0
Your Καλαθι
Φώτης, Γεώργιος
Ο κ. Γεώργιος Φώτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1995. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (2001) με επίδοση Λίαν Καλώς (8.10) και κατόπιν εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή του στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του ΕΜΠ (2002-2006). Εργάστηκε σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα, ως Μηχανικός Μελετών και Έργων στη Διεύθυνση Έργων, Μελετών, Εφαρμογών και Υπηρεσιών της εταιρείας Schneider Electric (2003) και ως Μηχανικός στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης για προϊόντα αντικεραυνικής προστασίας της εταιρείας Raycap (2007). Καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός συνεργάστηκε με μελετητικά γραφεία σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, όπως στην επέκταση της γραμμής του μετρό Αγ. Αντώνιος – Αγ. Δημήτριος. Από το 2009 έως το 2024 εργάσθηκε ως ειδικός επιστήμονας στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), στη Διεύθυνση της Λειτουργίας και Ελέγχου Συστήματος και τη Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χρηματοδοτούμενα από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες σχετικά με τον έλεγχο ποιότητας ηλεκτρολογικών υλικών, ηλεκτρικές δοκιμές και δοκιμές ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, ηλεκτροτεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Παράλληλα, έχει εργασθεί και σε πλήθος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Horizon 2020, όπως το FLEXITRAΝSTORE και το OΝEΝET.
Έχει διδάξει σε πλήθος Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, κατά τα έτη 2003 και 2004 υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ). Κατά τα έτη 2007 και 2008 δίδαξε το μάθημα Μετρήσεις και Εφαρμογές Υψηλών Τάσεων στους προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ως λέκτορας σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 407/1980. Από το 2011 έως το 2024 δίδαξε στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) ως Επιστημονικός Συνεργάτης με πλήρη προσόντα Επίκουρου Καθηγητή. Από το 2024 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Business Development and Technology (BTECH) του Aarhus University στην Δανία.
Έχει συγγράψει σε περισσότερα από 55 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 20 άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ), του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Αμερικής (ΙΕΕΕ) και της Cigre.