Ιάννης Ξενάκης

Το σύμπαν ενός ιδιότυπου δημιουργού
Έκπτωση
40%
Τιμή Εκδότη: 31.80
19.08
Τιμή Πρωτοπορίας
+
307440
Συγγραφέας: Σολωμός, Μάκης
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια
Σελίδες:400
Μεταφραστής:ΠΛΥΤΑ ΤΙΝΑ
Ημερομηνία Έκδοσης:01/08/2008
ISBN:9789602214176
Διαθεσιμότητα στα βιβλιοπωλεία μας
Αθήνα:
Άμεσα διαθέσιμο
Θεσσαλονίκη:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες
Πάτρα:
Με παραγγελία σε 2-5 εργάσιμες ημέρες

Περιγραφή


Η πρώτη διεξοδική εισαγωγή στη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσικού που εμφανίζεται στην ελληνική βιβλιογραφία, με συστηματικές προσεγγίσεις της κοσμοθεωρίας και της αισθητικής του και λεπτομερειακές μουσικές αναλύσεις (περιλαμβάνει παρτιτούρες, σκίτσα του δημιουργού, πλήρη εργογραφία και βιβλιογραφία, και συνοδεύεται από cd με μουσικά παραδείγματα). Ανατομία μιας μουσικής και πνευματικής πορείας μισού αιώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που προσφέρει αμέτρητους δρόμους εξερεύνησης στον ακροατή και τον ερευνητή, στον καλλιτέχνη και τον θεωρητικό, στον φιλόσοφο και τον επιστήμονα.


Το έργο του Ξενάκη είναι τεράστιο: περί τις 150 μουσικές συνθέσεις, πολύτοπα και ένας σημαντικός αριθμός κειμένων … Τα ερωτήματα που εγείρει είναι σχεδόν αμέτρητα. Μπορεί κανείς να μπει στον πειρασμό να εστιάσει σε ορισμένες ιδέες που ο ίδιος ο Ξενάκης είχε επιδιώξει να τονίσει στα γραπτά του (ιδιαίτερα τη «μείξη τέχνες/επιστήμες»). Ωστόσο, οι ιδέες αυτές ανήκουν στο ίδιο το έργο – δεν αποτελούν κατά κανένα τρόπο ερμηνείας του.
Το βιβλίο ετούτο, που διεκδικεί το δικαίωμα σχολιασμού και ερμηνείας ακόμη και των τεχνικών γεγονότων, αποπειράται να αποκαταστήσει τον εξαιρετικό πλούτο του σύμπαντος του Ξενάκη και, ταυτόχρονα, να αποκαλύψει την ενότητά του (και τη μοναδικότητά του) σε ένα γενικό επίπεδο.
Το πρώτο μέρος αφηγείται τις αμέτρητες διαδρομές της πορείας του συνθέτη, ο οποίος, ανήσυχος για τον εαυτό του και για τον κόσμο μας, δεν έπαψε ποτέ να αναθεωρεί και να αναθεωρείται. Η γενεαλογία τους θα παρουσιαστεί ανάγλυφη – η γέννησή τους, οι παρακάμψεις τους, κάποιες φορές τα αδιέξοδά τους, οι απρόσμενες διασταυρώσεις τους.
Το δεύτερο μέρος επιχειρεί να προβάλει της περίπλοκη ενότητα του σύμπαντος του Ξενάκη, η οποία εντοπίζεται σε όλα τα επίπεδα του έργου του. Για τον σκοπό αυτό, αναζητήθηκαν πολλές διαμεσολαβήσεις μεταξύ αυτών των επιπέδων: του μουσικού, του θεωρητικού, του ανθρώπινου.
Το τρίτο μέρος του βιβλίου συγκεντρώνει δημοσιευμένα άρθρα, καθώς και ορισμένα ανέκδοτα κείμενα που αφορούν, κυρίως, μουσικές αναλύσεις και παρουσιάζουν ορισμένες σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες του έργου του Ξενάκη.

Κριτικές

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα με αγορές > 30€

ΒΙΒΛΙΑ ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ

Γιατί τα βιβλία πρέπει να είναι φτηνά!

ΕΩΣ 6 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μέχρι 6 άτοκες δόσεις με την πιστωτική σας κάρτα!