0
Your Καλαθι
Ελευθερίου, Ξένια
H Ξένια Ελευθερίου είναι Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα διδακτορικής διατριβής Η προσέγγιση του Ολοκαυτώματος στο ελληνικό σχολείο και η θέση του στη δημόσια ιστορία με επιβλέποντα Καθηγητή, τον τ. Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ομότιμο Καθηγητή Δημήτρη Κ. Μαυροσκούφη. Η μεταπτυχιακή της έρευνα με τίτλο Η δημόσια ιστορία ως συγκρουσιακό θέμα: Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στο διαδίκτυο έλαβε το 2019 την Υποτροφία Αριστείας «Αλμπέρτος Ναρ» της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και έπειτα, δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Ταξιδευτής (Αθήνα).
Από το 2022 εργάζεται ως Επιστημονική Υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Οι δύο τελευταίες εκθέσεις του Εβραϊκού Μουσείου τις οποίες επιμελήθηκε είναι οι εξής: Θεσσαλονικέων Συναγωγές: Άγνωστες πτυχές της Τοπικής Ιστορίας (2024) και Στιγμιότυπα Κατακτητών 1941-1944. Η συλλογή Ασσαέλ (2024). Τον Δεκέμβριο του 2024 επιμελήθηκε και τον κατάλογο της τελευταίας έκθεσης. Το 2024 σχεδίασε και επιμελήθηκε το πρώτο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο Εβραϊκές γιορτές στα τραπέζια της Θεσσαλονίκης για μαθητές Δημοτικού. Το 2023 επιμελήθηκε την πρώτη ψηφιακή ξενάγηση με γυαλιά VR σε οθόνες αφής στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο Αναζητώντας τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.
Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα και βιβλιοκρισίες, κυρίως για την τοπική εβραϊκή ιστορία, τον αντισημιτισμό και την προσέγγιση του Ολοκαυτώματος μέσω της Δημόσιας Ιστορίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη Δημόσια Ιστορία του Ολοκαυτώματος, την εβραϊκή ιστορία, την Μουσειοπαιδαγωγική, τη Διδακτική της Ιστορίας, την Ιστορία της Εκπαίδευσης.