωτογράφος έχει εμπιστευθεί το αρχείο του-, η Ευφροσύνη Δοξιάδη και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης. Επίσης, μια συνέντευξη με τον ίδιο το φωτογράφο, καθώς και αποσπάσματα συνεντεύξεων ανθρώπων που απεικονίζονται στις φωτογραφίες ή συγγενών τους. Οι συνεντεύξεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο επιτόπιας έρευνας από την ερευνήτρια Αλεξάνδρα Σιώτου, η οποία υπογράφει και ένα κείμενο για την ιστορία της Ζαγοράς.
Η έκδοση αυτή, με την ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία για την περιοχή του Πηλίου, που ανακαλεί στη μνήμη όλων μια Ελλάδα που χάθηκε, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Δήμου Ζαγοράς και της Δημάρχου Αφροδίτης Τσαπράζη-Μανίνη.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις