Φωτιάδης, Νίκος

Ο Νίκος Φωτιάδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1962. Σπούδασε στην ΣΤΕ. Πάρνηθος και εργάζεται στις κουζίνες επί 38 συναπτά έτη, με πολλές βραβεύσεις (Αστέρι Michelin, χρυσούς σκούφους, βραβεύσεις σε διαγωνισμούς μαγειρικής κ.λπ.). Σήμερα εργάζεται ως executive chef στη διοίκηση μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας (ΙΝΓΑΠΙ) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας (ΙΕΓ). Ασχολείται από διάφορες θέσεις με τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδος ως εισηγητής σε συνέδρια, ως αρχιμάγειρας σε τοπικά φεστιβάλ και ως συνεργάτης επιστημονικών φορέων όπως το ΕΚΕΤΑ ή φορέων όπως οι ΞΕΕ και ΕΟΤ. Διατελεί σύμβουλος επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων για τη δημιουργία και αναβίωση λησμονημένων συνταγών και consulter executive chef σε μονάδες εστίασης για τη δημιουργία εδεσματολογίων και εκπαίδευσης προσωπικού. Υπήρξε μέλος του συλλόγου για την αναβίωση και διάσωση της Ελληνικής κουζίνας «Αρχέστρατος» και καθηγητής σε ΙΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων. Επίσης, έχει συγγράψει μαζί με τον Αλέξανδρο Γιώτη το βιβλίο Ελιά και ρύζι: Αρχαία Ελλάδα και αρχαία Κίνα στο ίδιο τραπέζι (Μοτίβο 2009), που εξετάζει και συγκρίνει τις μαγειρικές παραδόσεις των δύο πολιτισμών. Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί: Μουσικός περίδρομος: Ένα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης (2016).