Deaver, Jeffery

Ο Τζέφρι Ντίβερ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1950 και σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και νομικά στο Φόρνταμ. Πρώην τραγουδιστής της φολκ, δικηγόρος, βραβευμένος δημοσιογράφος και ποιητής, ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή από το1990. Έχει γράψει μέχρι σήμερα είκοσι μυθιστορήματα και αρκετά διηγήματα, που εμφανίστηκαν σε πολυάριθμες λίστες μπεστ σέλερ έγκυρων εντύπων σε όλο τον κόσμο, όπως οι Νιου Γιορκ Τάιμς, οι Τάιμς του Λονδίνου και οι Λος Άντζελες Τάιμς, και έχουν μεταφραστεί σε είκοσι πέντε γλώσσες.

Ανακηρύχθηκε πέντε φορές υποψήφιος για το βραβείο Έντγκαρ από την Εταιρεία Συγγραφέων Μυστηρίου των ΗΠΑ, μία φορά για το Άντονι και το Γκάμσου, και έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Βραβείο Αναγνωστών του περιοδικού Έλερι Κουίν για το Καλύτερο Διήγημα της Χρονιάς, καθώς και με το βρετανικό βραβείο Thumping Good Read του W.H. Smith για το βιβλίο του The Empty Chair.

Το 2004 απέσπασε το Ian Fleming Steel Dagger Award της Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικών Μυθιστορημάτων της Μεγάλης Βρετανίας, για το Garden of Beasts. Το μυθιστόρημά του Συλλέκτης Οστών μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Ντένζελ Ουάσινγκτον και Αντζελίνα Τζολί, ενώ το Α Maiden’s Grave έγινε ταινία από την HBOμε πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Γκάρνερ και Μαρλί Μάτλιν, με τίτλο Dead Silence.