Εμμονή

Το διάλειμμα της Κλυταιμνήστρας
435972
Συγγραφέας: Σκούρτης, Γιώργος
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης
Σελίδες:111
Ημερομηνία Έκδοσης:11/04/2016
ISBN:9789605764852
Θέμα:Θέατρο


Εξαντλημένο από τον Εκδοτικό Οίκο

Περιγραφή

Ο θεατρικός αυτός μονόλογος γράφτηκε «υπό την επήρεια» της βαθιάς συγκίνησης που εκπέμπει η ποίηση της Αγγελικής Ελευθερίου, από τις πολύμορφες εικόνες που ζωγραφίζονται με απλές λέξεις, από την ουσιαστική τραγικότητα του εσωτερικού μας κόσμου ειπωμένη σαν πνιγμένη κραυγή.

Όμως, άλλο η Ποίηση –και το κάθε ποίημα με τη δική του αυτονομία– κι άλλο η δραματουργία που προϋποθέτει μια ιστορία, ένα θέμα που ο αναγνώστης-θεατής θα παρακολουθεί την αφήγησή του απ’ την αρχή έως το –όποιο– λυτρωτικό τέλος.
Τελικά, εύρηκα ως θέμα κάτι που δεν υπάρχει ούτε καν ως αναφορά στο συνολικό έργο της Αγγελικής Ελευθερίου.
Στην Εμμονή η ιστορία είναι απλή, αλλά συμβολική. Μια Γυναίκα φαντασιώνεται πως είναι Ηθοποιός και παίζει την Κλυταιμνήστρα, θέλοντας να εκδικηθεί τον Άντρα-κατακτητή και σφαγέα απ΄τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Κι αυτό το τολμάει στα «διαλείμματα» της Ιστορίας-παράστασης.

Υ.Γ. Έχουμε πολλές και εξαιρετικές πρωταγωνίστριες στο ελληνικό θέατρο. Ισως κάποια να θελήσει να αναμετρηθεί με τον δύσκολο αυτόν μονόλογο.

Obsession. A theatrical monologue of a Woman.( In the presence of a Man.)
The story is simple, but symbolic. A Woman imagines she is an actor and plays Clytemnestra, wanting revenge on Man-occupier and slaughterer, from ancient times until today. And that she dares to "breaks" of History-perfomance.
Her words, either touching the history of the archetype or suspended as a sudden recollection from the space of the subconscious, creating an existential osmosis between psychotic hallucinations and simple everyday life.

P.S. I hope that an English speaking leader actress would confront on stage this challenging monologue.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!