0
Your Καλαθι
Οίνος και Αποστάγματα Μέθοδοι Ανάλυσης
Έκπτωση
10%
10%
Περιγραφή
Η Ελλάδα, στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς οινεμπορίου αλλά και για να εξασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας από την κατανάλωση κακής ποιότητας οίνων και αλκοολούχων ποτών, υποχρεούται να εφαρμόσει ορισμένες επίσημες καθώς και άλλες χρήσιμες μεθόδους ανάλυσης αυτών.
Το “οίνος και αποστάγματα” περιλαμβάνει αρκετές απ’ τις επίσημες μεθόδους του O.I.V. και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και μεθόδους αναφοράς. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει μεθόδους γρήγορες, αποτελεσματικές, εύκολες στην εφαρμογή τους για την καθημερινή χρήση στο οινοποιείο ή στο εργαστήριο αναλύσεων και χωρίς πολυδάπανους εξοπλισμούς, και μεθόδους που εξυπηρετούν διδακτικούς σκοπούς.
Το παρόν εγχειρίδιο χωρίζεται σε 4 μεγάλα μέρη: Στις αναλύσεις γλεύκους και οίνου, στις αναλύσεις αποσταγμάτων, στην οργανοληπτική εξέταση (degustation) οίνων και στον έλεγχο νοθειών.
Η εμπειρία στην εφαρμογή και στη διδασκαλία των μεθόδων ανάλυσης, για περισσότερα από 20 χρόνια, βοήθησε σημαντικά στη διάρθρωση του κάθε κεφαλαίου και στη σύνταξη των μεθόδων ανάλυσης.
Ετσι, το “θεωρητικό μέρος” εισάγει τον αναγνώστη στη παράμετρο που καλείται να προσδιορίσει, στο σκοπό του προσδιορισμού και στο τεχνολογικό ή άλλο ενδιαφέρον της μεθόδου.
Η παρουσίαση κάθε φορά της “αρχής της μεθόδου” βοηθάει τον ενδιαφερόμενο να αντιληφθεί το πνεύμα της μεθόδου προσδιορισμού. Τα “υλικά και όργανα”, συμμαζεμένα όλα μαζί, διευκολύνουν την οργάνωση και την πραγματοποίηση του προσδιορισμού, η δε “αιτιολόγηση” της χρήσης του κάθε αντιδραστηρίου ή της κάθε ενέργειας συντελούν στην ευαισθητοποίηση του αναλυτή. Ο ενδιαφερόμενος κατανοεί πλήρως το αντικείμενο, προβαίνει ενσυνείδητα στις απαραίτητες ενέργειες και αποφεύγει με τον τρόπο αυτό να μετατραπεί σ’ έναν “τυφλό” εφαρμοστή κάποιας “συνταγής” ή εκτελεστή κάποιου υπολογισμού των αποτελεσμάτων κατά μηχανικό τρόπο. Τέλος, τα σχήματα και οι εικόνες κάνουν το έργο αυτό πιο παραστατικό.
Ο “δοκιμαστής” αλλά και ο καταναλωτής έχουν πολλά να ωφεληθούν από το εμπεριστατωμένο και εικονογραφημένο κεφάλαιο που εμπλέκει τα αισθητήρια όργανα στην εκτίμηση της ποιότητας του οίνου.
Το “οίνος και αποστάγματα” περιλαμβάνει αρκετές απ’ τις επίσημες μεθόδους του O.I.V. και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και μεθόδους αναφοράς. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει μεθόδους γρήγορες, αποτελεσματικές, εύκολες στην εφαρμογή τους για την καθημερινή χρήση στο οινοποιείο ή στο εργαστήριο αναλύσεων και χωρίς πολυδάπανους εξοπλισμούς, και μεθόδους που εξυπηρετούν διδακτικούς σκοπούς.
Το παρόν εγχειρίδιο χωρίζεται σε 4 μεγάλα μέρη: Στις αναλύσεις γλεύκους και οίνου, στις αναλύσεις αποσταγμάτων, στην οργανοληπτική εξέταση (degustation) οίνων και στον έλεγχο νοθειών.
Η εμπειρία στην εφαρμογή και στη διδασκαλία των μεθόδων ανάλυσης, για περισσότερα από 20 χρόνια, βοήθησε σημαντικά στη διάρθρωση του κάθε κεφαλαίου και στη σύνταξη των μεθόδων ανάλυσης.
Ετσι, το “θεωρητικό μέρος” εισάγει τον αναγνώστη στη παράμετρο που καλείται να προσδιορίσει, στο σκοπό του προσδιορισμού και στο τεχνολογικό ή άλλο ενδιαφέρον της μεθόδου.
Η παρουσίαση κάθε φορά της “αρχής της μεθόδου” βοηθάει τον ενδιαφερόμενο να αντιληφθεί το πνεύμα της μεθόδου προσδιορισμού. Τα “υλικά και όργανα”, συμμαζεμένα όλα μαζί, διευκολύνουν την οργάνωση και την πραγματοποίηση του προσδιορισμού, η δε “αιτιολόγηση” της χρήσης του κάθε αντιδραστηρίου ή της κάθε ενέργειας συντελούν στην ευαισθητοποίηση του αναλυτή. Ο ενδιαφερόμενος κατανοεί πλήρως το αντικείμενο, προβαίνει ενσυνείδητα στις απαραίτητες ενέργειες και αποφεύγει με τον τρόπο αυτό να μετατραπεί σ’ έναν “τυφλό” εφαρμοστή κάποιας “συνταγής” ή εκτελεστή κάποιου υπολογισμού των αποτελεσμάτων κατά μηχανικό τρόπο. Τέλος, τα σχήματα και οι εικόνες κάνουν το έργο αυτό πιο παραστατικό.
Ο “δοκιμαστής” αλλά και ο καταναλωτής έχουν πολλά να ωφεληθούν από το εμπεριστατωμένο και εικονογραφημένο κεφάλαιο που εμπλέκει τα αισθητήρια όργανα στην εκτίμηση της ποιότητας του οίνου.
Κριτικές
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις